Oslo bys arkitekturpris

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen. Påmeldingen for 2022 er nå stengt.

Se oversikt over de nominerte til Oslo bys arkitekturpris 2022

Hvem kan få prisen?

Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen.

Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2021) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2017-2021). Med ferdigstilt, mener vi her at det er gitt brukstillatelse eller ferdigattest i nevnte periode. Prisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen.

Les fullstendige kriterier og statutter for arkitekturprisen.

Prisen ble opprettet av bystyret i 2000 og utdelt første gang to år senere. Mellom 2002 og 2009 var det et årlig tema. Fra 2010 ble prisen åpen for alle nye prosjekter.

Hva skjer når?

De påmeldte vil bli offentliggjort i juni. De beste av disse vil bli nominert til prisen, og vises frem i en utstilling på Anne Cath. Vestlys plass fra 8. september til og med 31. oktober.

De tre finalistene til prisen vil bli avslørt under utstillingsåpningen.

Vinneren vil offentliggjøres og prisen vil bli delt ut av ordføreren i Oslo rådhus torsdag 13. oktober 2022.

Et utvalg av årets påmeldte presenteres i katalogen, som utgis idet vinneren avsløres.

Hvordan foregår juryeringen?

Alle kan foreslå prosjekter til prisen. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur. Rådet nominerer inntil tre kandidater for byutviklingsutvalget, som avgir innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.

Hva består prisen av?

Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på 50 000 kroner. I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.

Kontakt for spørsmål

Kjell Henning Thon, Plan- og bygningsetaten
E-post: arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no
Telefon: 48 05 74 83

Vinner av Oslo bys arkitekturpris 2021

Deichman Bjørvika er vinner av Oslo bys arkitekturpris 2021, ved arkitektene Lundhagem og Atelier Oslo og byggherre Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Til Oslo bys arkitekturpris var det totalt 29 påmeldte. 14 av disse var nominerte og 3 var finalister. Les juryens begrunnelse.

Se oversikt over årets vinner, finalistene, de nominerte og alle kandidatene.

Les mer om prisen i ByplanOslo.

Vinneren ble kåret 14. oktober 2021 under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Bilder og kataloger