Stell av grav

Her finner du informasjon om hva du bør tenke på før du pynter en grav.

Gravplassetaten tilbyr flere tjenester tilknyttet stell av graven. Du kan velge hva som passer best til ditt behov.

Kan jeg få hjelp til å stelle blomsterbedet?

Gravplassetaten tilbyr stell, sommerblomster og høstpynt. Se priser.

Det er ikke krav om å ha verken gravminne eller et blomsterbed på en grav. Vi kan tilby å så til blomsterbedet med gress, dersom du ikke vil stelle graven selv. Ta kontakt med Servicekontoret.

Årlig avtale

Det sendes ut egen faktura for både sommer- og høststell til fester som har betalt for tilsvarende tjenester foregående år. Ordningen er frivillig og ubetalt faktura purres ikke.

Flerårig avtale

En flerårig avtale kan inngås for fem år av gangen. Det forutsettes at graven har en gyldig festeavtale. Ved dødsfall er det mulig å inngå avtale for inntil 20 år. Det er kun ansvarlig for graven som kan inngå avtale. Ønsker du mer informasjon ta kontakt med Servicekontoret.

Sommersesongen

Betaler du sommerstell innen 1. april vil vi

  • vende jorda, fylle på med plantejord og gjødsle innen 1. juni
  • vanne, kantklippe og luke i perioden mellom 1. juni og 15. september

Dersom sommerblomster er betalt, plantes disse normalt ut i perioden 1. - 15. juni.

Betaler du etter 1. april, kan det medføre at vi ikke får overholdt fristene nevnt ovenfor.
Vi mottar innbetalinger frem til 1. august, og planter fortløpende så snart innbetalingen er
registrert og stellpinnen er utlevert på gravplassen.

Høstsesongen

Betaler du høststell med høstpynting, vil vi rydde bort sommerblomster, og vi vil plante med lyng og pynte med granbar. Høststell utføres i perioden 1. oktober og frem til midten av november. Frist for betaling av høststell med høstpynt er 1. september.

Vanning av gravplassen

Gravplassetaten vil bruke mindre drikkevann til vanning av gravplassene. Dette gjør vi for å møte FNs bærekraftsmål og for å unngå å sløse med vann.

Tiltakene som gjøres er blant annet å senke gravbedene. Dette gjør vi for at planterøttene lettere skal kunne hente vann nede i jorda.

De automatiske vanningsanleggene prøver vi å bruke så lite som mulig. Det betyr at de som ikke har stellavtaler, ikke kan regne med vann fra de automatiske vanningsanleggene.

I tørre perioder vil det bety at gresset på gravplassene kan bli noe gult.

Du kan fortsatt låne en vanningskanne på gravplassen for å vanne blomstene på graven.

Blomster som tåler tørke

Gravbed må følges opp med vanning gjennom sommeren hvis de skal utvikle seg og bli så fine som man har planlagt når man plantet dem. Da er det viktig å velge riktige planter.
Mange sommerblomster dør fort om de ikke får nok vann, andre slutter å vokse. I de første ukene etter planting er det uansett viktig å vanne, da det er da plantene skal etablere seg.
Isbegonia, ildtopp, blomkarse, pelargonia, lavendel og margeritter er eksempler på blomster som tåler mye tørke når de først har etablert seg. Et sikrere valg er nok å plante flerårige planter.
Lavendel, alunrot, storkenebb, salvie, nellik og kattemynte er eksempler på planter som kommer igjen år etter år og som er sterke mot tørke. Når disse plantene først er etablert, tåler de
skiftende værforhold uten så mye stell. Det eneste man må gjøre, er å luke for ugress.

Planter som er bra for insekter

Ikke alle blomster er gode for insekter. Hvis du vil legge forholdene til rette for humler og bier, bør du velge planter som har en enklest mulig blomst. Planteforedling har gjort blomstene større og fyldigere, men mange insekter er tilpasset de opprinnelige blomstene og klarer ikke hente ut næring fra de moderne. Et bedre alternativ er å satse på flerårige planter. En riktig sammensetning av disse vil gi blomster og et frodig bladverk gjennom hele sesongen. Krydrer man dette med noe tidligblomstrende løk, så hjelper man de pollinerende insektene. Eksempler på flerårige planter som er gode for pollinerende insekter er:

Julerose, prakthumleblom, alunrot,akeleie, kattemunte, valmuer,salvie, asters, bladlilje, lavendel, makedoniarødknapp,isop, timian, solhatt og bergknapp.

