Akerselva-kulverten

Akerselva renner gjennom kulverten på 435 meter som går under Jernbanetorget før utløpet i Oslofjorden.

Hva gjøres?

Kulverten er nå oppgradert med belysning, skilting som angir avstand til utgangen og livredningsutstyr. Lyset skrus av ved solnedgang. Tunnelen har to parallelle løp, hvor kun det østre løpet er tilrettelagt for ferdsel når vannføringen tillater forsvarlig bruk. All ferdsel i kulverten skjer på eget ansvar

Gjennomfart anbefales kun i båt med erfaren båtfører, for eksempel i båt som del av en organisert aktivitet med tilsyn.

Vannføring

Akerselva Padleklubb anbefaler padling/roing i elva opp til en vannføring på 7-10 m3/s for de fleste nivå, men med hensyn til individuelle ferdigheter. For erfarne padlere er det likevel ikke anbefalt å padle med mer enn 7-10 m3/s om en ikke har særskilt elvepadleerfaring. 

Her kan man følge med på vannstand og vannføring: https://sildre.nve.no/map?x=262672&y=6650056&zoom=12&stationId=6.38.0

Akerselva er et regulert vassdrag og vanntilførselen styres av VAV ved Maridalsvannets utløp. Normal vannføring er ca. 1,5 kubikkmeter per sekund (1,5 m3/s), som er minste vannføring. Akerselva har normalt en markant vårflom i april/mai og en flom sent på høsten. Basert på data for 60-årsperioden 1956–2015 er flomverdiene for Akerselva beregnet å være: årsflom 19,7 m3/s, femårsflom 26,1 m3/s, tiårsflom 32,4 m3/s, femtiårsflom 47,9 m3/s.

Ansvarlig

Det er delt eierskap for kulverten, mellom SVV, Bane NOR og Oslo kommune ved Bymiljøetaten. Bymiljøetaten har driftsansvaret og ansvaret for kulvertkonstruksjonen har eierne, SVV og Bane NOR.

Prosjektforankring

2023: Bymiljøetaten gjennomførte en risikovurdering for ferdsel i Akerselvakulverten og identifiserte tiltak for trygg ferdsel. Programmet Bilfritt byliv finansierer tiltakene og kulverten er oppgradert for ferdesel med båt på egen risiko.

1996: Det ble det etablert belysning i kulverten for å legge til rette for ferdsel på vannet. Miljøbyen Gamle Oslo, et statlig-kommunalt prosjekt 1994-2001 for opprustning av Bydel Gamle Oslo, var en viktig aktør for å få til dette.  

2018: Vedtak av “Handlingsprogram for økt byliv i Oslo sentrum” som inkluderer Vaterlandsområdet. Strategi for bruk av Akerselva som en bylivsgenerator.

Kontakt oss

Ny belysning i Akerselvakulverten