Oslo miljøpris

Oslo miljøpris skal gå til noen som ved sin innsats for miljøet i Oslo er et godt eksempel for andre.

Om Oslo miljøpris

Oslo kommune deler hvert år ut Oslo miljøpris. Prisen skal stimulere til og belønne nytenking og innsats i miljøarbeidet, og skal gå til noen som ved sin innsats for miljøet i Oslo er et godt eksempel for andre.

Vinnere av Oslo miljøpris 2022

Årets grønne innbygger

Vinneren av Oslo miljøpris “Årets grønne innbygger” 2022 er vegetarentusiasten og dyrevennen Heidi Røneid.

Heidi Røneid har på eget initiativ tatt grep for å ta vare på både dyrene og miljøet i Oslo. Hun var med å starte Oslo vegetarfestival i 2010, som nå trekker flere tusen besøkende hvert eneste år. Gjennom festivalen har hun bidratt til å senke terskelen for at flere skal prøve mer miljøvennlig og plantebasert mat. I flere år har Heidi Røneid også reddet og pleiet skadede duer i sitt eget hjem, og tar godt vare på naturen i byen og dyrelivet i Oslo. Gjennom sitt engasjement påvirker hun en stor gruppe mennesker og skaper begeistring for sakene hun brenner for. Rett og slett et grønt forbilde!

Følg Heidi Røneid på Instagram

Årets frivillige organisasjon

Vinneren av årets frivillige organisasjon er en organisasjon med hjerte for Oslofjorden og livet under vann: Spearos Oslofjord.

Spearos er en fridykkeklubb, som på imponerende vis kombinerer en begeistring for dykking, med en begeistring for en ren og levende Oslofjord. Gjennom regelmessige ryddeaksjoner engasjerer organisasjonen bredt, og får med seg lokalmiljøene i Oslo til å fridykke, rydde og lære. Med gode råd og kunnskap viser de at det nytter å engasjere seg, og de henter flere helger i året opp store mengder forsøpling fra havbunnen. Spearos lærer både barn og voksne å bli glad i naturens undre – og ikke minst hvordan man kan ta vare på fjorden, og alle artene som lever i og av den.

Les mer om Spearos Oslofjord

Årets grønne selskap

Vinneren av årets grønne selskap er det Oslo-baserte klesmerket Northern Playground.

Northern Playground har bygget sitt varemerke ved å snakke om problemene i klesbransjen – overforbruket av klær og tekstiler – og de setter virkelig handling bak sine ord. De tilbyr blant annet livstidsgaranti og reparasjon av sine produkter. Selskapet har også i lang tid tatt til orde for at det skal innføres en miljøskatt, som kan bidra til å ansvarliggjøre hele bransjen. De går foran, og viser resten av bransjen hva de kan og burde gjøre. Northern Playground er virkelig et bevis på at en helhjertet, grønn forretningsmodell kan lykkes!

Les mer om Northern Playground

Diplom og 50 000 kroner

Prisvinnerne får 50 000 kroner hver i premie. Alle prisvinnere får et innrammet diplom.

Nominerte kandidater til Oslo miljøpris

Oslo miljøpris deles til én innbygger, én frivillig organisasjon og ett selskap som ved sin innsats for miljøet i Oslo er et godt eksempel for andre. Det er Oslo sine egne innbyggere som nominerer kandidater. De endelige vinnerne kåres av årets fagjury.

Her kan du se hvem som ble nominert til Oslo miljøpris 2022

Slik nominerer du din kandidat

Nominasjonsfristen for Oslo miljøpris 2022 var 25. april 2022.

Du kan allerede nå kan sende inn ditt forslag til kandidater til Oslo miljøpris 2023 her:

Send inn forslag til din kandidat

Oslo miljøpris deles ut i tre kategorier

Årets frivillige organisasjon

Går til en frivillig organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslomiljøet. Organisasjonen har stått på, lagt ned et stort arbeid og gjort en betydelig innsats for en grønnere hovedstad. Organisasjonen viser at det nytter å engasjere seg i frivillig arbeid.

Årets grønne innbygger

Går til en person som har gjort en ekstraordinær innsats for å leve mer grønt i hverdagen. Personen har dessuten engasjert familie og venner og fått de med på å leve grønnere. Rett og slett et grønt forbilde.

Årets grønne selskap

Går til en privat næringsvirksomhet som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslomiljøet. Bedriften har satset og bidratt betydelig til miljøhovedstaden Oslo, og er et godt eksempel for andre selskaper.

Jury for Oslo miljøpris 2022

Leder av juryen: Jenny Kosberg Skagestad, byrådssekretær for miljø og samferdsel.

Medlemmer:

  • Ingunn Lie, sekretariatsleder for Næring for Klima i Klimaetaten
  • Jon Ragne Bolstad, fungerende sjefsagent i Miljøagentene
  • Per Ola Ulseth, Entra ASA og fjorårets vinner av Oslo miljøpris “Årets grønne selskap»
  • Silje Østby Thune, fjorårets vinner av Oslo miljøpris “Årets grønne innbygger»
  • Ulrik Skre Fjordholm, Sykkelkjøkkenet Oslo og fjorårets vinner av Oslo miljøpris “Årets frivillige organisasjon»

Bymiljøetaten fungerer som sekretariat for juryens arbeid.

Tidligere utdelinger

Prisen ble delt ut første gang i 1998, da under navnet Oslo bymiljøpris.

Se hvem som har vunnet prisen og fått hederlig omtale tidligere