Rudolf Nilsen og kjærligheten til byen
 

Rudolf Nilsen 1901 - 1929

I 2001 var det hundre år siden Rudolf Nilsens fødsel.

Byarkivet ønsker å markere Rudolf Nilsen som Oslos kjærlighetsdikter.

Først og fremst skriver han om strøkene øst for Akerselva, om folks hverdagsliv, de grå gatene, murkasernene og bjørkene og sevjen som stiger i dem og folk som lengter etter ei bedre framtid for seg og sine. I dette ligger det mye kjærlighet – kjærlighet til storbyen og kjærlighet til vanlige folk. Han trekker også fram originalene i bybildet, som i "Greven av Vaterland", skrevet på kav oslomål.

Rudolf Nilsen døde ung av miliærtuberkulose i Frankrike på vei hjem fra "Syden". Han rakk bare å utgi to diktsamlinger før han døde. Likevel ruver han som vår store by- og arbeiderdikter.

Rudolf Nilsen ble født i en arbeiderfamilie på østkanten i Kristiania. Faren drakk. Foreldrene ble skilt. Faren gifta seg på nytt, og han fikk tre søsken. Oppveksten var prega av mange flyttinger.


Bestefaren var religiøs og så nok et presteemne i gutten, men Rudolf gikk inn i arbeiderbevegelsen. Da Arbeiderpartiet ble splitta i 1923, gikk Nilsen til det nye Norges kommunistiske parti. Han var kommunist til sin død. Nilsen var journalist i Norges Kommunistblad i åra 1924-1926. Han giftet seg med Ella Hval i 1924. Først i 1952 fikk Rudolf Nilsen oppkalt en plass etter seg.

Tilbake
 

Rudolf Nilsen i Byarkivet

Skoledagene

Kjærligheten og
døden

Utvalgte dikt

Utvalgte petiter