Rapport 12/2019 Bydelenes frisklivsarbeid
Kommunerevisjonen har undersøkt om Bydel Grünerløkka og Bydel Søndre Nordstrand har etablert et frisklivstilbud som kan møte bydelenes folkehelseutfordringer.
Bydel Grünerløkka hadde et fragmentert frisklivs¬tilbud rettet mot enkelte målgrupper. Bydelens tilbud var ikke i tilstrekkelig grad utformet i tråd med bydelens folkehelse-utfordringer. Flere tilbud skulle være for alle med behov for livsstils¬endring, men undersøkelsen indikerer at tilbudene ble oppfattet kun å være for spesielle målgrupper. Å endre levevaner er krevende og for å lykkes vil mange ha behov for helhetlig støtte og tett individuell oppfølging. Dette var ikke tilfellet for flere av bydelens tilbud.
Bydel Søndre Nordstrand hadde i stor grad utformet et frisklivstilbud i tråd med bydelens folkehelseutfordringer. Kapasitetsutfordringer gjorde imidlertid at ikke alle som kunne ha nytte av et frisklivstilbud, fikk tilbud om dette. Bydelen var systematisk og målrettet i sitt frisklivsarbeid, men relativt mange hadde utviklet et sykdomsbilde før de kom til frisklivs¬sentralen. Det kan indikere at terskelen for å ta kontakt var for høy.
Bakgrunn
Folkehelsen i Norge er i hovedsak god, men stadig flere sykdommer har sammenheng med levevaner. I Folkehelseplan for Oslo står det blant annet at personer med behov for å endre levevaner skal tilbys et frisklivstilbud. Ifølge Helsedirektoratet (2016) er dette lavterskeltiltak med støtte til fysisk aktivitet, sunt kosthold og tobakksavvenning samt eventuelt tilbud ved psykiske belastninger, søvnvansker og risikofylt alkoholforbruk.
Formål
Formålet med undersøkelsen har vært å gi kontrollutvalget og bystyret informasjon om hvorvidt bydelenes frisklivstilbud er tilfredsstillende, og eventuelt bidra til forbedring.
Problemstilling
Undersøkelsens hovedproblemstilling er: Har bydelene etablert et frisklivstilbud som kan møte bydelenes folkehelseutfordringer?
For å besvare problemstillingen har Kommunerevisjonen undersøkt
- om tilbudet er dimensjonert til den enkelte bydels folkehelseutfordringer, og om bydelene gir støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer knyttet til fysisk aktivitet, kosthold og snus- og røykeslutt
- om utformingen av frisklivstilbudet er tilpasset brukerens behov
- om bydelen samarbeider med relevante aktører
- om bydelen informerer om tilbudet
- om tilbudet evalueres
I tillegg er omfang og ressurser til frisklivsarbeidet for bydelene med frisklivssentral beskrevet.
Anbefalinger
Kommunerevisjonen anbefaler at byråden for eldre, helse og arbeid bør vurdere behovet for tiltak for å bedre frisklivsarbeidet i Oslo kommune.
Kommunerevisjonen anbefaler at Bydel Grünerløkka og Bydel Søndre Nordstrand bør vurderer behovet for å gi tilbud også på ettermiddags- og kveldstid.
Kommunerevisjonen anbefaler at Bydel Grünerløkka bør vurdere tiltak for å sikre
- at lavterskel frisklivstilbudet er innrettet for å kunne møte bydelens folkehelseutfordringer
- at tilbudene i større grad er systematiske, helhetlige og målrettet for personer med behov for støtte til å endre levevaner
- at fastlegene kjenner til bydelens lavterskel frisklivstilbud
- at informasjonen om tilbudene er lett tilgjengelig, og at det går klart fram at tilbudene er for alle med behov for støtte til å endre levevaner
Kommunerevisjonen anbefaler at Bydel Søndre Nordstrand bør vurdere tiltak for å sikre at tilbudet i større grad enn i dag når brukere før de har utviklet et sykdomsbilde.