Til innhold
Utmerkelser og priser

Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser

Mottaker av Oslo bys kulturpris 

Dramatiker og teaterregissør Cliff A. Moustache tildeles Oslo bys kulturpris for 2018.

Moustache er kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre i Oslo, et teater som han selv grunnla i 1992 sammen med Jarl Solberg. Teateret vender seg til scenekunstnere og ungdom med bakgrunn fra den tredje verden. Utdrag fra begrunnelsen: 

«Cliff A. Moustache har vært en viktig rollefigur for mange igjennom sitt mangeårige kunstneriske arbeid i Oslo og dessuten satt tydelige spor ved å prege det mangfoldige Oslo vi har sett vokse fram de 30 siste årene. Han er derfor en verdig mottaker av Oslo bys kulturpris for 2018.»    

Mottakere av Oslo bys kunstnerpriser 

radiOrakel, Pride Art, Alexandra Archetti Stølen, Yousef Hadaoui og Leif Gjerland mottar Oslo bys kunstnerpriser for 2018.

  • radiOrakel – verdens eldste kvinneradio. radiOrakel har i alle år hatt tilholdssted i Oslo, og har bidratt sterkt til å utdanne kvinner innen radiojournalistikk og lydteknikk.  
  • Pride Art – Oslo Prides arena for kunstformidling. Pride Art er Norges største og viktigste skeive utstilling og er en viktig bidragsyter til å skape rom for alle til å leve sitt eget liv.
  • Alexandra Archetti Stølen – festivalsjef. Stølen har igjennom sitt engasjerte arbeid med festivalen Oslo World gitt byens innbyggere og tilreisende musikkopplevelser i internasjonal klasse år etter år.
  • Yousef Hadaoui – komiker. Hadaoui er en forkjemper for samfunnskritisk satire som utfordrer norske medier ved å lage humor om fordommer og religion.
  • Leif Gjerland – forfatter og historieformidler. Oslo-historikeren Gjerland har i flere år bidratt sterkt til å videreformidle Oslo-historie og har gitt tusenvis av innbyggere mulighet til å bli kjent med Oslo «på nytt».

Les hele begrunnelsen for Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser for 2018 (PDF)

Utdeling av prisene for 2018 

Prisene ble delt ut under en lunsj for spesielt inviterte i Oslo rådhus 2. mai 2019 av ordfører Marianne Borgen og Harald Nissen, leder for kultur- og utdanningskomiteen.

Om prisene

Oslo bys kulturpris tildeles en person, gruppe eller kulturvirksomhet som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv.

Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer, grupper eller kulturvirksomheter som i det siste eller de seneste år har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv.

Det kan deles ut én kulturpris på 100 000 kroner og fem kunstnerpriser på 50 000 kroner.

Kulturprisen og kunstnerprisene tildeles av forretningsutvalget etter innstilling fra kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre. 

Hvis du har spørsmål kan du kontakte komiteens sekretær Birte Stenrød på telefon: 915 14 469 eller e-post: bstenrod@oslobystyre.no.

Foreslå kandidater  

Alle innbyggere i Oslo har rett til å fremme forslag til kandidater. Fristen for å foreslå kandidater til prisene for 2018 var 31. januar 2019.  

Tidligere mottakere

Statutter