Øyungen

Om

Øyungen er et middels stort vann i Nordmarka, innerst i Maridalen. Vannet befinner seg 282 meter over havet, og er ett av de sørligste i Nordmarkavassdragets østre drag, som strekker seg fra Jevnaker, og helt ned til Maridalsvannet – og til slutt Oslofjorden

Øyungen er et yndet reisemål, spesielt i sørenden, siden denne er mest tilgjengelig og det er en offentlig godkjent ildplass på sørøstsiden. Det er også et godkjent ildsted på østsiden av dammen. Vannet er populært i alle de fire årstidene, og du kommer hit enklest fra Skar, og det går grusvei på begge sider av Skarselva. Det er omtrent et par kilometer å gå fra busstoppet og parkeringsplassen, og veiene på begge sider er stengt med bom.

Det er mulig å gå til fots over til den største øya, Storholmen. Ellers kan du jo prøve en padle- eller rotur her, på oppdagelsesferd for å finne litt mer bortgjemte leirplasser.
Det er do like sørøst for vannet, og mange søppelkasser like ved. Selv om vi tømmer disse ofte, husk å ta med deg søppelet ditt hjem hvis disse er fulle.

Øyer og topptur

Vannet ser kanskje ikke så øyrikt ut ved første øyekast når man kommer opp til demningen i sør, men tar du deg en kanotur eller går noen kilometer nordover, oppdager du at det finnes mange små fine øyer her. Er topptur mer din stil kan du nyte et virkelig vakkert skue fra Øyungskollen like inntil vannet. Kollen ruver 422 m.o.h.

Slik kommer du deg til Øyungen

Stor parkeringsplass ved Skar. Buss 51 stopper også på P-plassen. Det er også mulig å ta tog til Snippen stasjon, og gå cirka 1 km ekstra i vestlig retning. Ellers er Maridalen kjent for å være populær å sykle i, og du kommer deg hit også ved å sykle cirka 8-9 km fra Kjelsås.

Se avgangene på ruter.no.

Badevannskvalitet og temperatur

Bading frarådes i ett døgn etter kraftig regnvær. Vi fraråder også bading om prøveresultatet, to ganger på rad, er over grenseverdiene satt av Folkehelseinstituttet. Badetemperaturen måles i juni, juli og august.

Målt temperatur

0°C

Sist målt 01.01.24