Til innhold
Utmerkelser og priser

Oslo bys arkitekturpris

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen.

Vinner av Oslo bys arkitekturpris 2019

Vega Scene er vinner av Oslo bys arkitekturpris 2019, ved arkitekt Asplan Viak AS og byggherre Urbanium Eiendom AS. 
Det var tre finalister, seks nominerte og 16 øvrige påmeldte kandidater til prisen i år.

Vinneren ble kåret 17. oktober under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Hvem kan få prisen?

Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen.

Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2018) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2014-2018). Prisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen.

Les fullstendige kriterier og statutter for arkitekturprisen

Prisen ble opprettet av bystyret i 2000 og utdelt første gang to år senere. Mellom 2002 og 2009 var det et årlig tema. Fra 2010 ble prisen åpen for alle nye prosjekter.

Hva skjer når?

Hvem som var kandidater til årets pris, ble offentliggjort i månedsskiftet august/september. De beste av kandidatene ble så nominert til prisen. De nominerte stilles ut på Rådhusplassen fra 13. september kl. 16:00 til og med 31. oktober.

Årets finalister ble avslørt på utstillingsåpningen.

Vinneren ble avlsørt under prisutdelingen i Oslo rådhus 17. oktober 2019. Ordføreren deler ut prisen.

Alle kandidatene presenteres i årets katalog, som utgis idet vinneren avsløres.

Hva består prisen av?

Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på 50 000 kroner. I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.

Hvordan foregår juryeringen?

Alle kan foreslå prosjekter til prisen. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur. Rådet nominerer inntil tre kandidater for byutviklingsutvalget, som avgir innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.

Kontakt for spørsmål

Kjell Henning Thon, prosjektleder i Plan- og bygningsetaten
E-post: arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no
Telefon: 480 57 483

Bilder og kataloger