Søke bevilling eller gjøre endringer

Skjenkebevilling for åpent og lukket arrangement

Serverings- og skjenkesteder kan gå tilbake til normal åpningstid

Dette gjelder fra og med 22. juni. Barer, puber og andre skjenkesteder må registrere seg hos Næringsetaten for å kunne skjenke alkohol.

Når trenger du å søke om skjenkebevilling for arrangementer?

Du må søke om skjenkebevilling hvis:

 • du leier lokaler, tar betalt for alkohol eller hvis lokalet kun har serveringsbevilling
 • du skal servere alkohol i et lukket selskap som for eksempel bryllup, jubileum eller interne arrangementer i firmaer
 • du skal ha et arrangement som er åpent for publikum, i lokaler uten skjenkebevilling eller utendørs på et avgrenset område

Hvilke krav må du oppfylle?

 • Bevillingssøker må være fylt 20 år.
 • Du må oppgi en person som skal være ansvarlig for skjenkingen. Skjenkeansvarlig må være fylt 20 år.
 • For å få bevilling for arrangementer i butikker eller showroom, må arrangementet skje etter ordinær stengetid.

Hva koster det?

 • Gebyrsatsen for lukkede arrangementer, som for eksempel bryllup, jubileer og firmafester, er for tiden 380 kroner per arrangement.
 • Minstegebyret for åpne arrangementer, som for eksempel festivaler, er for tiden 5300 kroner. Størrelsen på det endelige bevillingsgebyret avhenger av hvor mye alkohol som omsettes. Senest 14 dager etter arrangementet må du sende en omsetningsoppgave til Næringsetaten der du oppgir hvor mye alkohol som er solgt. Her sender du inn omsetningsoppgaven.

Du får ikke tilbakebetalt gebyret selv om søknaden ikke innvilges. 

Hvordan søke?

Du bruker samme søknadsskjema både til åpent og lukket arrangement.

 1. Klikk på lenken lengre ned på denne siden. Logg inn via MinID for å opprette søknaden.
 2. Alle felt må fylles ut. Mens du fyller ut feltene, veiledes du via hjelpetekster. Du vil bli bedt om å laste opp vedlegg underveis. Det du legger inn av opplysninger kan gjenbrukes og redigeres. Du behøver altså ikke legge inn alle dine data neste gang du skal søke.
 3. Søknaden kan mellomlagres slik at du kan gå tilbake til den senere. Du gjenfinner opplysningene på Min side (knapp øverst til høyre på Oslo kommunes nettsider) som utkast.
 4. Etter at du har sendt søknaden finner du en kopi på Min side under fanen "til kommunen", og svaret under fanen "fra kommunen". Vedtaket blir sendt til den som er innlogget, med kopi til bevillingssøker.
 5. Hvis du trykker avbryt under betalingen, eller lukker siden inne i betalingsløsningen, vil betalingen feile. Da finner du søknaden igjen på Min side med status "til betaling". Herfra kan du fortsette redigering og utføre betaling.

Les mer om Oslo kommunes oppbevaring av personopplysninger. 

Søk om skjenkebevilling for arrangementer her

Hvor lang tid tar det å få svar?

For lukkede arrangementer som bryllup, jubileer og interne arrangementer i firmaer, er behandlingstiden vanligvis fire virkedager.

For åpne arrangementer er behandlingstiden vanligvis tre uker fra søknaden er mottatt. Ved større arrangementer kan behandlingstiden bli lenger.

Søknaden må sendes til politiet for uttalelse. Derfor er det viktig at søknaden din inneholder gode opplysninger om stedet og hva slags arrangement dette er.

Hvordan får du svar?

Når Næringsetaten har sendt post til deg vil det ligge en lenke til brevet i din meldingsboks i Altinn.

 1. Du får varsling på SMS/e-post om at det er en ny melding til deg fra Næringsetaten tilgjengelig på www.altinn.no. Denne varslingen sendes til kontaktinformasjonen som du har registrert i Min profil i Altinn.
 2. Du logger deg inn i Altinn.
 3. I meldingsboksen i Altinn finner du meldingen fra Næringsetaten. Når du går inn i meldingen finner du lenken, «Åpne elektronisk brev», til selve brevet (pdf). Klikker du på denne godtar du automatisk å motta brevet elektronisk. Ønsker du ikke å motta brevet elektronisk, kan du ignorere denne meldingen, og vi vil sende deg brevet som papirpost.
 4. Det digitale brevet vil være tilgjengelig i Altinn i en begrenset periode. Du må selv sørge for å ta vare på dokumentet, for eksempel ved å lagre det på lokal harddisk.
 5. Hvis det går mer enn to dager uten at det digitale brevet er åpnet, blir det skrevet ut og sendt deg som papirpost.

Trenger du hjelp til innlogging, navigering, delegering av roller eller annet knyttet til bruk av Altinn, må du kontakte Altinn brukerservice.