Fri-Elvåga

Den som tror Elvåga er ulovlig å bade i fordi det er drikkevannskilde har rett, men på nordsiden av demningen finnes det et herlig badeeldorado.

Både Sør- og Nord-Elvåga er forbudt å bade i, fordi det er drikkevann. Det er i den uregulerte delen av Nord-Elvåga (ofte kjent som Fri-Elvåga) det er lov å være, fordi dette ikke er drikkevannskilde. På svabergene nedenfor Mariholtet sportsstue ligger en slags sandstrand, og et flott stupebrett.

Nordover langs hele denne delen av Nord-Elvåga er det flere fine plasser både på øst- og vestsiden. Man får en slags elvefølelse av å være ved vannbredden her, det er litt mer steinete enn en del andre vann i marka ved bredden. Det er en fin teltplass på østsiden ganske langt nord i vannet, ellers er det flere hengekøyemuligheter langs østsiden.

Vannet er selve grensen mellom Oslo og Lørenskog, og du kan nå dette vannet fra mange sider. Fra Oslo-siden er det ca. 2-3 km på bred og fin grusvei inn fra utfartsparkeringen ved Ellingsrud og til nordenden av vannet. Litt over 4 km til Mariholtet fra P-plassen i nord. Det går også en sti parallelt med grusveien, om du foretrekker det.

Slik kommer du deg til Fri-Elvåga

For å komme deg til hit kan du ta T-banen til Ellingsrudåsen endestasjon, og deretter gå sørover inn i marka. Du kan også sykle på bred og fin grusvei, enten fra Ellingsrud, eller litt lenger unna fra Rustadsaga, Skullerudstua eller Østmarksetra. Fra Rustadsaga er det rundt 5 km å sykle eller gå hver vei, på grusvei. Med bil kan du parkere på utfartsparkeringen ved Ellingsrud (Nuggerud), men også Ulsrudvann, Rustadsaga eller Skullerudstua, med noe lenger distanse enn fra nord.

Badevannskvalitet og temperatur

Bading frarådes i ett døgn etter kraftig regnvær. Vi fraråder også bading om prøveresultatet, to ganger på rad, er over grenseverdiene satt av Folkehelseinstituttet. Badetemperaturen måles i juni, juli og august.

Målt temperatur

0°C

Sist målt 01.01.24