Ordførerkjedet

St. Hallvardkjedet er Norges første ordførerkjede. Kjedet brukes kun av ordføreren, hovedsakelig ved arrangementer i Oslo rådhus.

Historien

Ordførerkjedet ble gitt i gave fra alle bystyrets partier i forbindelse med åpningen av Oslo rådhus, på St. Hallvards dag den 15. mai 1950.

Det var opposisjonsleder Rolf Stranger (H) som overrakte kjedet til ordfører Halvdan Eyvind Stokke. Stranger sa i sin tale:

"Det kan være tungt nok for en ordfører å bære møllesteiner, men dertil er å bemerke at Hallvard fra Eiker klarte å bære sin møllestein, og Halvdan fra Fredrikstad kan vel da klare å bære disse steinene. Det er vårt ønske at byens nåværende ordfører og fremtidige ordførere vil bære kjedet med glede og verdighet og i bevisstheten om det store ansvar som stillingen fører med seg.”

Utforming

Ordførerkjedet er tegnet av Jacob Prytz (1886-1962). Han var en hovedperson innenfor utviklingen av norsk design og kunsthåndverk, som løftet norsk sølvsmedkunst fra håndverkstatus til kunststatus.

Kjedet er laget av sølv og har 12 møllesteiner med blå emaljestriper. Den store medaljongen viser Oslos byvåpen, St. Hallvardemblemet, i fargerik emalje. Rundt medaljongen står Oslos motto – unanimiter et constanter (trofast og bestandig).