Hva er Områdesatsingene i Oslo?

Områdesatsingene i Oslo skal bidra til at alle lokalområder i Oslo oppleves som gode og trygge steder å bo og vokse opp.

Hvor skjer områdesatsingene i Oslo?

Hva er en områdesatsing?

En områdesatsing skal bidra til å skape gode nabolag i de mest utsatte områdene av byen. Områdesatsingene i Oslo skal bidra til å motvirke utenforskap, styrke nærmiljøene og bidra til tryggere oppvekst i disse områdene. Områdesatsingene er et ekstra samarbeid mellom staten og Oslo kommune, som foregår på tvers i kommunen og sammen med innbyggerne, organisasjons- og næringsliv og kunnskapsorganisasjoner.

Områdesatsingene i Oslo startet i 2017 med Groruddalsatsingen, og ble utvidet med Oslo sør-satsingen i 2018 og Oslo indre øst-satsingen i 2019. Oslo kommune er i dialog med staten om å forlenge samarbeidet.

Hva kjennetegner et utsatt område?

Utsatte områder har en større konsentrasjon av levekårsutfordringer blant sine innbyggere enn andre steder i samme kommune. Levekårsutfordringene kan være knyttet til at voksne ikke er i jobb eller har lav utdanning, at barn vokser opp i familier med lav inntekt, at unge ikke fullfører videregående skole eller at familier har kort botid i Norge.

Utfordringer kan også gjelde sosialt miljø, fysiske omgivelser, tjenestetilbud eller omdømme. Det kan for eksempel være vanskelig å bli kjent med andre i nabolaget, lekeplasser kan være nedslitte, det kan mangle fritidsaktiviteter eller bomiljø kan oppleves utrygge.

Utfordringene i utsatte områder gjør at det er et stort behov for å bruke alle ressurser som kan bidra til bedre nabolag og bedre tjenester til innbyggerne. Oslo kommune søker derfor samarbeid med andre.

Hva gjør områdesatsingene?

Områdesatsingene i Oslo skal bidra til varige forbedringer av tjenester og nærmiljø i områder der behovene er størst. Målet er at flere beboere i disse områdene blir økonomisk selvstendige og aktivt deltakende i lokalsamfunn og storsamfunn. Satsingene er organisert i tre delprogrammer med egne målsettinger, som bidrar sammen og hver for seg til hovedmålet.

  • Delprogram nærmiljø skal gi bedre nabolag. Målet er at nærmiljøene skal styrkes og at flere deltar aktivt i sine lokalsamfunn. Se eksempler på nærmiljøprosjekter i prosjektdatabasen.
  • Delprogram oppvekst og utdanning skal bidra til god oppvekst og utdanning. Målet er at flere skal sikres gode oppvekstsvilkår og flere skal fullføre og bestå videregående opplæring gjennom forbedring av tjenester på oppvekst- og utdanningsfeltet. Se eksempler på oppvekst- og utdanningsprosjekter i prosjektdatabasen.
  • Delprogram sysselsetting skal bidra til å få flere i jobb. Målet er at flere skal komme ut i ordinært arbeid og flere skal få varig tilknytning til arbeidslivet gjennom utvikling av tjenestene innen sysselsettings- og kvalifiseringsfeltet. Se eksempler på sysselsettingsprosjekter i prosjektdatabasen.

I delprogram nærmiljø leder bydelene arbeidet med til sammen 12 områdeløft i de seks bydelene som inngår i Groruddalssatsingen, Oslo indre øst-satsingen og Oslo sør-satsingen. Bydelene samarbeider med innbyggerne, lokalt organisasjonsliv, næringsdrivende, kommunale etater og forsknings- og utdanningsinstitusjoner om hvordan man sammen kan lage bedre og mer robuste nabolag. Samspillet mellom fysiske og sosiale prosjekter er en suksessfaktor.

I delprogram oppvekst og utdanning og delprogram sysselsetting er ledet av fagetater. Her spiller også lokale aktører en helt sentral rolle, blant annet rektorer, oppvekstsjefer og lokale NAV-ledere. Lokale tjenester som er tett på innbyggerne om å utvikle nye løsninger. Tjenesteutviklingen tar altså utgangspunkt i lokale behov, men krever som regel løsninger som må forankres høyere opp i organisasjonen eller i politikken.

Samarbeid mellom Oslo kommune og staten

Områdesatsingene i Oslo er (2017-2026) et samarbeid mellom Oslo kommune og staten som varer ut 2026. Staten har avtaler med flere kommuner om områdesatsinger. Både staten og Oslo kommune bidrar med finansering og kompetanse, og skal lære av arbeidet i Oslo slik at erfaringene kan brukes andre steder i landet.

Avtalene mellom Oslo kommune og staten er en videreutvikling av samarbeidet som startet med Groruddalssatsingen (2007 – 2016). Oslo kommune har ansvar for å gjennomføre områdesatsingene i Oslo. De gjennomføres i de seks bydelene som omfattes av Groruddalsatsingen, Oslo indre øst-satsingen og Oslo sør-satsingen.

Hvem bestemmer hva?

Staten og Oslo kommunen har sammen blitt enige om de overordnede målene for områdesatsingene i Oslo. Målene er beskrevet i programbeskrivelser og årlige handlingsprogrammer.

Staten og Oslo kommune finansierer områdesatsingene over sine årlige budsjetter.

I Oslo er det byrådet som har det overordnede ansvaret for å gjennomføre områdesatsingene. Byrådsavdeling for byutvikling koordinerer arbeidet. Kommunal- og distriktsdepartementet koordinerer arbeidet på statlig side.

Utvikling av tiltak og prosjekter

Delprogrammene utvikler tiltak og prosjekter på disse måtene:

  • I delprogram nærmiljø utvikler bydelene forslag til årlig lokal programplan, med medvirkning fra innbyggere og aktører i lokalsamfunnet. Forslaget behandles av bydelsutvalget, og fremmes som en søknad om finansiering av lokale prosjekter til byrådet.
  • I delprogram oppvekst og utdanning, og i delprogram sysselsetting, samarbeider Utdanningsetaten, NAV og bydelene for å definere utfordringer og utviklingsbehov for bedre og mer treffsikre tjenester. Sekretariatene i delprogrammene, som er plassert i fagetatene og bydelene, lager forslag til prosjekter og tiltak i årlige handlingsprogrammer på grunnlag av dette. Bydelene og etatene tester ut løsninger med brukerne og ansatte i tjenestene som har daglig kontakt med innbyggerne.

Forslag til handlingsprogrammer fra alle tre delprogrammene behandles samlet. Byrådet bestemmer hvilke tiltak og prosjekter som får støtte, og hvordan finansieringen fordeles mellom de tre delprogrammene.

Prosjekter innen områdesatsingene i Oslo

Utforsk alle våre pågående og avsluttede prosjekter

Dokumenter om områdesatsingene i Oslo

Finn dokumenter om områdesatsingene i Oslo

Kontakt oss

Kontakt Byrådsavdeling for byutvikling, seksjon for områdeutvikling, om områdesatsingene i Oslo.

Seksjonssjef

Synnøve Riise Bøgeberg
Mobil: 98 26 63 84
E-post: synnove.bogeberg@byr.oslo.kommune.no

Kommunikasjonsrådgiver

Roy Tjomsland
Mobil: 98 26 63 85
E-post: roy.tjomsland@byr.oslo.kommune.no

Sekretariat for programeiergruppen for områdesatsingene i Oslo

Kjersti Grut
Mobil: 98 23 65 95
E-post: kjersti.grut@byr.oslo.kommune.no