En mer inkluderende barnehage
Dette prosjektet har hatt som mål å bidra til en mer inkluderende praksis i barnehagen hvor alle barn opplever å være en del av fellesskapet.
Om prosjektet
Bydel Grorud og Pedagogisk-psykologisk tjeneste (videre omtalt som PPT) i Oslo ønsket å prøve ut hvordan man kan styrke barnehagepersonalets kompetanse, slik at barnehagene kan gi et bedre tilbud til flere barn innenfor det ordinære tilbudet. Dette innebærer en dreining fra individrettede spesialpedagogiske tiltak, til en større vekt på inkluderende arbeid med hele barnegruppen.
Hvorfor har vi jobbet med dette prosjektet?
Bakgrunnen for prosjektet var at bydelen så et økende antall barn med behov for ekstra støtte til å mestre og å ha et utbytte av sin barnehagehverdag. Flere barn har vedtak om spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging i barnehagen.
Prosjektet skulle bidra til en mer inkluderende praksis hvor alle barn opplever å være en del av fellesskapet.
Målet med prosjektet var å styrke kompetansen til alle barnehageansatte slik at de kan mestre ivaretagelsen av flest mulig barn innenfor det allmenpedagogiske tilbudet. Barnehageansatte skal bli godt kvalifisert til å mestre omfanget, mangfoldet og behovene barna har. Barna skal oppleve et meningsfullt fellesskap i barnehagen, og motta et tilbud tilpasset sine behov.
For å øke kompetansen hos de ansatte har vi utviklet en «Kvalitets- og kompetanseplan».
Den inneholder en felles faglig retning for alle våre barnehager. Kompetansehevingen er organisert i et årshjul som gjentas årlig. Dette skal ivareta personalets utvikling innenfor organisering og struktur, emosjonell støtte og støtte til utvikling, lek og læring. I tillegg har vi utarbeidet en veileder som inneholder en «verktøykasse». Denne inneholder ulike og hensiktsmessige tiltak for å ivareta barns utvikling, på alle nivåer.
Målgruppe
Den primære målgruppen er alle som jobber i de kommunale barnehagene i Bydel Grorud. Den sekundære målgruppen er barna i de kommunale barnehagene.
Håndbok
Vi har laget en hånbok for profesjonsutvikling. Hensikten med håndboka er å dele erfaringer fra prosjektet slik at bydeler i Oslo og andre kommuner kan jobbe med profesjonsutvikling som bidrar til at flere barn inkluderes i det ordinære barnehagetilbudet. Håndboka anbefaler en fremgangsmåte for profesjonsutvikling, hvor målet er en inkluderende praksis i barnehagene.
Hva har vi erfart?
- Langt flere barn er inkludert i fellesskapet i det ordinære barnehagetilbudet etter endt prosjektperiode. Det er barn som trenger ekstra oppfølgning, men hvor det ikke trengs en sakkyndig vurdering.
- Gjennom prosjektet ser vi, at vi har fått til en redusering av antall henvendelser til Psykologisk pedagogisk tjeneneste (PPT) for sakkyndig vurdering på individnivå.
- Vi har en økning i samarbeid med PPT på systemsaker som omhandler kvalitets og organisasjonsutvikling (KO). Flere barn blir i dag ivaretatt innenfor felleskapet.
- Barn med store omfattende behov er fortsatt utfordrende å inkludere i felleskapet til enhver tid. Noen har behov for individuell oppfølging og av og til er det til barnets beste å få tid til hvile og skjerming.
- For å få til endringsarbeid er det nødvendig å bygge kapasitet i hele organisasjonen og hos enkeltmedarbeidere. Kapasitet består av både kompetanse, motivasjon og holdninger. Et læringspunkt er at det er viktig å ha alle de tre komponentene i fokus helt fra planleggingsfasen, og ikke hoppe for raskt til tiltakene.
- I prosjektet er det utarbeidet et årshjul som alle barnehager i bydelen skal jobbe med. I intervjuer med ansatte ble dette trukket frem som en styrke, fordi alle i bydelen nå skal jobbe med de samme temaene, og på en tilnærmet lik måte.
Hva har vi gjort?
-
Utarbeidet en ny samarbeidsmodell mellom bydel og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT). Samarbeidsmodellen er utarbeidet av bydelen og PPT.
-
Utviklet hele personalet ved å jobbe med innholdet i «Kvalitets- og kompetanseplan».
-
Utarbeidet en veileder; «Grunnpakke med forslag til tiltak innenfor ulike utfordringer», for alle som jobber i barnehage.
-
PPT har delt kompetansen sin med hele barnehagepersonalet slik at alle får økt kunnskap om kvalitets- og organisasjonsutvikling.
Dokumenter
-
Sluttrapport(PDF)
Hvem har ansvar for prosjektet?
Prosjektet var eid av Bydel Grorud og Pedagogisk Psykologisk Tjeneste.
Tidslinje
Prosjektet pågikk i perioden 1. april 2021 til juni 2024.
Kostnad
Samlet kostnad for prosjektet var 7, 13 mill. Prosjektet var finansiert avOmrådesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.