Moren (The Mother)

Moren er en ny stor kunstattraksjon i Oslo. Den ni meter høye bronseskulpturen står på Inger Munchs brygge ved MUNCH. Skulpturen er laget av den britiske kunstneren Tracey Emin.

Hvor finner du Moren?

Moren er plassert på et nytt opparbeidet uteområde på rundt 1000 m2 sør for det nye MUNCH. Du kommer dit via en 40 meter lang gangbro fra MUNCH i Bjørvika. Området er åpent for alle og har flere sitteplasser. Området står på peler og består av et anlagt landskap, brygge, og er en del av Havnepromenaden til Oslo. Det nye området har fått navnet Inger Munchs brygge.

Hva er Moren?

Moren sitter knelende i en blomstereng. Hendene hennes holder varsomt rundt noe vi ikke kan se, og ryggen er vendt mot museet som strekker seg opp mot himmelen bak henne. Hun fremtrer som en sfinx som venter på tidevannet og ifølge kunstneren selv er skulpturen en slags følgesvenn for Munchs ånd. Hun gir symbolsk beskyttelse til stedet som huser hans livsverk og hun ønsker alle besøkende som kommer fra fjorden velkommen inn.

Bronseskulpturen ble fraktet fra London til Sukkerbiten i Oslo i fem deler. Her ble den montert sammen til en hel form. Arbeidet med ferdigstillelse omfattet sveising, patinering og voksing. Dette arbeidet pågikk fra 21 mars 2022 og frem til den ble løftet over Akerselva til Inger Munchs brygge 2 juni 2022.

Statuen "Moren" blir heist over Akerselva.
Moren løftes over Akerselva. Bilde: Ingvild B. Myklebust, Kulturetaten Oslo kommune

Om landskapet rundt Moren

Den lille blomsterenga der kunstverket er plassert baserer seg på Tracey Emins visjon og er designet av landskapsarkitektene J & L Gibbons. Emin beskriver en vakker naturlig eng med ville blomster som endrer seg i tråd med årstidene. Enga fremstår som enkel, med et landskap som virker uanstrengt, ikke for utformet og velpleiet.

Landskapet er et unikt økosystem midt i byen. Det består av villblomster og planter som er spesifikke for Oslos klima og kystlandskap. Over 50 forskjellige arter er sådd og plantet. Den lille enga vil vokse frem over flere år som en mosaikk av lokal flora som endrer seg naturlig i tråd med årstidene. I jordsmonnet er det lagt ned sandlommer som tilrettelegger for bosetting av bier, dette for å gi økt pollineringseffekt til området.

Hvorfor kunstverket Moren?

Da det nye museet skulle bygges ble det satt av penger gjennom Oslo kommunes kunstordning til et kunstprosjekt. Moren (The Mother) av Tracey Emin ble valgt etter en internasjonal kunstkonkurranse i 2018. Målet var å gjøre besøket til MUNCH og vandring i byens nye bydel Bjørvika, mer attraktivt.

I juryens uttalelse beskrives valg av kunstverk blant annet med følgende:

"Juryen tror at dette forslaget vil appellere til et bredt spenn av besøkende og at The Mother har potensiale til å bli et stedsspesifikt landemerke og et symbol ikke bare for Munchmuseet, men også for Oslos havneområde".

Om Oslo kommunes kunstsamling

Oslo kommunes kunstordning arbeider for at profesjonell kunst preger og forbedrer Oslos offentlige rom til glede for et allment publikum. Kunstverket Moren vil inngå i Oslo kommunes kunstsamling. Kunstsamlingen finnes over hele hovedstaden, på tusen ulike steder, ute og inne i kommunens bygg og byens offentlige rom – der folk ferdes og bor.

Les mer om samlingen og kunstordningen her.

Presserom

Norsk: Se pressemeldinger, last ned offisielle bilder og video/
English

Følg oss og les mer om oss her:

Involverte aktører

Prosjektet er et stort samarbeidsprosjekt. De involverte er:

Kunstutvalget som juryerte konkurransen besto av:
Andrea Schlieker, Jon-Ove Steihaug, Simen Bakken, Jens Richter, Bente Kleven, Nina Dillingøen og Stein Olav Henrichsen.

Kontakt oss

Kommunikasjonssjef og pressekontakt
Stein Bjørnbekk
Telefon
Avdelingsdirektør kunst
Daniella van Dijk-Wennberg
Prosjektleder
Lily Vikki
Telefon
Generelle henvendelser til Kulturetaten

1. Moren ferdigstilles på Sukkerbiten

Produsert av Oslo kommunes kunstsamling i samarbeid med Kunstdok.

2. Tracey Emin om Moren

Produsert av MUNCH i samarbeid med Spindel Film. © Munchmuseet

3. Johanna Gibbons om Moren

Produsert av Oslo kommunes kunstsamling i samarbeid med Lumo Polar.