Rapport 16/2024 Arbeidsintegrering av flyktninger

Kommunerevisjonen har undersøkt om Bydel St. Hanshaugen og Bydel Østensjø har tilrettelagt for oppfølging av og tilbud til nyankomne flyktninger som bidrar til at flere kommer raskt ut i arbeid. I tillegg er det gjennomført en kartlegging av integreringsarbeidet i samtlige bydeler i Oslo.

Den kartleggende delen av undersøkelsen viser at 37 prosent av alle som deltok på introduksjonsprogrammet i Oslo i undersøkelsesperioden kom i arbeid etter avsluttet program. Vel 16 prosent kom i utdanning. Det var store variasjoner mellom bydelene: I bydelene St. Hanshaugen og Østensjø kom 30 prosent i arbeid. Høyest andel i arbeid hadde Bydel Grünerløkka med 57 prosent. For deltakerne med kollektiv beskyttelse (ukrainere) kom 83 prosent i arbeid i Bydel Grünerløkka, 32 prosent i Bydel Østensjø og 23 prosent i Bydel St. Hanshaugen.

Problemstilling:

Har bydelene tilrettelagt for oppfølging av og tilbud til nyankomne flyktninger som bidrar til at flere kommer raskt ut i arbeid?

Bakgrunn:

Fra våren 2022 har det som følge av krigen i Ukraina vært en høy ankomst av ukrainske flyktninger til Norge. Fra 2022 til og med første halvdel av 2024 ble det bosatt rundt 4500 flyktninger i Oslo. Den høye ankomsten av flyktninger medførte at alle bydelene, og også Oslo Voksenopplæring , raskt måtte bygge opp innsatsen rettet mot flyktninger. Den norske velferdsmodellen er avhengig av høy arbeidsdeltakelse i hele befolkningen, også blant flyktninger. Det er derfor viktig at flyktningene får hjelp og motivasjon til å komme i arbeid.

Lenke til rapporten fra forvaltningsrevisjonen:

Rapport 16/2024 Arbeidsintegrering av flyktninger (PDF)

En kort oppsummering av undersøkelsen:

Presentasjon av rapporten (PDF)

Kontrollutvalget behandlet rapporten i sak 94/2024:

Lenke til behandlingen