Sognsvann

Sognsvann er en innsjø i Oslomarka, som ligger rett ved markagrensa nord for Oslo. Dette er kanskje ett av Norges mest populære turområder. Tellinger fra 2015 har vist at 60000 personer bruker området hver måned, noe som gir et gjennomsnitt på 2000 personer hver dag.

Området rundt vannet er et veldig populært turområde både sommer og vinter. Hele året kan du både gå og løpe rundt selve vannet, en tur som er 3,3 kilometer lang. Det er ikke anbefalt å sykle på denne grusstien, som først og fremst er lagt til rette for dem til fots, men det finnes mange andre steder som egner seg godt for sykling i området rundt Sognsvann.

Om vinteren blir gangveien rundt vannet brøytet og strødd. I tillegg preparerer Bymiljøetaten skøytebane og en gangtrasè på vannet når isen er tykk nok!

Belysning om natten

15. desember 2015 fikk turstien belysning hele veien rundt vannet. Turstien blir lyssatt etter mørkets frembrudd og står på igjennom hele natta. Det er også lagt vekt på at man skal spare strøm og redusere lysforurensing, så etter klokka 23 blir lyset dempet ned til halv styrke. Pærene som er brukt er LED-pærer med en levetid på 12 år, og de lyser kun opp stien, slik at lysforurensingen begrenses.

Selv om det er mange som benytter området til trening, er det minst like mange som bare besøker området for rekreasjon og kos. Noen liker å ta seg en dukkert i ferskvannet, som før i tiden var drikkevannskilde i Oslo. Badeplassen har sandbunn, svaberg og gressbakker, og det ligger også tre badebrygger og dupper i ferskvannet.

Hvis du liker lek og moro finnes det flere åpne sletter på Sognsvann hvor det er mulig med litt ballspill. I sørenden av vannet ligger det også en sandvolleyballbane som er til fri benyttelse.

Slik kommer du deg til Sognsvann

Du kan benytte bil og parkere på den store parkeringsplassen i sørenden av vannet, men det er også mulig å ta t-banelinje 5 til endestasjonen.

Badevannskvalitet og temperatur

Bading frarådes i ett døgn etter kraftig regnvær. Vi fraråder også bading om prøveresultatet, to ganger på rad, er over grenseverdiene satt av Folkehelseinstituttet. Badetemperaturen måles i juni, juli og august.

Badevannskvalitet

Sist målt 16.07.24

Badevannskvaliteten er god

Målt temperatur

19°C

Sist målt 19.07.22

Klassifisering basert på siste fire år

BlåUtmerket

Forklaring til fargekoder

  • Blå Utmerket: Badevannskvaliteten er stabilt bra gjennom hele badesesongen.
  • Grønn God: Badevannskvaliteten er stort sett bra, men det kan forekomme perioder med redusert kvalitet.
  • Gul Tilstrekkelig: Badevannskvaliteten er stort sett bra, men fraråding av bading kan forekomme i løpet av sesongen. Dette er stort sett knyttet til mye nedbør.
  • Rød Dårlig: Badevannskvaliteten er stort sett bra, men fraråding av bading kan forekomme i løpet av sesongen. Dette er stort sett knyttet til mye nedbør.

Fasiliteter

  • 6 toaletter (tørrklosetter)
  • 4 HC-toaletter (tørrklosetter)
  • Urinal
  • Kiosk
  • Tre badebrygger
  • Godkjente ildsteder
  • Sandvolleyballbane i sørvest
  • Badeplassen oppfyller kravene til universell tilgjengelighet (tilpasset alle) og har blant annet trasé rundt vannet, toalett, fiskebrygge, bord/benker og baderamper.

Video