Tidligere tilskuddsmottakere

Her finner du oversikt over aktører som har fått tilskudd til tiltak mot plastforsøpling.

2023

Se fullstendig oversikt over tilskuddsmottakere i 2023 (PDF)

Æra Strategic Innovation

  • Tilsagn: 530 000 kroner

  • Prosjektnavn: Hvordan redusere bruk av engangskopper i byrommet?

Engangsemballasje fra take-away står for en stor del av forsøplingen i Oslo, og i fremtiden vil det kreves nye måter å håndtere disse produktene på. Æra Strategic Innovation har mottatt tilskudd til å gjennomføre en studie for å finne løsninger for hvordan man kan redusere bruk av engangskopper i byrommet i Oslo. Studien bestod av kartlegging av dagens situasjon og løsninger som finnes i Oslo, feltarbeid med intervjuer og observasjoner av utsalgssteder og forbrukere, og dialogmøter med tilbydere av gjenbrukbar take-away emballasje. Resultatene fra prosjektet er lagt frem i en rapport som gir et felles kunnskapsgrunnlag for utsalgssteder, tilbydere og kommuner, for videre vurdering av løsninger og innovasjoner.

Les rapporten "Hvordan redusere brukes av engangskopper i Oslo kommune" her(PDF).

Oslo Badstuforening

  • Tilsagn: 55 000 kroner

• Prosjektnavn: Fjordseminarer med fokus på plast i indre Oslofjord

Oslo Badstuforening skal tilby fjordseminarer for barn og voksne med fokus på marint liv og miljøpolitikk i Oslo. Marinbiologer vil i seminarene fortelle om livet i vannet og plastavfallets effekt på det marine livet i Oslofjorden. Seminarene er interaktive og skal gi en forståelig oversikt av forholdet mellom sosial, økologisk, politisk og økonomiske faktorer som er knyttet til plastforsøpling i indre Oslofjord.

Oslostudentenes Idrettsklubb Dykking

  • Tilsagn: 100 000 kroner

  • Prosjektnavn: Rydding og kartlegging av havbunnen i Indre Oslofjord

Oslostudentenes Idrettsklubb Dykking er en klubb bestående av erfarne unge voksne sportsdykkere som driver opprydding og kartlegging av søppel på havbunn i Indre Oslofjord på ukentlige fritidsdykk. Klubben fikk tildelt 100 000 kroner i tilskudd til innkjøp av nytt utstyr slik at de kan fortsette med frivillig aktivitet i 2023 og årene som kommer.

2022

Fullstendig oversikt over tilskuddsmottakere i 2022 (PDF)

Kilden Barnehage

  • Tilsagn: 16 200 kroner
  • Prosjektnavn: Tøyposer til skittentøy

Kilden barnehage ønsker å gjøre innkjøp av bærenett for transport av skittentøy mellom hjemmet og barnehagen. Barnas klær i barnehagen behøver å vaskes ofte, og blir fraktet til og fra barnehagen i plastposer. Med tøyposer minskes plastbruken betraktelig da tøyposene kan vaskes. Barnehagen forventer at plastbruken i barnehagen reduseres med 90-95 % med dette tiltaket.

Mepex Consult AS

  • Tilsagn: 335 000 kroner
  • Prosjektnavn: Plastsmarte båthavner

Det er registrert bortimot 20 000 fritidsbåter som sogner til Oslofjorden. I Oslo er det båtplasser og opplag til ca. 3 000 av disse. Småbåthavnene kan være kilde til spredning av både større plastfragmenter og mikroplast, gjennom mangelfull avfallshåndtering, utslipp av bunnstoff og overflatebehandling, og annen forsøpling. Mepex ønsker å kartlegge forsøplingsrisikoen ved et representativt utvalg av småbåthavner i Oslo. Dette vil gjøres gjennom intervjuer og befaringer. Deretter vil de arrangere en workshop for småbåthavnene med plastforsøpling som tema. De gode eksemplene, erfaringene og kunnskapsgrunnlaget herfra vil samles i en beste praksis-veileder som deles fritt med deltakerne, båtforeninger og andre relevante aktører.

Les veilederen for båthavner (PDF)

Oslofjordens Friluftsråd

  • Tilsagn: 200 000 kroner
  • Prosjektnavn: Kartlegging og rydding av ekspandert plast i Indre Oslofjord

I dette prosjektet ønsker Oslofjordens Friluftsråd å finne ut mer om de vanligste kildene til ekspandert plast (isopor) i indre Oslofjord ved kartlegge bruksområder og mulige kilder med umiddelbar tilknytning til fjorden. Gjennom analyser av ekspandert plast fra ryddeaksjoner i Indre Oslofjord ønsker de å skaffe til veie mer informasjon om mengde, sammensetning og sannsynlige kildeopphav. Prosjektet vil bestå av følgende aktiviteter: 1) Kartlegging av kystlinjen og indre fjord. 2) Rydding av ekspandert plast på avveie. 3) Analyser av ekspandert plast fra ryddeaksjoner i Indre Oslofjord. 4) Bearbeiding av data og utarbeidelse av rapport. Ettersom ekspandert plast er et sprøtt materiale, vil det raskt fragmenteres som følge av direkte sollys og/eller mekanisk påvirkning i sjøen eller strandsonen. Disse fragmentene er nesten umulige å rydde og kan lett forveksles som mat av marine organismer og fugler. Ekspandert plast er i tillegg et materiale som raskt kan spres over store områder, og som kan føre til stor skade for dyre- og fugleliv.

