Moren (The Mother)

Moren er en ny stor kunstattraksjon i Oslo. Den ni meter høye skulpturen vil avdukes 4. juni 2022, og skal få sin plass på et nybygd område ved MUNCH, åpent for publikum. Skulpturen er laget av den britiske kunstneren Tracey Emin.

Hvorfor kunstverket Moren?

Da det nye museet skulle bygges ble det satt av penger gjennom Oslo kommunes kunstordning til et kunstprosjekt. Moren (The Mother) av Tracey Emin ble valgt etter en internasjonal kunstkonkurranse i 2018. Målet var å gjøre besøket til MUNCH og vandring i byens nye bydel Bjørvika, mer attraktivt.

I juryens uttalelse beskrives valg av kunstverk blant annet med følgende:

"Juryen tror at dette forslaget vil appellere til et bredt spenn av besøkende og at The Mother har potensiale til å bli et stedsspesifikt landemerke og et symbol ikke bare for Munchmuseet, men også for Oslos havneområde". Du kan lese hele juryens begrunnelse her.

Hvor finner du området?

Moren blir plassert på et nytt opparbeidet uteområde på rundt 1000 m2 sør for det nye MUNCH. Du kommer dit via en 40 meter lang gangbro fra MUNCH i Bjørvika. Området er åpent for alle og har flere sitteplasser. Området står på peler og består av et anlagt landskap, brygge, og er en del av Havnepromenaden til Oslo. Det nye området har fått navnet Inger Munchs brygge.

Hva er Moren?

Moren sitter knelende i en blomstereng. Hendene hennes holder varsomt rundt noe vi ikke kan se, og ryggen er vendt mot museet som strekker seg opp mot himmelen bak henne. Hun fremtrer som en sfinx som venter på tidevannet og ifølge kunstneren selv er skulpturen en slags følgesvenn for Munchs ånd. Hun gir symbolsk beskyttelse til stedet som huser hans livsverk og hun ønsker alle besøkende som kommer fra fjorden velkommen inn.

Om landskapet rundt Moren?

Den lille blomsterenga der kunstverket skal stå baserer seg på Tracey Emins visjon og er designet av landskapsarkitektene J & L Gibbons. Emin beskriver en vakker naturlig eng med ville blomster som endrer seg i tråd med årstidene. Enga skal fremstå som enkel, med et landskap som virker uanstrengt, ikke for utformet og velpleiet.

Landskapet er et unikt økosystem midt i byen. Det består av villblomster og planter som er spesifikke for Oslos klima og kystlandskap. Over 50 forskjellige arter er sådd og plantet. Den lille enga vil vokse frem over flere år som en mosaikk av lokal flora som endrer seg naturlig i tråd med årstidene. I jordsmonnet er det lagt ned sandlommer som tilrettelegger for bosetting av bier, dette for å gi økt pollineringseffekt til området.

Hva skjer når?

  • Området utenfor MUNCH er ferdig og åpnet for publikum 26. mars 2021.
  • Det nye området får navnet Inger Munchs brygge etter vedtak i Gamle Oslo bydelsutvalg, 18 november 2021.
  • Skulpturen ferdigstilles i London og fraktes med båt til Oslo våren 2022.
  • Skulpturen ankommer i fem deler som monteres sammen på Sukkerbiten. Skulpturen ferdigstilles under stillas og arbeidet omfatter sveising, patinering og overflatebehandling.
  • Torsdag 2. juni heises skulpturen over Akerselva fra Sukkerbiten til den lille blomsterenga hvor hun skal plasseres. Inger Munchs brygge stenges da av for publikum.
  • Lørdag 4. juni blir det et avdukingsarrangement på Inger Munchs brygge for inviterte. Området blir åpent for publikum etter avduking, ca. fra kl. 18:30.

Presserom

Norsk: Se pressemeldinger, last ned offisielle bilder og video/
English 

Følg oss og les mer om oss her:

Involverte aktører

Prosjektet er et stort samarbeidsprosjekt. De involverte er: 

Kunstutvalget som juryerte konkurransen besto av:
Andrea Schlieker, Jon-Ove Steihaug, Simen Bakken, Jens Richter, Bente Kleven, Nina Dillingøen og Stein Olav Henrichsen. 

Kontakt oss

Fungerende kommunikasjonssjef

Tone Kjensmo

Telefon
47 07 90 19

E-post

Direktør Kulturetaten

Stein Slyngstad

E-post

Avdelingsdirektør kunst

Lise Mjøs

E-post

Prosjektleder

Lily Vikki

Telefon
48 25 85 20

E-post

Generelle henvendelser til Kulturetaten

E-post