Måker i Oslo

Måkeskrik, lyden av sommer! I en kystby som Oslo er måker et naturlig innslag. I motsetning til hva mange tror blir det ikke flere måker, tvert imot er de fleste bestandene på vei ned.

Hvorfor er måkene i byen?

Nedgangen i måkebestandene skyldes trolig en kombinasjon av flere faktorer, blant annet matmangel på grunn av overfiske og endringer i havmiljøet på grunn av forurensing og klimaendringer. Den fremmede arten mink utgjør et betydelig problem en del steder, da den tar måkenes egg og unger. Forstyrrelser fra mennesker i form av båttrafikk, ferdsel til fots og løse hunder, samt rovdyr er nok også viktige årsaker til at måkene i større grad enn tidligere trekker inn mot byene. I byen finner måkene «kunstige øyer» i form av hustak hvor de er trygge for forstyrrelser, og de finner også ofte nok mat.

Måkene hekker på taket, hva kan jeg gjøre?

Det hekker måker på tak av bygninger en del steder i Oslo, og i noen tilfeller medfører disse fuglene problemer for dem som bor eller arbeider i bygningene. Vi oppfordrer til at man har stor toleranse for disse problemene, som oftest har kort varighet.

Måkeartene som hekker på bygninger i Oslo er fiskemåke, gråmåke og sildemåke. Fiskemåke og gråmåke har gått mye tilbake i antall i Norge de siste årene og er derfor rødlistet som Sårbar.

Det finnes ingen enkle, effektive metoder for å bli kvitt eventuelle problemer som takhekkende måker medfører, men det er likevel en del man kan gjøre for å redusere problemene.

  • Fjern kilder til mat for måkene. Søppel som inneholder matavfall må legges i søppeldunker, og disse må være lukket på en slik måte at måkene ikke kommer til innholdet. Søppelhåndtering er viktig ikke bare ved bygningene der måkene hekker, men også i et større område rundt.

  • Beboere og eventuelt andre bør informeres om at de ikke skal mate måker i området rundt blokkene.

  • Man kan forsøke å hindre at måkene får tilgang til å hekke på taket ved å spenne opp tau/line med en halv meters mellomrom, i en høyde av 30–50 cm over taket. Metallnetting eller presenning over de foretrukne hekkestedene kan også ha en effekt. Måkene foretrekker flate tak. Hindringene må være på plass i god tid før måkene etablerer seg i hekkeområdet (gjerne i mars) og kan fjernes igjen i juni–juli. Hindringene må ikke være av en type eller monteres slik at måker eller andre fugler kan sette seg fast i dem eller blir fanget under dem.

  • Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre fuglene på andre måter. Måkene og deres egg og unger er vernet mot ødeleggelse og forstyrrelse i yngletida – på samme måte som andre fugle­arter. Å fjerne påbegynte reir eller egg krever eventuelt tillatelse fra Statsforvalteren etter bestemmelsene om skadefelling i viltforskriften. Dette er ikke noe man kan regne med å få. Utlegging av gift eller punktering av egg er ikke tillatt.

  • Måker vil helst ikke hekke der mennesker ferdes. Jevnlig ferdsel på utsatte tak i perioden mars til mai vil kunne føre til at måkene opplever stedet som utrygt og uegnet som hekkested. Om det er et tiltak som lar seg gjennomføre avhenger bl.a. av hvor lett og trygt det er å få adgang til og å ferdes på taket. Dette skal ikke gjennomføres dersom måkene allerede har begynt å bygge reir.

Tiltak må koordineres og utføres i regi av grunneier eller styret i borettslag/sameie. Dersom det er tilsvarende problemer på andre eiendommer i nabolaget, bør tiltakene i området samordnes for å få best effekt.

Kan måkene angripe mennesker?

Måkene kan oppleves som aggressive, spesielt i hekketiden, og kan da utføre såkalte skinnangrep for å beskytte egg eller unger. Måkene stuper da ned og skriker for å skremme bort «inntrengerne», men de skader normalt ingen. Slik oppførsel ser man oftest i slutten av hekketida, når ungene forlater reiret. Måker vil typisk stupe ned mot det høyeste punktet. Det vil derfor være hjelpsomt å stikke en hånd i været eller løfte opp en paraply eller en pinne. Det vil gjøre at måkene ikke stuper så nært. Selv om reirene ligger oppe på tak, havner ungene i en del tilfeller nede på bakken rundt bygningene, der folk ferdes. Om mulig bør man unngå å ferdes der måkeungene er – det er der foreldrenes reaksjon er sterkest. Ungene blir normalt flygedyktige i første halvdel av juli, og foreldrene vil etter dette ganske raskt slutte med denne adferden.

Jeg har sett en måkeunge på bakken, hva gjør jeg?

Måker er såkalte reirflyktere, noe som innebærer at ungene forlater reiret før de er flygedyktige. Foreldrefuglene oppholder seg som oftest i nærheten og følger nøye med. Det beste man kan gjøre er å la måkeungen være i fred, eventuelt flytte den noen få meter til et tryggere sted som eksempelvis ut av veibanen.