Arbeid for bærekraftig og redusert forbruk internt i Oslo kommune

Les mer om arbeidet med bærekraftig og redusert forbruk internt i Oslo kommunes egne virksomheter, prosjekter og drift.

Sirkulær økonomi i anskaffelser

Oslo kommune er Norges nest største offentlige innkjøper etter staten. Oslo kommune er også en av Norges største offentlige byggherrer. Utviklings- og kompetanseetaten er kommunens interne tjenesteleverandør av blant annet offentlige anskaffelser og samkjøpsavtaler.

Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo har utviklet veiledning for sirkulære og plastsmarte krav i anskaffelser. Formålet med veiledningen er å vise hvordan virksomhetene kan gå frem for å innrette sin anskaffelsespraksis og stille relevante krav som bidrar til å nå kommunes målsettinger innen sirkulær økonomi/bærekraftig og redusert forbruk. Veiledningen synliggjør overordnede føringer, knytter føringene til anskaffelsesprosessen og viser eksempler på krav som allerede er blitt stilt.

Utviklings- og kompetanseetaten har den seneste tiden inngått flere samkjøpsavtaler som muliggjør et mer sirkulært forbruk i kommunen, blant annet for møbler og inventar og IKT-ustyr. Eksempelvis stiller kommunen krav til miljømerker og miljødeklarasjoner og en rekke kvalitetskrav for lang levetid.

Ombruksplattform

Oslo kommune har anskaffet Ombruksplattform for alle virksomheter i kommunen. Ombruksplattformen er et digitalt verktøy som gjør det mulig for virksomheter i kommunen å dele og ombruke møbler, løst inventar og annet utstyr internt. Dette bidrar til å redusere nyinnkjøp, avfall og utslipp, i tillegg til å spare kostnader.

Miljøstatus

Oslo kommune har en ambisjon om å være et utstillingsvindu og en testarena for framtidsrettede, smarte og sirkulære løsninger som muliggjør bærekraftig og redusert material- og ressursbruk og en klimasmart og grønn byutvikling. For at Oslo skal lykkes med målene om et bærekraftig og redusert forbruk må hele kommunen tenke og handle sirkulært, og inkludere tiltak i sin virksomhetsstyring.

Les mer om forbruk og avfall

Bærekraftig og sunn mat

Arbeidet med bærekraftig mat berører flere temaer, som for eksempel klima, miljø, ernæring, helse og anskaffelser. Oslo kommune har som mål å betydelig redusere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner, samtidig som det skal tilrettelegges for et mer plantebasert kosthold. De mest sentrale føringene angis i Byrådserklæringen 2019-2023, Strategi for bærekraftig og redusert forbruk 2019-2023 og Klimastrategi for Oslo mot 2030. Byrådet arbeider også for at matsvinnet i egne virksomheter og per innbygger halveres innen 2030. Kjøttforbruket skal halveres innen utgangen av 2023, og andelen frukt, grønt, belgvekster og sesongvarer skal økes i kommunale virksomheter.

Det pågår mye spennende arbeid med bærekraftig mat i Oslo kommune. Fra januar 2022 skal vegetarmat være standardvalget ved kommunens møter og arrangementer. Helseetaten og Utdanningsetaten leder prosjektet Innføring av et gratis kjøttfritt måltid, hvor alle elever i videregående skole får et gratis måltid fra høsten 2022. Sykehjemsetaten har utarbeidet Handlingsplan for bærekraftige måltider 2022-2025, med mål som reduksjon av matsvinn, bærekraftig menyplanlegging og øke andelen økologisk mat. Arbeidet med bærekraftig mat inngår også i kommunens arbeid med urbant landbruk og arbeidet med miljøledelse og Miljøfyrtårnsertifisering. På vegne av Oslo kommune er Bymiljøetaten med i Horizon2020-prosjektet FUSILLI: “Fostering the Urban Food System Transformation Through Innovative Living Labs Implementation”. Utviklings- og kompetanseetaten arbeider for tiden med nye samkjøpsavtaler som skal støtte opp under byrådets ambisjoner og mål på området, samt implementere klimavennlige menyer i bydeler og barnehager.

Arbeidet med bærekraftig mat treffer på tvers av kommunes sektorer. Utviklings- og kompetanseetaten er kommunens pådriver, koordinator og tilrettelegger i arbeidet med å fremme bærekraftig mat. I 2021 ble det opprettet en koordineringsgruppe for bærekraftig mat i Oslo kommune, som består av representanter fra ni ulike virksomheter i kommunen.

Oslo er med i C40 Food Systems network, som forplikter Oslo kommune til å redusere kjøttforbruket og føre en matpolitikk i tråd med “Planetary Health Diet” innen 2030.

Grønn kommune

Oslo kommunes tjenesteproduksjon har en betydelig påvirkning på miljøet. Kommunens mål er å redusere sitt økologiske fotavtrykk og sitt materielle fotavtrykk gjennom systematiske miljøledelse. Oslo kommune har høye mål om å redusere klimafotavtrykket. Oslo kommune vedtok i 2003 å innføre miljøledelse med miljørevisjon og miljørapportering i alle virksomheter.

Les mer om Grønn kommune