Innsatsområde D | En by som mobiliserer til samskaping

Målene om varig kvalitet og bærekraft i byen er et felles prosjekt. Før områder utvikles, skal kommunen, arkitekter og utbyggere lytte til de som kjenner nærområdene best. Gjennom involvering vil Oslo kommune gi innbyggere mer eierskap til og forståelse for byutviklingen.

Mål 9 | I Oslo skal varig kvalitet og bærekraft være et fellesprosjekt

Bærekraft skal ivaretas når byen utvikles. Bærekraftig utvikling har både miljømessige, sosiale og økonomiske dimensjoner. Det offentlige må gi folk muligheten til å leve på en miljøvennlig måte og med et lavt forbruk. Medvirkning handler derfor også om hvordan livet leves i byen.

Lokalmiljøet skal legge til rette for økt livskvalitet og gjøre det mulig å ta «grønne» miljøvalg i hverdagen. Dette kan omfatte alt fra effektive transportløsninger og gode bomiljøer, tilgang på blå-grønne kvaliteter til sosiale møteplasser. Kommunen og befolkningen bør samarbeide både om å planlegge og gjennomføre praktiske og estetisk gode løsninger.

Lokale aktiviteter vil bidra til å utvikle byens nabolag og bomiljø. Kommunen har en viktig rolle i kommunikasjon og formidling av hvilke muligheter som finnes i nærmiljøene, og hva som må til for å påvirke dem. Et nært samspill mellom mennesker og omgivelser skaper tilhørighet, livskvalitet og byliv. Dette kan bidra til å skape solide nettverk.

Mål 10 | I Oslo skal vi invitere innbyggerne til medvirkning i byutviklingen

For å styrke stedstilhørighet og skape engasjement vil kommunen gjerne at innbyggerne involveres. I komplekse oppgaver kan brukernes erfaringer og kompetanse gi mer vellykkede løsninger og spare tidsbruk. Det kan lønne seg å involvere naboer, lokale innbyggere, fritidsorganisasjoner, fagfolk, foreninger eller andre aktører som har kunnskap om den aktuelle gruppen og deres behov.

Medvirkning betyr ikke medbestemmelse. Medvirkningsprosessen må tydelig vise hvordan de ulike forslagene blir håndtert. De som involveres, må få god informasjon om hva de faktisk skal bidra med.

Sosiale medier kan benyttes til meningsutveksling omkring nye prosjekter. Det er viktig at kommunen følger med på og forstår hva folk er engasjert i. Covid19 har gitt verdifull erfaring med alternative digitale verktøy for møter og verksteder. Kommunen skal arbeide videre for å utvikle og utvide mulighetene digitale verktøy gir. Åpne møter vil fremover foregå både digitalt og fysisk.

Lokal kunnskap og engasjement er noe politikerne trenger til å ta de gode avgjørelsene. Kommunens innsats for å bli bedre på samskaping og medvirkning er viktig for å senke terskelen mellom det offentlige og innbyggerne. Grupper og interesser som ikke er i stand til å delta direkte, har også rett på tilrettelegging og medvirkning. Det kan for eksempel være verksteder, spørreundersøkelser m.m.