Skippergata - oppgradering

Vi gjennomfører et forprosjekt for oppgradering av Skippergata.

Hva skal vi gjøre?

Bymiljøetaten Oslo kommune har fått i oppdrag å gjennomføre forprosjekt for oppgradering av Skippergata. Forprosjektet har i oppdrag å beskrive hvordan vi kan få bedre fremkommelighet og trafikksikkerhet for syklister og fotgjengere på strekningen. Dette vil være en klar oppgradering og et viktig bidrag til et sammenhengende sykkeltilbud gjennom sentrum.

Skippergata inngår i vedtatt plan for sykkelveinettet. Områdereguleringen for gater og byrom i sentrum som ble vedtatt juni 2019 gir at strekningen skal opparbeides som flerbruksgate med sykkelanlegg. Det skal legges til rette for alle trafikantgrupper.

Gata planlegges å fortsatt være enveiskjørt nordover, med sykkelfelt kun i sørgående retning. Fortauene skal utvides, samt at det skal legges til rette for varelevering og gatemøblering. Det legges opp til fullstendig opprusting av overflater. Når gata uansett skal graves opp vurderes muligheten for oppgradering av infrastruktur i grunnen med fornyelse av vann- og avløpsrør, kabelanlegg, samt etablering av anlegg for overvannshåndtering. Dette vil innebære dype gravearbeider i gata.

Forprosjektet har blitt noe forsinket i påvente av avklaringer for vann- og avløpsrørene i gata. De opprinnelige planene la opp til å stabilisere grunnen i hele strekningen med spunt, for så grave en dyp grøft og legge nye vann- og avløpsrør. Denne løsningen er svært kostbar og omfattende. For å redusere kostnadene ser man nå på en løsning for de to kvartalene fra Myntgata til Tollbugata hvor eksisterende vann- og avløpsrør blokkes ut og nytt rør trekkes gjennom samme trasé som de gamle. Dermed blir det ikke behov for åpne, dype grøfter på hele strekningen. Alle stikkledninger til eiendommene må allikevel graves opp, samt at det krever store groper i hver ende av strekningen og ved alle kummer. Selv om løsningen omtales som gravefri, eller no-dig, er den langt i fra det, men den reduserer behovet for graving og spunting.
I kvartalene fra Tollbugata til Karl Johans gate er vann- og avløpsrørene oppgradert tidligere. I det øverst kvartalet, fra Karl Johans gate til Biskop Gunnerus gate er det ikke anledning til å bruke metoden som kalles utblokking. I dette kvartalet må det spuntes og graves tradisjonlle grøfter.

Hele Skippergata er bygget på ustabil grunn. Resultatet ser vi i form av at gata formelig bølger gjennom Kvadraturen, med store setninger og høydeforskjeller. Prosjektet planlegger derfor å bygge nytt bærelag for gata. Det innebære å fjerne cirka en og en halv meter av dagens veisåle, for så bygge "ny" gate av først grove, detetter finere masser. Parallelt legges det nytt anlegg for håndtering av overvann et i gata. Vi forventer at overvannsanlegget vil redusere dagens flomutfordringer når det kommer store nedbørsmengder. Om prosjektet realiseres vil det derfor ha betydelig innvirkning på alle som bor, eller drive virksomhet i gata.





Vi trenger informasjon fra næringsliv og beboere

God anleggsgjennomføring forutsetter god kunnskap om næringsliv og beboere innenfor anleggsområdet. Bymiljøetaten forsøker i denne fasen å innhente informasjon om:

  • Bruk av bakgård/parkeringskjeller?
  • Behov for avfallshåndtering?
  • Kartlegge næringsvirksomhet i gata/kunderettet virksomhet
  • Næringslivet behov for varelevering
  • For å hensyn til brann- og redningsetaten trenger vi vite rømningsvei for alle adresser

Vi trenger kunnskap om næringslivets og beboeres behov som kan påvirke prosjektet. All informasjon fra prosjektet vil bli sendt elektronisk og vi ønsker derfor epostadresse til flest mulig. Epostadressene vil kun benyttes i prosjektøyemed og slettes når anleggsarbeidet er fullført:

Ønsker du mer informasjon om prosjektet? Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hva skjer når?

Forprosjektet er gjennomført og vi håper på kontraktsinngåelse med entreprenør i starten av 2024. Hele 2024 vil anakelig gå med til samspillsplanlegging med entreprenør og anleggsstart er forventet tidligst i 2025. Avhengig av omfang må det forventes anleggsperiode på inntil 27 måneder.

Kontakt oss

Prosjektdivisjonen

Telefon