Nordic Ocean Watch

  • Tilsagn: 680 000 kroner
  • Prosjektnavn: Pilot for «Oslo Løa» - Et kunnskaps- og mottakssenter for marin forsøpling i Oslofjorden

«Oslo Løa» er en pilot på et kunnskap- og mottakssenter for marin forsøpling i Oslofjorden. Oslo Løa skal bli en arena ved Oslofjorden hvor besøkende motiveres til å ta vare på havet gjennom opplevelser og kunnskap. Senteret har to hovedfunksjoner: 1) Et kunnskapssenter med utstillinger og formidling 2) Et mottak- og sorteringssenter for marin forsøpling. Et mottakssenter vil dermed både legge til rette for kunnskapsformidling og aktiv involvering av innbyggere gjennom uorganisert rydding, samt være et felles møtepunkt og innsamlingssted for marin forsøpling i Oslofjorden.

Prototypen Oslo Løa

2021

Fullstendig oversikt over tilskuddsmottakere i 2021 (PDF)

Norsk Maritimt Museum

  • Tilsagn: 30 000 kroner
  • Prosjektnavn: Havreparatørenes familiedag

“Havreparatørens familiedag” skal bidra til refleksjon over havets betydning for mennesket i dag og gjennom de siste 500 år, med utgangspunkt i arkeologiske utgravinger gjort i Oslo de siste 15 årene, frem til i dag og dagens plastproblematikk. Gjennom lek og aktivitet lærer man om hvordan plasten faktisk finner veien ut i havet og hvordan man selv kan bidra i kampen mot plast i havet.

SINTEF AS

  • Tilsagn: 250 000 kroner
  • Prosjektnavn: Plastforsøpling fra anleggsvirksomhet

SINTEF søkte støtte til å gjennomføre en studie av plastbruk og plastavfall fra tunnel og anleggsarbeid og gi en nærmere beskrivelse av plastproblematikken fra sprengmasser i bygg- og anleggsprosjekter. Studien vil kunne gi økt kunnskap om hvordan forebygge spredning av plast utenfor byggeplasser, samt kunnskap om kilder til spredning av makro- og mikroplast i Oslofjorden.

Les hele rapporten

Marinreparatørene

  • Tilsagn: 482 175 kroner
  • Prosjektnavn: Hvor på havbunnen havner plasten?

Prosjektet går ut på å kartlegge akkumuleringsområder for makroplast på havbunnen i Oslo kommune gjennom kartanalyser og bruk av ROV (undervannsdrone). Det er lite kunnskap om hvor på havbunnen makroplast ender opp. For å kunne rydde mer treffsikkert og for å sikre at man faktisk finner akkumuleringsområder av marin plastforsøpling på havbunnen, trenger man et kunnskapsgrunnlag - man må ha lokalisert hvor denne plasten samler seg gjennom kjennskap til hvilke faktorer som påvirker transport, nedsynking og akkumulering.

Framtiden i våre hender

  • Tilsagn: 358 000 kroner
  • Prosjektnavn: Plastutfordringen 2021

Prosjektet handler om å engasjere elever på videregående skoler til å redusere sitt plastforbruk og plast på avveie gjennom konkrete handlinger og økt kunnskap om plast. Utfordringene kjøres i form av konkurranser og deltagerne får tilgang til en rekke konkrete og effektive plastreduserende tiltak de enkelt kan gjennomføre i hverdagen.

2020

Se fullstendig oversikt over tilskuddsmottakere i 2020 (PDF)

NIVA

  • Tilsagn: 176 550 kroner
  • Prosjektnavn: Demo- og testanlegg for rensing av mikroplast, partikler og miljøgifter i forurenset overvann - mulighetsstudie

Prosjektet er et mulighetsstudium og skrivebordsstudium for å etablere et levende temporært pilot- og demonstrasjonsanlegg for rensing av forurenset overvann (mikroplast, partikler og miljøgifter). Pilot - og demonstrasjonsanlegget skal ta utgangspunkt i arealer ved Grønlia hvor det allerede planlegges et større anlegg for massegjenvinning.

