Utmerkelser og priser

Oslo bys arkitekturpris

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen.

Oslo bys arkitekturpris 2020

Vinner av arkitekturprisen 2020 er boligprosjektet Munch Brygge i Operagata 1-51. Arkitekt for vinnerprosjektet er Lund+Slaatto, landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS, og samspillsentreprenør Bunde Bygg AS. Stor-Oslo Eiendom er byggherre for det 19 500 kvadratmeter store boligprosjektet.

Fra juryens begrunnelse:
"Munch brygge er et byprosjekt bestående av to kvartaler med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, en barnehage og 158 leiligheter. Anlegget forholder seg til viktige byrom, som adkomstorget for Munchmuseet og den vestvendte elvebredden for Akerselvas utløp, med åpne, bymessige funksjoner. Bygningene er i sin helhet utformet i en lys, rød tegl, og har en aktiv geometri. Det samlede uttrykket tilfører byen varme og variasjon." 

Juryens begrunnelse - Oslo bys arkitekturpris 2020 (PDF, 0,1MB)

Hvem kan få prisen?

Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen.

Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2019) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2015-2019). Prisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen.

Les fullstendige kriterier og statutter for arkitekturprisen

Prisen ble opprettet av bystyret i 2000 og utdelt første gang to år senere. Mellom 2002 og 2009 var det et årlig tema. Fra 2010 ble prisen åpen for alle nye prosjekter.

Hva skjer når?

I 2020 var det 40 påmeldte prosjekter, og 26 av disse ble valgt ut som kandidater. Blant kandidatene ble 13 bli nominert til prisen. De nominerte vises frem i en utstilling på Fridtjof Nansens plass fra 11. september til og med 31. oktober, hvor nominerte og finalister ble avslørt under utstillingsåpningen.

Vinneren ble offentliggjort 15. oktober 2020 da prisen ble delt ut av ordføreren i Oslo rådhus.

Alle kandidatene presenteres i årets katalog, utgitt 15. oktober 2020.

Hva består prisen av?

Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på kr. 50 000,- I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.

Hvordan foregår juryeringen?

Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur. Rådet nominerer inntil tre kandidater for byutviklingskomiteen, som avgir innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.

Kontakt for spørsmål

Kjell Henning Thon, prosjektleder i Plan- og bygningsetaten
E-post: arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no
Telefon: 480 57 483

Bilder og kataloger