Bilder og illustrasjoner

Oslo kommunes virksomheter har stor fleksibilitet når det gjelder bruk av egne bilder. På nettsidene bør bildet gi merverdi til teksten.

Hovedprinsipp

Bilder og illustrasjoner skal gi verdi til teksten eller innholdet på nettsiden, og være i god kvalitet. Er det noe vi ikke klarer å forklare med tekst, kan vi vurdere bruk av illustrasjon, figur eller tegning.

Personer som lett kan identifiseres på bilder må ha gitt samtykke før bildet kan vises offentlig. Fotograf/eier eller designer/tegner må gi samtykke til bruk og skal alltid krediteres. Alle bilder eller illustrasjoner må ha alternativ tekst.

Motiver og innhold

Vi skal ikke bruke bilder eller illustrasjoner for å pynte på tekstene, dette er det meningen at det overordnede designet skal løse.

Samtykke

Bildekvalitet og formater

  • Bilder i bildekarusell må være liggende.
  • Bilder og bildekarusell i toppen på de fleste maler skal ha formatet 16:9.
  • Må være i filtypen JPG.
  • Maks filstørrelse er 3 MB (Anbefalt filstørrelse per bilde eller illustrasjon er mellom 1 og 3 MB).

Universell utforming

  • Alternativ tekst: Alle bilder og illustrasjoner må ha alternativ tekst. Denne teksten skal forklare hva som presenteres for mennesker med synshemminger. En god alternativ tekst gjengir det viktigste innholdet i bildet eller illustrasjonen. For eksempel “Uteområde med klatrestativ og husker”, “Illustrasjon av en mann på sykkel” eller “Teknisk tegning av et bygg”.
  • Bilder med tekst: Du skal så langt som mulig ikke ha tekst i bilder. Tekstkvaliteten blir dårlig ved forstørring, og hjelpemidler, for blant andre dyslektikere, kan ikke tolke teksten i bildet. Se mer om bilder av tekst på uutilsynet.no.
  • Bilde av kart: Bilder av kart kan forvirre brukerne til å tro at bildet er selve kartløsningen. Diagrammer og organisasjonskart er typiske unntak. Bruker du diagrammer eller organisasjonskart, må alternativ tekst være god.

Se mer om tilgjengelighet og universell utforming

Send inn bilder og illustrasjoner

Send inn bilder (e-post)

Mer om bilder og illustrasjoner

Relatert informasjon i innholdsveilederen: