OXLO-prisen

Om prisen

OXLO-prisen tildeles en organisasjon, virksomhet eller enkeltperson som har gjort en spesiell innsats i arbeidet med å skape en romslig, inkluderende og åpen hovedstad for alle; fri for fordommer, rasisme og diskriminering.

Prisvinneren kåres på grunnlag av kandidater foreslått av publikum. Juryen består av representanter for Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Velferdsetaten, og de kommunale brukerrådene for flerkulturelle minoriteter, for personer med funksjonsnedsettelser og for kjønns og seksualitetsmangfold.

Vinneren av OXLO-prisen kåres på grunnlag av kandidater foreslått av publikum.

OXLO står for Oslo Extra Large – en by for alle, og har siden 2001 symbolisert Oslo kommunes mangfolds- og integreringsarbed.

OXLO-prisen er på 50 000 kroner og deles ut i Oslo Rådhus under OXLO-uka.

Juryen

Juryen består av representanter for Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Velferdsetaten, og de kommunale brukerrådene for flerkulturelle minoriteter, for personer med funksjonsnedsettelser og for kjønns og seksualitetsmangfold.

Vinner av prisen 2020

Vinneren av prisen 2020 er LIN - Likestilling, Inkludering og Nettverk

Den frivillige flerkulturelle organisasjonen LIN – Likestilling, Inkludering og Nettverk – er tildelt Oslo kommunes OXLO-pris 2020, for sin spesielle innsats i arbeidet med smittevern og Covid-19, og for sitt arbeide over ti år dialog og tillit på tvers av etnisitet, religion og kultur.

LIN er en frivillig flerkulturell organisasjon som ble startet i januar 2009. Organisasjonene aktiviserer minoriteter til økt samfunnsdeltakelse, og bygger broer for å skape forståelse, dialog og toleranse mellom innbyggerne i storsamfunnet og minoritetene. Gjennom en rekke samarbeidsprosjekter med kommunen – blant annet om norskkurs og samfunnskunnskap - er LIN en katalysator og bidragsyter i integrerings- og inkluderingsarbeidet.

LIN driver informasjonsarbeid og nettverksskapende arbeid, og bidrar gjennom dette til at osloborgere med minoritetsbakgrunn får økte kunnskaper om sine rettigheter i samfunnet. LIN står bl.a bak tilbud om hjelpetelefon, juridisk rådgiving, og kurs om det norske samfunnet og det norske skolesystemet. LIN sin brobygger-utdanning gir kvinner styrke til å være formidlere. LINs brobyggere er tillitsfulle ressurspersoner som andre kan stole på.

LIN har gjort en særlig innsats under korona-pandemien, og la tidlig om sine tilbud, sin kommunikasjon og sine nettverk og møteplasser for å dele smittevernråd og mobilisere innvandrere i informasjonsarbeidet. Ansatte på LIN har skrevet innlegg i aviser og deltatt på dialogmøter med helsemyndigheter, for å bekjempe stigmatisering av enkeltgrupper. I prosjektet «Munnbind med mening» syr og selger kvinner i arbeidstrening munnbind, og overskuddet går til kvinnene. Brobyggere fra LIN står på stands i byen vår og informerer om smittevern og korona-hygiene.

Nominasjon av kandidater

Det er åpent for alle å foreslå kandidater, men nominasjonsfrist for 2021 er ikke klar ennå. 

Tidligere vinnere

Vinnere av OXLO-prisen
ÅrVinnere
2019Stiftelsen Antirasistisk
2018Sadia Jabeen Iqbal
2017Tabanka Dance Ensemble og Ezinne Athletics
2016Lars Østby og Erik Andersen
2015Refugees Welcome to Oslo
2013Susanne Demou Øvergaard/Skeiv Verden
2012Dilek Ayhan (leder Alagra)
2011Vålerenga mot Rasisme
2010Nordic Black Theatre
2009Bydel Alna
2008Minhaj konfliktråd
2007Radio Latin Amerika
2006Internasjonal helse- og sosialgruppe
2005Ammerud Aktivitetssenter
2004Deichmanske avd. Holmlia