Laget rundt barnet

Vi bidrar til å forbedre tjenestene for barn og deres familier for å sikrebarn og unges utvikling. Derfor jobber vi med å styrke laget rundt barn og unge.

Hvorfor jobber vi med laget rundt barnet?

Vi bidrar til å sikre gode rammer for alle barns utvikling. Dette gjør vi gjennom å lage bedre tjenester tilpasset behovene barn og unge har.

Noen barn og deres familier har behov for hjelp fra flere tjenester på samme tid. Dette innebærer at vi må forbedre tjenestene rettet mot foresatte og hele familien, som for eksempel barnevern, helsestasjon, og andre veiledningstjenester. Vi må samtidig forbedre tjenestene rettet mot barnet selv, som barnehage og skole, PPT og fritidsaktiviteter.

Hvordan styrker vi laget rundt barn og unge?

Et godt samarbeid mellom tjenestene er viktig for å styrke laget rundt barn og unge. Tjenestene må være av høy kvalitet for å sikre gode rammer for alle barn. Dette er spesielt viktig for barn og unge som har behov for noe ekstra. Foresatte er også en del av laget som må utnyttes som ressurs og aktiv part. I tillegg er det viktige samarbeidspartnere i frivillig sektor og i nærmiljø og lokalsamfunn. 

Vi har gjennom vårt innsiktsarbeid sett at de ulike tjenestene ikke finner hverandre, og at det er vanskelig å hjelpe de som trenger det mest. Vi har også avdekket at ikke alle tjenester treffer godt nok de behovene som barnet selv og omsorgspersonene har. Delvis skyldes dette at tjenestene er bygget opp etter en standard norsk modell som ikke er tilpasset storbyproblematikken som ofte møter tjenestene i de mest levekårsutsatte områdene.

Slik jobber vi med å styrke laget rundt barnet

  • Testing av nye modeller der tjenester som barnevern og PPT bidrar inn i skole- og barnehage
  • Mobilisering og involvering av foresatte på skolearenaen
  • Helhetlig samordning av hjelpetjenester rundt familien
  • Sårbare overganger knyttet til barnas oppvekst og skoleløp​
  • Utprøving av en modell der andre av bydelens tjenester bruker barnehagen som lavterskel møteplass for foreldre
  • Utprøving av tidlige innsatser som bidrar til å gjøre foreldre trygge i foreldrerollen, slik at de kan støtte barnets kognitive og språklige utvikling
  • Tilpasse barnehagene og det allmennpedagogiske tilbudet slik at de kan ivareta flest mulig barn i det ordinære tilbudet
  • Tilpasse profesjonsutdanninger slik at de møter behovene til innbyggerne i utsatte områder

Bydelene omfattet av Områdesatsingene har gjennom en flere studier kartlagt alt fra brukeropplevelser på helsestasjonen til utvikling av et støtte- og veiledningstilbud til familier med barn som har omfattende omsorgsbehov. De har også utviklet språkstøttende innsatser for familier som ikke har de yngste barna i barnehage.

Delprogrammets arbeid bidrar til at tjenestene utvikler seg. Vi registrerer at arbeidet vårt gir underlag for videre politikkutvikling, særlig på barnehagefeltet.

Hjemmeveiledning – barn med nedsatt funksjonsevne

Dette er et tidligere prosjekt vi har jobbet med, og som nå er en del av tilbudet i Bydel Søndre Nordstrand.