Arbeid for bærekraftig og redusert forbruk internt i Oslo kommune
Les mer om arbeidet med bærekraftig og redusert forbruk internt i Oslo kommunes egne virksomheter, prosjekter og drift.
Sirkulær økonomi i anskaffelser
Oslo kommune er Norges nest største offentlige innkjøper etter staten. Oslo kommune er også en av Norges største offentlige byggherrer. Utviklings- og kompetanseetaten er kommunens interne tjenesteleverandør av blant annet offentlige anskaffelser og samkjøpsavtaler.
Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo har utviklet veiledning for sirkulære og plastsmarte krav i anskaffelser. Formålet med veiledningen er å vise hvordan virksomhetene kan gå frem for å innrette sin anskaffelsespraksis og stille relevante krav som bidrar til å nå kommunes målsettinger innen sirkulær økonomi/bærekraftig og redusert forbruk. Veiledningen synliggjør overordnede føringer, knytter føringene til anskaffelsesprosessen og viser eksempler på krav som allerede er blitt stilt.
Utviklings- og kompetanseetaten har den seneste tiden inngått flere samkjøpsavtaler som muliggjør et mer sirkulært forbruk i kommunen, blant annet for møbler og inventar og IKT-ustyr. Eksempelvis stiller kommunen krav til miljømerker og miljødeklarasjoner og en rekke kvalitetskrav for lang levetid.
Ombruksplattform
Oslo kommune har anskaffet Ombruksplattform for alle virksomheter i kommunen. Ombruksplattformen er et digitalt verktøy som gjør det mulig for virksomheter i kommunen å dele og ombruke møbler, løst inventar og annet utstyr internt. Dette bidrar til å redusere nyinnkjøp, avfall og utslipp, i tillegg til å spare kostnader.
Miljøstatus
Oslo kommune har en ambisjon om å være et utstillingsvindu og en testarena for framtidsrettede, smarte og sirkulære løsninger som muliggjør bærekraftig og redusert material- og ressursbruk og en klimasmart og grønn byutvikling. For at Oslo skal lykkes med målene om et bærekraftig og redusert forbruk må hele kommunen tenke og handle sirkulært, og inkludere tiltak i sin virksomhetsstyring.
Bærekraftig og sunn mat
Arbeidet med bærekraftig mat berører flere temaer, som for eksempel klima, miljø, ernæring, helse og anskaffelser. Oslo kommune har som mål å betydelig redusere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner, samtidig som det skal tilrettelegges for et mer plantebasert kosthold. De mest sentrale føringene angis i Byrådserklæringen 2019-2023, Strategi for bærekraftig og redusert forbruk 2019-2023 og Klimastrategi for Oslo mot 2030. Byrådet arbeider også for at matsvinnet i egne virksomheter og per innbygger halveres innen 2030. Kjøttforbruket skal halveres innen utgangen av 2023, og andelen frukt, grønt, belgvekster og sesongvarer skal økes i kommunale virksomheter.
Det pågår mye spennende arbeid med bærekraftig mat i Oslo kommune. Fra januar 2022 skal vegetarmat være standardvalget ved kommunens møter og arrangementer. Helseetaten og Utdanningsetaten leder prosjektet Innføring av et gratis kjøttfritt måltid, hvor alle elever i videregående skole får et gratis måltid fra høsten 2022. Sykehjemsetaten har utarbeidet Handlingsplan for bærekraftige måltider 2022-2025, med mål som reduksjon av matsvinn, bærekraftig menyplanlegging og øke andelen økologisk mat. Arbeidet med bærekraftig mat inngår også i kommunens arbeid med urbant landbruk og arbeidet med miljøledelse og Miljøfyrtårnsertifisering. På vegne av Oslo kommune er Bymiljøetaten med i Horizon2020-prosjektet FUSILLI: “Fostering the Urban Food System Transformation Through Innovative Living Labs Implementation”. Utviklings- og kompetanseetaten arbeider for tiden med nye samkjøpsavtaler som skal støtte opp under byrådets ambisjoner og mål på området, samt implementere klimavennlige menyer i bydeler og barnehager.
Arbeidet med bærekraftig mat treffer på tvers av kommunes sektorer. Utviklings- og kompetanseetaten er kommunens pådriver, koordinator og tilrettelegger i arbeidet med å fremme bærekraftig mat. I 2021 ble det opprettet en koordineringsgruppe for bærekraftig mat i Oslo kommune, som består av representanter fra ni ulike virksomheter i kommunen.
Oslo er med i C40 Food Systems network, som forplikter Oslo kommune til å redusere kjøttforbruket og føre en matpolitikk i tråd med “Planetary Health Diet” innen 2030.
Grønn kommune
Oslo kommunes tjenesteproduksjon har en betydelig påvirkning på miljøet. Kommunens mål er å redusere sitt økologiske fotavtrykk og sitt materielle fotavtrykk gjennom systematiske miljøledelse. Oslo kommune har høye mål om å redusere klimafotavtrykket. Oslo kommune vedtok i 2003 å innføre miljøledelse med miljørevisjon og miljørapportering i alle virksomheter.