Tjuvholmen

Hvor

Tjuvholmen strekker seg ut i fjordlandskapet fra Aker brygge i øst og med Filipstad og Hjortnes i vest. Tjuvholmen ble vedtatt byutviklet i 2004.

Området er 51 dekar stort, inkludert utfyllinger.

Hva

Tjuvholmen er Oslos nyeste ferdigstilte byutviklingsprosjekt i Fjordbyen. Kysttrafikken var i lang tid lokalisert på Tjuvholmen, men flyttet til Kneppeskjær-utstikkeren i Sydhavna i 2005 da byggingen startet.

Totalt er det bygget ca 148 000 kvadratmeter nytt gulvareal på Tjuvholmen. Det omfatter ca 950 nye boliger og 1700 nye arbeidsplasser, hvorav 1400 er kontorarbeidsplasser. I tillegg er det oppført en ni dekar stor offentlig park.

Byutviklingen startet i 2005, og høsten 2007 flyttet de første inn på «nye» Tjuvholmen.

Nye Tjuvholmen består av tre deler

  • Akerodden - en liten halvøy som en forlengelse av Aker brygge med kontorer, boligeiendom, hotell, forretninger og restauranter
  • Tjuvholmen - med boligstrukturer langs vannkanten og en bro som vil forbinde området med Filipstad. Det vil bli typiske sjøside-aktiviteter i området og et aktivitets- og opplevelsessenter
  • Skjæret - en liten kunstig øy som byr på et parklandskap med skulpturer og et nytt kunsmuseum. Oppdraget med å tegne museet ble gitt den italienske arkitekten Renzo Piano, og er per dags dato hans eneste prosjekt i Skandinavia. Museet åpnet høsten 2012.

Les mer om Fjordbyen

Hvem

Vinnerforslaget "Utsyn" av Niels Torp Arkitekter AS fra 2002 preger Tjuvholmen. Utbyggerselskapet Tjuvholmen KS besto av Aspelin-Ramm Gruppen og Selvaag Gruppen. Etter at området ble ferdigstilt i 2014 er utbyggerselskapet avviklet og oppfølgingen overført til Aspelin-Ramm Gruppen.

Når

Tjuvholmen fikk sin overordnede reguleringsplan vedtatt i 2004. Byggingen startet i begynnelsen av 2005 og i september 2014 ble området ferdigstilt.

Kontakt

Plan- og bygningsetaten, Fjordbyenheten

Telefon

Lenker