Les rapporten fra mulighetsstudiet (PDF)

Clean Sea Solution AS

  • Tilsagn: 300 000 kroner
  • Prosjektnavn: Pilotprosjekt med autonom aquadrone i Oslo havn for å hindre og redusere marin plastforsøpling

Tilskudd går til utvikling av “Clean Sea Solutions Aqua Drone” - en elektrisk drevet, autonom, flytende drone som samler plastavfall i vannoverflaten, via et spesialutviklet innsamlings- og transportbelte til en innvendig oppsamlerenhet. Aquadronen er designet for å skal samle opp flytende plastavfall i havner, kanaler, elver, elveutløp og andre kystnære områder der plastavfall kommer ut i havet, eller i større ferskvannsområder. Dronen skal testes ut av Oslo Havn.

Drone fra Clean Sea Solutions
Bilde: Oslo kommune

Oslofjordens Friluftsråd

  • Tilsagn: 300 000 kroner
  • Prosjektnavn: Søppelanalyse Akerselva - TrashTrawl

Høsten 2019 ble det installert en søppelsamler i Akerselvas nedre del, kalt TrashTrawl. Dette prosjektet søker støtte om midler til analyse av søppelet fra TrashTrawl for å finne kildene og sammensetningen av forsøplingen i Akerselva. Arbeidet blir gjennomført av Oslofjordens Friluftsråd og SALT Lofoten.

Les rapporten “Søppelananlyse Akerselva – TrashTrawl”

Norwegian Trash

  • Tilsagn: 300 000 kroner
  • Prosjektnavn: Havplast-containeren

Norwegian Trash oppsirkulerer havplast og engangsplast til nye produkter, for å demonstrere at plast er ren ressurs som må holdes i et kretsløp på lik linje med glass, metall og panteflasker. Gjennom aktiviteter som plast-workshops for skoleklasser, omvisning for publikum, og samarbeid med relevante aktører ønsker de å utvikle en hub for innovasjon, kunnskapsformidling og inspirasjon rundt plast og marin forsøpling.

Nye ting som lages av havplast
Bilde: Oslo kommune

2019

Fullstendig liste over tilskuddsmottakerne i 2019 (PDF)

Hold Norge Rent

  • Tilsagn: 280 000 kroner
  • Prosjektnavn: Kartlegging av forsøpling i Oslo

Hold Norge Rent søkte midler til å gjennomføre et pilotprosjekt for å kartlegge forsøpling i Oslo kommune. Formålet med prosjektet var å identifisere mengde og sammensetning av forsøplingen i Oslo gjennom regelmessige målinger i byrommet. Prosjektet vil gir verdifull statistikk om hvilke produkter og bransjer som er de største kildene til forsøpling i Oslo.

Les hele rapporten til Hold Norge Rent (PDF, 10 MB)

Vega Sailing AS

  • Tilsagn: 150 000 kroner
  • Prosjektnavn: Oslofjorden for alle

Vega Sailing søkte om midler til å ta med skoleklasser på Oslofjorden for å lære dem om marin forsøpling og miljøutfordringer i fjorden. Målet med prosjektet var å gi elever i Osloskolen en lærerik, aktiv og hands-on introduksjon til utfordringene ved marin forsøpling. Selve seilasen skal være en spennende og minneverdig opplevelse, der deltagende barn skal bli kjent med fjorden sin og kjenne på en fornyet ansvarsfølelse for sjøen og marint liv. Skoleklassene ble rekruttert i samarbeid med Friluftssentret i Gamle Oslo (FRIGO), som allerede har avtaler med å ta med skoleklasser og ferieklubber i denne aldersgruppen ut på fjorden.

Barn og unge om bord på seilbåten Vega
Bilde: Oslo kommune

Nordic Ocean Watch

  • Tilsagn: 370 000 kroner
  • Prosjektnavn: Norwegian Trash

Gjennom dette prosjektet ønsker Nordic Ocean Watch å demonstrere at plast har en verdi, og er en ressurs som må holdes i et kretsløp. Nordic Ocean Watch vil derfor «oppsirkulere» havplast til nye produkter som kan brukes igjen. En stor del av prosjektet består av å invitere innbyggere og turister i Oslo til å delta i oppsirkuleringen, gjennom å la plastcontaineren på Sukkerbiten bli en hub for deltakelse, kunnskap og inspirasjon.

Plastsøppel i kurver
Bilde: Oslo kommune

Æra Strategic Innovation

  • Prosjektnavn: Forsøpling i byrommet
  • Tilsagn: 490 000 kroner

Æra søkte om midler til å utarbeide en rapport som skal bidra til å forstå hvorfor og hvordan avfall havner på avveie i Oslo. Rapporten er ment som et arbeidsverktøy for Oslo kommune og andre aktører som arbeider med å oppnå rene byrom.

Les rapporten "Forsøpling i byrommet" (PDF, 155 MB)