Til innhold

Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser

Oslo bys kulturpris for 2016

Tidligere biblioteksjef Liv Sæteren tildeles Oslo kommunes kulturpris for 2016. 

Liv Sæteren, tidligere biblioteksjef 

Sæteren har hatt stor betydning for utviklingen av bibliotekene i Oslo. Gjennom sitt arbeid for å realisere et nytt og moderne hovedbibliotek har hun bidratt til å endre Oslo permanent og styrket litteraturen og skrivekunsten. Hennes utholdenhet og klippefaste tro på biblioteksaken gjør henne fortjent til Oslo bys kulturpris.

Oslo bys kunstnerpriser for 2016

Iffit Qureshi, Julie Andem, Lise Nordal, Fellesverkstedet og Sporveismuseet tildeles Oslo bys kunstnerpriser for 2016.

Iffit Qureshi, fotojournalist

Fotojournalist Iffit Qureshi har i mange år drevet Facebook-siden Humans of Oslo, et frivilligprosjekt som ble startet i august 2012. Qureshi har fotografert og gjennomført over 2000 intervjuer med forskjellige mennesker i byen. Hun viser frem Oslos mangfold og kultur på en jordnær og ærlig måte. 

Julie Andem, manusforfatter og regissør

Manusforfatter og regissør Julie Andem står bak den suksessrike dramaserien SKAM som handler om livet til en rekke ungdommer på Hartvig Nissens skole i Oslo. Serien har vunnet flere priser, har høstet stor anerkjennelse internasjonalt, og trekker fans fra hele verden til Oslo for å se stedene i byen der serien utspiller seg.

Lise Nordal, koreograf og pedagog

Koreograf og pedagog Lise Nordal mottar kunstnerpris for sitt langvarige, imponerende, engasjerende og omfattende arbeid som danser, pedagog, koreograf, kunstnerisk initiativtaker og pioner innen moderne dans i Oslo og i Norge. Nordal har markert seg som en av de mest interessante norske koreografer, som ofte krysser grenser sammen med kunstnere innen andre disipliner. 

Fellesverkstedet, kulturhus

Kulturhuset Fellesverkstedet har siden oppstarten i 2011 hatt som formål å tilby kunstnere og kreative mennesker tilgang til rimelige produksjonsfasiliteter. I løpet av få år har ildsjelene bak Fellesverkstedet maktet å tilby dette gjennom sitt pilotverksted i Urtegata, og fra høsten av også i nye permanente lokaler i en gammel fabrikk i Seilduksgata på Grünerløkka. Det finnes ikke noe tilsvarende i Norge og knapt i Norden.

Sporveismuseet

I Sporveismuseet Vognhall 5 på Majorstuen har Lokaltrafikkhistorisk forening tatt vare på Oslo og Akershus mangfoldige transporthistorie til glede for byens innbyggere. Frivillighet, lokalhistorisk og teknisk kunnskap har i flere tiår vært bærebjelken for å kunne bygge opp en stor samling av trikker, busser, forstadsbanevogner og t-banevogner. Samlingen gir et unikt innblikk i designuttrykket for kollektivtrafikken de siste 100 år.

Les fullstendig begrunnelse for tildelingen.

Utdeling av prisene for 2016

Prisene ble delt ut under en lunsj for spesielt inviterte i Oslo rådhus 4. mai 2017 av ordfører Marianne Borgen og leder for kultur- og utdanningskomiteen, Harald Nissen.

Om prisen

Oslo bys kulturpris tildeles en person, gruppe eller kulturvirksomhet som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv.

Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer, grupper eller kulturvirksomheter som i det siste eller de seneste år har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv.

Det kan deles ut én kulturpris på 100 000 kroner og fem kunstnerpriser på 50 000 kroner.

Kulturprisen og kunstnerprisene tildeles av forretningsutvalget etter innstilling fra kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre. 

Spørsmål kan rettes til komiteens sekretær Birte Stenrød, tlf.: 23 46 14 77

Statutter og tidligere prismottakere

Se bilder fra utdelingen av kulturprisen og kunstnerprisene for 2016

Se bilder av tidligere mottakere av Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser