Retningslinjer for elevråd og allmøte i Osloskolen

Skolene kan følge disse stegene for å oppfylle sitt mandat for elevråd.

Steg 1: Valg av elevråd

Ansvarlig: Rektor

Når: August/september

Elevrådet skal velges ved hver skole så snart som mulig i det nye skoleåret, og senest tre uker etter skolestart. På videregående skal det velges minst ett medlem for hver tjuende elev. Medlemmene skal velges ved skriftlig avstemming.

På de videregående skolene er det ofte rektor som inviterer til et oppstartsmøte for det nyvalgte elevrådet. Ved grunnskolene er det elevrådskontakten. Dette bør skje straks etter valget for å gjennomgå forventninger, rammer og ressurser for elevrådsarbeid, etiske spørsmål som tillitsvalgt, regler for taushetsplikt med videre.

Steg 2: Sammensetning

Ansvarlig: Elevrådsleder/sekretær

Når: August/september

Sammensetning av elevrådet

Elevrådet skal selv velge leder, nestleder og sekretær til elevrådsstyre. Elevrådet bestemmer selv om det er behov for å oppnevne flere av medlemmene til andre funksjoner i elevrådsstyret.

Sammensetning av elevrådet og plan for elevrådets møter bør publiseres på skolens nettsider

Medlemmer til skolemiljøutvalget (SMU)

Alle grunnskoler og videregående skoler skal også å ha et skolemiljøutvalg. Elevrådet oppnevner representanter og vararepresentanter. ved skolen. Elever og foreldre skal være i flertall på grunnskoler, og elever skal være i flertall på videregående.

Steg 3: Organisering

Ansvarlig: Elevrådsleder/sekretær

Når: Hele skoleåret

Elevrådet bestemmer selv møtefrekvens og innhold i møtene. Møteplan må godkjennes av skolen. For å sikre gjennomsiktighet og bred involvering bør møteinnkalling med saksliste publiseres på skolens nettsider, helst 10 dager før møtet. Protokoll fra møter bør publiseres på skolens nettsider.

Steg 4: Allmøte for elever

Ansvarlig: Elevrådsleder/sekretær

Når: Hele skoleåret

Allmøte er et forum for alle elevene på skolen. I allmøte kan det det gis et mer direkte uttrykk for elevenes oppfatning om en sak. Dersom elevrådet eller en femtedel av elevene ønsker det, skal det holdes allmøte for elevene på skolen. Elevrådet er bundet av vedtak i allmøte i saker som er nevnt i innkallingen til møtet dersom mer enn halvparten av elevene på skolen er tilstede og stemmer.

Møteinnkalling med saksliste bør publiseres på skolens nettsider, helst 10 dager før møtet. Protokoll fra møter bør publiseres på skolens nettsider

Steg 5: Rektors løpende ansvar

Ansvarlig: Rektor

Når: Hele skoleåret

Rektor er ansvarlig for at elevrådet får informasjon om alle saker som gjelder skolen, og at de får anledning til å uttale seg og gi rektor råd i beslutningsprosesser. Typiske saker for elevrådet er trivsel og læring. Plan for regelmessige møter mellom rektor og elevråd bør publiseres på skolens nettsider.

Elevdemokrati og medvirkning skal prege skolens praksis og er et felles ansvar for alle ansatte ved skolen.

Erfaring viser at elevrådskontakten er avgjørende for at elevrådet skal lykkes. Rektor bør derfor sørge for at skolen har en elevrådskontakt med ansvar for å følge opp og veilede elevrådet, og sikre kontakt mellom rektor og elevråd. Rektor kan selv ha rollen som elevrådskontakt.

Steg 6: Organisering av opplæringen – tid til arbeid med elevdemokrati

Ansvarlig: Rektor/kontaktlærere/faglærere

Når: Hele skoleåret

Opplæringen må organiseres slik at elevene har mulighet og tid til å arbeide med saker knyttet til elevdemokrati, herunder valg av elevråd, møter i elevråd og møter og diskusjoner i klassen om elevdemokrati. Retten er ikke begrenset til å gjelde elevene som er valgt til elevrådet, men gjelder alle. Også enkeltelevers eller gruppers initiativ kan omfattes.

Tid til arbeid med elevdemokrati skal ikke føres som fravær forutsatt at arbeidet er godkjent av faglærer, kontaktlærer eller rektor. Skolen må lage en rutine for godkjenning.

Elevråd og allmøte i opplæringsloven

Her kan du lese hvilke retningslinjer som gjelder for elevråd og allmøte i opplæringsloven: