Christian Frederiks plass

Plassen ligger sydøst for Jernbanetorget, rett sør for den gamle Østbanehallen. Christian Frederiks plass inneholder både en plass og byens første offentlige park, Paléhaven.

Paléhaven

Paléet het et stort herskapshus og en viktig bygning i byen fra midten av 1700-tallet beliggende i Strandgaten. Huset ble anlagt av Christian Ancher og var en viktig bygning i byen. Tilknyttet eiendommen var det hage, kalt Paléhagen. Restene av den gjenstår i dag på motsatt side, langs Prinsensgate, med lindeallè og park. Sønnen Bernt Anker videreutviklet barokkhagen med blant annet en rokokkopaviljong og åpnet parken for publikum fra 1760-årene og regnes som byens første offentlige park.

Lekeplass

Lekeplass med blant annet sklie, klatrevegg, balanseelementer og huske. Designet er inspirert av norsk kultur og natur.

Andre fasiliteter

  • toalett
  • benker
  • fonteneanlegg
  • uteserveringer
  • beplantning

Fonteneanlegget Solen og jorden

På Christian Frederiks plass står det vakre fonteneanlegget Solen og jorden. Det storslåtte kunstverket er det naturlige midtpunktet på den travle plassen.

Kunstverket

Kunstverket av kunstneren Ørnulf Bast (1907 - 1974) ble opprinnelig gitt i gave til Oslo by fra Den Norske Amerikalinjen allerede i 1936, men ble først montert og tatt i bruk i 1986.
Verket er en fonteneskulptur med kvinne og mann på sokkel og en klodeform øverst på søylen. Kloden er har gravert inn reliffer av barn og kornaks.

Fontenen består av et basseng i granitt på over 20 meter i diameter. I midten av bassenget står en granittsøyle med en bronseskulptur på toppen. Fonteneanlegget er et kunstverk beskyttet av åndsverksloven.

Fontenen ble i 1986 reist på Christian Fredriks plass. Bast hadde videreutviklet monumentet med utgangspunkt i sitt vinnerutkast i konkurransen som Den Norske Amerikalinjen skrev ut i 1932 for å kunne gi Oslo en fontene med skulpturer plassert foran hovedkontorets bygning ved Jernbanetorget. Ved Basts død var steinhoggerarbeidet avsluttet og gipsskulpturene som dannet utgangspunkt for bronsestøping sto ferdige. Dermed ble monumentet ferdigstilt etter hans død - som et tidsvitne fra tiden da det opprinnelige utkastet ble laget.

I forbindelse med konserveringsarbeidet i 2020 ble bronseskulpturene snudd fra sin orientering mot nordvest til å vende ansiktene mot sjøen, dette i tråd med opprinnelig kunstnerisk tanke. Rehabiliteringen innebærer også at vannstrålene skal være så tett opptil kunstnerens intensjon som mulig, i tillegg til at steinmønsteret i bassengbunnen er ivaretatt.

På grunn av store lekkasjer var fonteneanlegget Solen og jorden stengt i mange år.

I 2021-2022 ble anlegget tettet og fullstendig oppgradert med midler fra programmet Bilfritt byliv. Grunnet vannmangel dette året ble ikke vannet slått på i byens fontener.

I 2023 ble vannet slått på og fonteneanlegget kunne igjen glede både innbyggere og Oslos besøkende.

Fontenen Solen og jorden ved Østbanehallen

Kontakt

Besøksadresse:
Christian Frederiks plass
0154 Oslo