Aldersvennlig by
Kontakt
Besøksadresse
Olav Vs gate 4, 0161 OSLO
Aldersvennlig by
En aldersvennlig by er et inkluderende og tilgjengelig urbant miljø som fremmer aktiv og sunn aldring. I Oslo lever innbyggerne lenger, og andelen eldre øker. Den nye eldregenerasjonen har bedre utdanning, helse, boforhold og økonomi enn tidligere generasjoner. For at de skal kunne utnytte sine ressurser og ha mulighet til å leve selvstendige og aktive liv, vil byrådet gjøre Oslo til en aldersvennlig by. Dette innebærer tiltak som gir de eldre hverdagsmestring og god livskvalitet.
I Oslo har vi seks hovedsatsingsområder i arbeidet for å bli en aldersvennlig by:
- Bolig
- Helse-og omsorgstjenester
- Kommunikasjon og medvirkning
- Samfunnsdeltagelse
- Aldersvennlig transport (Bydel Nordre Aker)
- Utendørsområder og fysisk aktivitet
Anne Berit Rafoss
Spesialrådgiver - Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester
Telefon: 23 46 15 56
Hvordan bli en aldersvennlig by?
Oslo er helt i startgropen med bli en aldersvennlig by. En økt andel eldre gir byen utfordringer knyttet til bolig, transport, byutvikling, sosialt engasjement, helse- og omsorgstjenester, frivillighet og generasjonsovergripende prosjekter. Tiltaket aldersvennlig by fokuserer på de miljømessige, sosiale og økonomiske faktorene som påvirker eldre voksnes helse og trivsel. Arbeidet med å bli en aldersvennlig by er tverrsektorielt og innbyggerinvolvering og samskaping står sterkt i utviklingen av en aldersvennlig by. En by som er aldersvennlig er en by for alle og utvider begrepet universell utforming.
En større kartlegging av aldersvennlige tiltak er gjennomført. Økt satsning på tverrsektorielt samarbeid og flere medvirkningsaktiviteter er viktige i det videre arbeidet. Dette danner grunnlag for en byomfattende handlingsplan som er under utarbeidelse. Bevisstgjøring og lokale aktiviteter står sentralt. Samtidig bidrar vi i nasjonale og internasjonale nettverk.
Bydel Nordre Aker har fått midler til et pilotprosjekt som alders- og demensvennlig bydel og vært i drift fra 1. august 2015. Bydelene Sagene og Frogner er følgebydeler og skal teste ut tiltak. Hovedsatsingsområdet for prosjektet er at eldre skal være aktive og trygge i et inkluderende og tilgjengelig nærmiljø.
Noen av tiltakene som er utviklet er bl.a opplæring innen frivillighetskoordinering for ansatte, utrustning av Myrerjordet med treningsapparater, bocciabane og benker slik at både eldre og unge kan være fysiske aktive sammen på tvers av generasjoner. Piloten har også utviklet tiltak som aktivitetsvenn for hjemmebonde demente, pårørendeskole for pårørende til demente og bruk av opplæringsprogram for demensvennlige omgivelser. Som del av Senior i sentrum har prosjektet arrangert rullator- og stavgangsløpet, bidratt til bedre kontakt mellom ulike generasjoner, bedre transportløsninger samt etablering og oppstart av Seniorhus i Pastor Fangens vei 22.
I Nordre Aker Budstikke kan du lese artikler om pilotprosjektet i Bydel Nordre Aker.
Oslo deltar internasjonalt
Også internasjonalt er en rask økning i antall eldre og økt urbanisering to store utfordringer. For å hjelpe byer og samfunn å møte disse utfordringene, har Verdens helseorganisasjon (WHO) etablert Nettverk for aldersvennlige byer og samfunn. Oslo kommune er medlem i nettverket, og har en målsetning om å bli en mer aldersvennlig by.
FNs generalforsamling har vedtatt en agenda for bærekraftig utvikling med 17 globale mål, hvorav 15 er relevante for aldring. Mange av målene krever tverrsektorielt samarbeid, hvor byer og lokale myndigheter vil være avgjørende for å gjennomføre de bærekraftige utviklingsmålene. Verdens helseforsamling har vedtatt en global strategi for aldring og helse. Visjonen er en verden der alle kan leve sunne og lange liv, og et hovedmål er aldersvennlige byer og samfunn.
EU utvikler også strategier og rammeverk for aldersvennlige byer. Oslo er medlem i Eurocities, som driver politisk påvirkningsarbeid overfor EU-systemet. Oslo kommune leder en arbeidsgruppe om urban aldring i Eurocities.
Dokumenter
- Brosjyre: Oslo - en aldersvennlig by
- Rapport: Ditt aldersvennlige Oslo
- Handlingsplan for en aldersvennlig by. Byrådssak 175/17 (PDF 12,7MB)
- Plan for trygg og mangfoldig eldreomsorg (PDF 18,4MB)
- Brosjyre: Historien om alders- og demensvennlig by (PDF 1,7 MB)
- Sluttrapport for prosjekt alders- og demensvennlig bydel (PDF 7,7 MB)
Relevante lenker
- Age-friendly World - Verdens helseorganisasjon (WHO)(ekstern lenke)
- Ageing and life-course - Verdens helseorganisasjon (WHO)(ekstern lenke)
- World report on ageing and health - Verdens helseorganisasjon (WHO)(ekstern lenke)
- Plan for trygg og mangfoldig eldreomsorg (PDF 18,4MB)(ekstern lenke)
- Intervju hos Eurocities med Anne Berit Rafoss (engelsk)(ekstern lenke)
- Alders- og demensvennlig Bydel Nordre Aker på Facebook(ekstern lenke)
- Heidi skal vise vei i eldrebølgen - Nordre Aker Budstikke(ekstern lenke)
- Film fra medvirkningskonferansen Ditt aldersvennlige Oslo (7. mars 2016)(ekstern lenke)
- Aldersvennlig by samarbeider med apotek - Nordre Aker Budstikke(ekstern lenke)
- Film om Generation Games (filmet av en 11-åring)(ekstern lenke)
- Film om Generation Games (filmet av en 80-åring)(ekstern lenke)