Regelverk for salgs- og skjenkesteder
Alle som har fått en bevilling er ansvarlig for å sette seg inn i og følge regelverket. Dette er det viktigste dere må vite for god drift:
Alkoholpolitisk handlingsplan for Oslo kommunne
Alkoholpolitisk handlingsplan omtaler Oslo kommunes alkoholpolitikk. Denne politikken har to hovedmål: Oslo skal ha et trygt, attraktivt, seriøst og inkluderende by- og uteliv. Salg og skjenking av alkohol skal skje på like konkurransevilkår og med seriøse næringsdrivende. Handlingsplanen oppdateres hvert fjerde år.
Alkoholloven
Formålet med loven er i størst mulig utstrekning å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Loven skal også fremme næringspolitiske formål, som forutsigbarhet, lojal konkurranse, samt å bekjempe kriminalitetsutviklingen i deler av bransjen.
Alkoholforskriften
Alkoholforskriften er gitt i medhold av alkoholloven. Forskriften inneholder regler om utøvelsen av salgs- eller skjenkebevillingen, og regler for tildeling av prikker og inndragning av bevilling ved brudd på alkoholloven.
Serveringsloven
Formålet med loven er å sikre forsvarlig drift av serveringssteder. Loven skal, gjennom å ivareta serveringsnæringens, de ansattes og samfunnets behov for klare og forutsigbare rammebetingelser, bidra til å gi kommunene et mer anvendelig og praktiserbart verktøy for å bekjempe kriminalitetsutviklingen i enkelte deler av serveringsbransjen samt motvirke illojal konkurranse.
Bokføringsforskriften
Forskriften skal sikre god dokumentasjon av all omsetning i serveringsvirksomheter i restaurantbransjen, og bidra til at all omsetning og uttak bokføres, beskattes og avgiftsberegnes korrekt.
Oslo kommunes åpningstidsforskrift
Forskriftens formål er å regulere Oslo kommunes åpnings- og skjenketider for serverings- og skjenkesteder, og salgstider for alkohol i butikk og ved nettsalg. Forskriften gjelder for alle virksomheter som har salgsbevilling eller skjenkebevilling i Oslo kommune. Forskriften gjelder ikke for virksomheter som kun har serveringsbevilling.
Bydelsutvalgene kan i tillegg fastsette åpningstider i egen bydel.
- Forskrift om serverings-, salgs- og skjenkebevillinger i Oslo kommune (åpningstidsforskriften, vedtatt av bystyret 30.04.2025)
- Forskrift om åpningstider for serverings- og skjenkesteder i Bydel Gamle Oslo
- Forskrift om åpningstider for serverings- og skjenkesteder i Bydel Grünerløkka
- Forskrift om åpningstider for skjenkesteder i Bydel Frogner
- Forskrift om åpningstider for skjenkesteder i Bydel Nordre Aker
- Forskrift om åpningstider for skjenkesteder i Bydel St. Hanshaugen
- Forskrift om åpningstider for skjenkesteder i Bydel Ullern
- Les mer om åpningstider her
Salgs- og skjenketider
Prikktildeling
Ved brudd på alkoholregelverket tildeles prikker. Hvis et salgs- eller skjenkested i løpet av to år får tolv prikker, inndras salgs- eller skjenkebevillingen i en uke.
Internkontroll etter alkoholloven
Alle salgs- og skjenkesteder skal ha rutiner for internkontroll. Dette handler om å kontrollere og dokumentere at bestemmelsene i lovverket blir overholdt på en systematisk måte.
Veileder for god drift av serverings- og skjenkesteder
Næringsetaten har utgitt en ny veileder med den viktigste informasjonen som er nødvendig for god drift av serverings- og skjenkesteder. Veilederen er utarbeidet i samarbeid med Oslo politidistrikt, Skatteetaten, Arbeidstilsynet, Brann- og redningsetaten, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Mattilsynet.
Universell utforming
Næringsetaten oppfordrer alle serverings- og skjenkesteder til å sikre universell utforming ved sitt sted.