Råd ved stengt og brunt vann

Følg våre råd for å unngå komplikasjoner ved stengt og brunt vann. Du kan få brunt vann i springen etter at vannet har vært stengt i ditt nabolag. Du kan også få brunt vann i forbindelse med andre hendelser.

Før vi stenger vannet

Vi varsler deg hvis vi må stenge vannet hos deg. Tiden du får oppgitt er omtrentlig og vi gir beskjed dersom det blir endringer.

Det er lurt å fylle opp vann i drikkeflasker og bøtter på forhånd.

Vi anbefaler å stenge innvendig hovedstoppekran til boligen/eiendommen dersom det er mulig. Da er det mindre sjanse for å få partikler inn i vannrørene når vannet er tilbake.

Når vannet er stengt

Du må holde alle vannkraner stengt mens arbeidet pågår og vannet er stengt. Dette er viktig for å unngå skader på ditt sanitærutstyr.

Du bør ikke trekke ned i toalettet når vannet er stengt. Du kan bruke toalettet, men skyll da ned med vann fra bøtter du har fylt opp på forhånd.

Når vannet er tilbake

Åpne en kran med kaldt vann for å slippe ut luft og spyle ut partikler. La vannet renne til det er klart.

Råd ved brunt vann

Vannet kan være mer eller mindre brunt etter at det har vært stengt hos deg eller i nærheten av deg. Sjekk vår oversikt over stengt vann.

• Åpne en kran med kaldt vann og la vannet renne til det er klart.
  • Bruk helst vannkranen som er nærmest vanninntaket til boligen og skru av eventuell sil på tuppen av kranen.
  • Hvis vannet ikke er klart etter at du har latt det renne i en time bør du kontakte oss.
  • Du bør ikke trekke ned i toalettet så lenge du har brunt vann i springen. Du kan bruke toalettet, men skyll da ned med vann fra bøtter.
  • Unngå å tappe varmt vann for å hindre grums til varmtvannstanken.
  • Utsett lys klesvask til vannet er klart igjen. Hvis du er uheldig og får brunfarge på klesvasken, anbefaler vi at du holder klærne våte til du får vasket dem i rent og klart vann. Tørker klærne, kan de misfarges.
  • Det er ikke farlig å drikke vannet eller bruke det i matlaging.

Ring oss hvis vannet er brunt uten kjent årsak.

Hvorfor blir vannet brunt?

Brunt vann og partikler i drikkevannet skyldes at innvendig belegg i vannledningene løsner og fraktes med drikkevannet.

Dette kan skje når vi spyler de kommunale ledningene, ved arbeider på ledningsnettet, ved brudd på en vannledning eller når vannhastigheten øker brått, for eksempel ved brannslukning eller høyt vannforbruk.

Telefonvarsling og serviceerklæring