Hvordan lager jeg et blomsterbed?

Stikk ut en rett og tydelig kant mot gressplenen på alle sider av bedet. Fjern gress og ugress. Vend jorden lett med en spade. Fjern eventuelle røtter. Bland inn noen spader kompostjord og tilfør litt organisk gjødsel. Unngå bruk av kunstgjødsel og torvjord. Når bedet er spavendt er det lurt å forme kantene med en jernrive. Plant blomstene dypt nok, så ikke fuglene river dem opp. Dersom blomstene plantes for grunt, tørker de også lett ut.

Gravplassetaten prøver ut pollinatorvennlige stauder og sommerblomster, både til fellesbed og til enkelt bed foran gravminnene. Råd til graveiere som ønsker å plante pollinatorvennlige blomster (PDF)

Innramming er ikke tillatt

Innramming av graven eller plantebedet, som hekk, steiner eller gjerde, er ikke tillatt. Grunnen til dette er å sikre at gressklipping og kanttrimming kan skje på en måte som reduserer mulighetene for skader på personer og maskiner. Steiner og andre løse gjenstander kan havne i gress- og kantklipperen, og særlig småsteiner kan medføre økt risiko for personskader og skader på maskiner.

Se alle krav og regler i Vedtekter for gravplassene, Oslo kommune.

Ta hensyn til miljøet

Miljøvennlig pynt

Bruk blomsterbuketter, mose, bark, naturlig treverk, kvistprodukter, plantede blomster og granbar, som alle er miljøvennlige. Mange pyntegjenstander er designet for innendørs bruk og er dermed uegnet til utendørs bruk. I tillegg er de ofte laget av plast, metall, tekstil eller glass, og er ikke miljøvennlige. Et annet tips er å bruke høstpynt med litt tyngde, fordi løse kranser og lyng ofte forsvinner med løvblåsing.

Komposterbar pynt

Det selges kranser og gravpynt som ofte er laget av komposterbart materiale. Når de etter endt benyttelse leveres til kompostering, blir de til flott kompostjord. Forsikre deg om at kransen er komposterbar før du kaster pynten, den må ikke inneholde kunstige materialer. Det er i tråd med våre vedtekter at all pynt skal være komposterbar.

Sortering av søppel

Husk å sortere avfall i riktig dunk. Planteavfall, jord og komposterbart materiale skal i kompostedunken, søppel skal i søppeldunken og el-avfall skal i den røde el-avfallsbeholderen. På noen gravplasser har de også egne beholdere for plast og flere slike vil komme.

Bruk av gravlys og fakler

Mange av gravlyktene som brukes i dag, er lette og laget av plast. Samtidig inneholder stearinen animalsk fett og er en fristelse for mange sultne fugler. Fuglene er kreative og tar med seg de lette plastlyktene for å slippe dem i bakken slik at de slår sprekker. På den måten får fuglene tilgang til stearinen.

Etter hvert vil gravlyktene smuldre opp til mikroplast etter å ha ligget lenge ute i vær og vind. Plast og mikroplast er en av de største utfordringene i naturkrisen. Noen gravplasser ligger i nærheten av dyrket mark, hvor metallokkene kan få katastrofale følger når de møter på en slåmaskin. Hvert år dør dyr som følge av metallsplinter i foret.

Det beste alternativet for miljøet er å bruke elektriske utelys, med utskiftbare batterier. Et annet alternativ er å bruke levende lys i glass. Fakler kan benyttes på graven, men med stor varsomhet.
Dersom du bruker lys av plast, må disse plasseres inne i en lykt som kan lukkes, slik at de ikke blir tatt av fuglene.

Ødelagte lys og utbrukte batterier skal i dunken for el-avfall. Disse er røde og finnes på miljøstasjoner inne på gravplassene

Gravplassetaten jobber med et forslag om å forby plastlys.

Relevante lenker

Priser for stell av grav

Informasjon ved dødsfall

Gravtyper i Oslo