Stengt vann

Råd ved stengt og brunt vann

Følg våre råd for å unngå komplikasjoner ved stengt og brunt vann. Du kan få brunt vann i springen etter at vannet har vært stengt i ditt nabolag. Du kan også få brunt vann i forbindelse med andre hendelser.

Oversikt over stengt vann og andre driftsforstyrrelser (kalender)

Stenging av vannet under korona-utbruddet

Siden tilgang til rennende vann er et viktig tiltak for smittevern, unngår og begrenser vi så langt som mulig stenging av vannet. I enkelte tilfeller vil det likevel være nødvendig for oss å stenge vannet i noen timer.

Har du fått varsel om at vi skal stenge vannet på din adresse, bør du sørge for å tappe rikelig med vann i forkant. Husk at mye forskjellig kan brukes til oppbevaring av vann: flasker, kjeler, mugger, bøtter, baljer med mer. Avløpet kan brukes som normalt.

Slik vasker du hendene uten rennende vann

 • Kok opp vann i en vannkoker eller kjele (litt mer enn det du trenger til håndvasken). 
 • Bland kaldt og varmt vann til passe temperatur i et rent vaskefat eller balje. 
 • Fukt hendene.
 • Vask hendene med såpe på den måten Folkehelseinstituttet anbefaler
 • Skyll såpen grundig av i vannet.
 • Tørk hendene med håndkle eller papir. Hvis du bruker håndkle, må dette byttes ofte. 
 • Tøm ut vannet og skyll fatet eller baljen med kokende vann.

Antibac og våtservietter kan være et greit supplement når du er uten rennende vann. Husk at våtservietter er restavfall - må IKKE kastes i toalettet.

Før vi stenger vannet

Vi varsler deg hvis vi må stenge vannet hos deg. Tiden du får oppgitt er omtrentlig og vi gir beskjed dersom det blir endringer.

Det er lurt å fylle opp vann i drikkeflasker og bøtter på forhånd.

Vi anbefaler å stenge innvendig hovedstoppekran til boligen/eiendommen dersom det er mulig. Da er det mindre sjanse for å få partikler inn i vannrørene når vannet er tilbake.

Når vannet er stengt

Du må holde alle vannkraner stengt mens arbeidet pågår og vannet er stengt. Dette er viktig for å unngå skader på ditt sanitærutstyr.

Du bør ikke trekke ned i toalettet når vannet er stengt. Du kan bruke toalettet, men skyll da ned med vann fra bøtter du har fylt opp på forhånd.

Når vannet er tilbake

Åpne en kran med kaldt vann for å slippe ut luft og spyle ut partikler. La vannet renne til det er klart.

Bruk helst vannkranen som er nærmest vanninntaket til boligen og skru av eventuell sil på tuppen av kranen.

Råd ved brunt vann

 • Vannet kan være mer eller mindre brunt etter at det har vært stengt hos deg eller i nærheten av deg. Sjekk vår oversikt over stengt vann. 
 • Åpne en kran med kaldt vann og la vannet renne til det er klart. Bruk helst vannkranen som er nærmest vanninntaket til boligen og skru av eventuell sil på tuppen av kranen.
 • Hvis vannet ikke er klart etter at du har latt det renne i en time bør du kontakte oss.
 • Ved mye partikler i vannet bør du unngå å trekke ned i toalettet. Årsaken er at du da kan få partikler/grums i toalettsisternen og dette kan føre til at toalettet blir stående å renne kontinuerlig. Du kan bruke toalettet ved å skylle ned med vann fra bøtter.
 • Ved brunt vann er det lurt å unngå å tappe varmt vann for å hindre grums til varmtvannstanken.
 • Utsett lys klesvask til vannet er klart igjen. Hvis du er uheldig og får brunfarge på klesvasken, anbefaler vi at du holder klærne våte til du får vasket dem i rent og klart vann. Tørker klærne, kan de misfarges.
 • Det er ikke farlig å drikke vannet eller bruke det i matlaging.

Ring oss hvis vannet er brunt uten kjent årsak.

Hvorfor blir vannet brunt?

Brunt vann og partikler i drikkevannet skyldes at innvendig belegg i vannledningene løsner og fraktes med drikkevannet.

Dette kan skje når vi spyler de kommunale ledningene, ved arbeider på ledningsnettet, ved brudd på en vannledning eller når vannhastigheten øker brått, for eksempel ved brannslukning eller høyt vannforbruk.

Telefonvarsling og serviceerklæring