Barne- og familiehagen
Barne- og familiehagen er en møteplass der familier knytter nettverk og bygger tillit til kommunens tjenester.
Om prosjektet
Brukerundersøkelser fra flere tjenester viser at mange innbyggere har liten tillit og kjennskap til kommunes tjenester generelt, og barnevernstjenesten spesielt. Det fører til at bydelstjenestene ikke når de som trenger tjenestene mest.
En del innbyggere har liten tilknytning til andre bydelstjenester enn NAV, og i delbydelene Bjørndal og Mortensrud er det mange barn som ikke går i barnehage. Flere familier mangler tilhørighet og nettverk i nærmiljøet sitt.
Med Barne- og familiehagen har vi testet ut en ny måte å jobbe på for å tilpasse seg den mangfoldige befolkningen i Bydel Søndre Nordstrand.
Målet vårt var å øke innbyggernes tillit til kommunens tjenester, i første omgang barnehager og helsetjenester. Gjennom gode opplevelser i møte med disse tjenestene, vil tilliten øke også til andre tjenester.
Målgruppa for prosjektet var familier med barnehageplass i Lofsrud og Slime gård barnehage og familier uten barnehageplass i nærområdet.
Hva er målet vårt?
Målet vårt er å øke innbyggernes tillit til kommunens tjenester, i første omgang barnehager og helsetjenester. Det er også behov for å skape nettverk mellom familier, og det er tenkt at barnehagene kan brukes som et sosialt treffsted i og utenom åpningstiden til barnehagene.
Dette har vi gjort
- Vi har brukt Lofsrud og Slime gård barnehager som sosiale treffsteder i og utenom åpningstiden til barnehagene
- Vi har brukt de samme møteplassene til å introdusere familier for bydelens tjenester som Oslohjelpa og Barneverntjenesten
- Vi har opprettet et «brobyggerteam» med ansatte og ledere i barnehagene. De har kjennskap og tillit i lokalmiljøet og har fungert som et viktig bindeledd mellom familier og bydelstjenester.
- Vi har utviklet et forløp for brobyggere som gir dem nettverk, rolleforståelse og kunnskap om tjenestene i bydelen
- Vi har utviklet og testet foreldrepanel som metode for brukerinvolvering
- Vi har utviklet og testet kompetanseplan for ansatte i barnehagen med fokus på holdninger og verdier i møte med familiene
- Vi har åpnet barnehagen for at foreldre i større grad kan delta i barnehagehverdagen
- Vi har utviklet og testet nye måter å gjennomføre foreldremøter på
Hva har vi erfart?
- Når vi skaper møteplasser, kommer ressursene i nabolaget fram og nye sosiale nettverk og arenaer bygges
- Når vi som ansatte har fokus på hele familien, og ikke kun på barnet, kommer vi i posisjon til å støtte foreldre med det de ønsker hjelp til
- Ansatte med kunnskap og tillit til tjenestene er viktig for at de skal fremsnakke og støtte familier som trenger hjelp fra andre tjenester i bydelen
- Med brobyggere som kjenner språk, kultur, er empatiske og har et stort nettverk lokalt, kommer vi lettere i kontakt med innbyggerne våre
- Betydningen av å skape gode relasjoner og bevissthet på egen praksis i møte med familier
Artikler om prosjektet
- Gjorde barnehagen til en møteplass for familier i nærmiljøet
- Bydel Søndre Nordstrans første brobyggerteam
Hvem hadde ansvar for prosjektet?
Prosjektet var eid av Bydel Søndre Nordstrand.
Tidslinje
Prosjektet ble gjennomført i Lofsrud barnehage og Slime gård barnehage, som ligger i de to delbydelene Mortensrud og Bjørndal.
Prosjektet pågikk i perioden januar 2022 til desember 2024.
Kostnad
Prosjektet var finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.