Hente eller levere til ombruk

Har du noe du skal kvitte deg med som andre kan ha bruk for? Da kan du levere det til ombruk! Ombruk er bra for både miljøet og lommeboken.

Hva kan du levere til ombruk?

Ved de store gjenvinningsstasjonene på Smestad, Haraldrud, Grønmo, Grefsen og Ryen kan du levere det meste til ombruk, som for eksempel:

  • servise
  • leker og bøker
  • sports- og fritidsutstyr
  • møbler
  • fungerende småelektronikk, som lamper, lyd- og bildeutstyr og liknende.

Ved Haraldrud gjenvinningsstasjon kan du i tillegg levere inn ubrukte og brukbare byggevarer til ombruk. Privatkunder kan hente ut disse byggevarene gratis i stasjonens åpningstider. Eksempler på hva du kan levere/hente ut trevirke, fliser, dører, parkett og tregulv, porselensservanter og stålkummer, blandebatterier og armaturer, uåpnede pakker med isolasjonsmateriale med mer.

de små gjenvinningsstasjonene kan privatpersoner levere og hente ut mindre ting som pyntegjenstander, servise, bøker og leker.

Hvem kan hente ut ombruksvarer, og hvor kan du gjøre det?

Privatpersoner kan hente ut ombruksvarer på følgende steder:

  • Ombruksteltet på Haraldrud er åpent alle dager utenom onsdager og søndager. Ombruksteltet på Grønmo er åpent alle dager utenom mandager og søndager. Her kan man finne alt fra bøker til spisebord. Man kan også finne fungerende småelektronikk (Oslo kommune tar ikke ansvar for kvalitet, sikkerhet og bruk). Varene i teltet selges, og de fleste koster 2 - 100 kroner. Teltene har egne nettsider hvor du finner åpningstider og annen informasjon:
  • På de andre bilbaserte gjenvinningsstasjonene på Smestad, Grefsenog Ryentilbyr vi ombruksvarer i egne merkede hyller/områder i stasjonenes åpningstid. Enkelte av varene selges til en lav pris.
  • De små, gangbaserte gjenvinningsstasjonene, i stasjonenes åpningstid. Her er mindre gjenstander som bøker, servise, glass, leker og liknende. Du kan også finne enkelte små elektriske artikler (Oslo kommune tar ikke ansvar for kvalitet, sikkerhet og bruk). Tilbudet er gratis.
  • Byggevarer inne på Haraldrud gjenvinningsstasjon. Byggevarecontainerne holder åpent i hele stasjonens åpningstid. Tilbudet er gratis.

Organisasjoner, bedrifter og liknende kan søke om avtale om å hente ut ombruksvarer.

Hvem er ombrukspartnerne våre?

Flere organisasjoner og bedrifter har avtale med oss om å hente ombruksvarer fra stasjonene våre. Her er noen av dem:

Bokia

Bokia er en nettbutikk for brukte bøker. Det er også mulig å levere bøker direkte til dem i Ole Deviks vei 10 på Bryn.

Du kan lese mer om Bokia på nettsidene deres.

Fretex

Fretex er Norges største second hand-kjede. Hos oss henter de møbler, kjøkkenutstyr og diverse andre ombruksvarer som de selger i butikkene sine eller gir videre. Det er også mulig å levere ting direkte til butikken deres i Ole Deviks vei 20. Deler av inntektene deres går til Frelsesarmeens sosiale arbeid.

Du kan lese mer om Fretex på nettsidene deres.

M&E Second Hand

M&E Second Hand drives av de to ideelle organisasjonene Maritastiftelsen og Erikshjälpen. Hos oss henter de møbler, pyntegjenstander og diverse andre ombruksvarer som de selger i butikkene sine på Hasle og i Grensen. Det er også mulig å levere ting direkte til butikkene.

Du kan lese mer om M&E Second Hand på nettsidene deres.

Norsk Ombruk

Norsk Ombruk reparerer og selger brukte hvitevarer med garanti. De holder til i Stokke.

Du kan lese mer om Norsk Ombruk på nettsidene deres.

Nyttig Arbeid

Nyttig Arbeid er et kommunalt arbeidstreningstilbud for rusavhengige i Oslo. De driver blant annet Nyttig Butikk, en gratis interiørbutikk for rusavhengige. Hos oss henter de diverse møbler og inventar som tilbys via deres butikk.

Du kan lese om Nyttig Arbeid her på Oslo kommunes nettsider.

OsloKollega

OsloKollega reparerer og pusser opp sykler som er levert inn til gjenvinningsstasjonene, før de selger dem fra butikken sin på Lambertseter (OK:sykkel).

Du kan lese mer om OsloKollega på nettsidene deres.

Ombruksuka

Oslo kommune arrangerer en egen ombruksuke hvert år i november. Ombruksuka er dedikert til bærekraftig forbruk og mer ombruk. I løpet av uken samarbeider Oslo kommune med en rekke aktører om å lage arrangementer og aktiviteter.

Les mer om Ombruksuka her.