Innsatsområde B | En by med gode møteplasser, fellesrom og forbindelser

Inkluderende og tilgjengelige møteplasser og byrom er en investering i demokrati og fellesskap. Innsatsområde B er derfor viet byrom og forbindelser på langs og på tvers av byen. Byrommene våre skal være vakre og innby til allsidig bruk. God arkitektonisk utforming skal legge premisser for byliv, trygghet og tilhørighet.

Mål 4 | Oslo skal ha et mangfold av vakre og trygge byrom og fellesrom med kvalitet

Hovedstadens bystrøk trenger byrom som gjennom ulike roller, innhold og arkitektur forsterker bymessig egenart og urban kvalitet. Innbyggere skal kunne oppsøke steder hvor de føler seg hjemme, alene eller sammen med andre. Byrommene må derfor ha nytelsesverdier som passer for flere og være godt fordelt i byen. For å ivareta bylivet må de også være fleksible for oppgraderinger etter skiftende behov. Anonyme restarealer skal kunne brukes og utformes til gode byrom for fellesskapet.

Et mangfold av vakre, trygge byrom og fellesrom forutsetter både sosiale, praktiske og arkitektoniske hensyn. Som en del av hverdagsmiljøet omkring boliger og byfunksjoner må byrommene være godt innlemmet og ligge i gangavstand. Det må være høy arkitektonisk kvalitet på bygulv, både for å skape god flyt og sammenheng og for å avgrense eller fremheve rom og soner.

Ved utforming av offentlige fellesrom må blant annet stedbundne kvaliteter og romlige sammenhenger utnyttes for å oppnå bymessig variasjon og egenart. Økt søkelys på arkitekturens farger og materialer kan bidra til å gi gater, torg og møteplasser styrket identitet.

Det er avgjørende at byens fellesrom er inviterende med gratis sittemuligheter. Fellesrom skal ha en utforming og belysning som skaper en vakker atmosfære og gir trygghet.

Mål 5 | Oslo skal ha gode romlige sammenhenger og byromsnettverk

Målet handler om å sikre en åpen, tilgjengelig by med gode romlige sammenhenger. Gater, plasser og blågrønne strukturer skal gi vakre hverdagsomgivelser og gjøre det enkelt å gå eller sykle. Ved å styrke de etablerte og anlegge nye trygge og attraktive sammenhenger påvirkes folks bruks- og bevegelsesmønstre. Bevegelsesflyt og få barrierer kobler lokalområder sammen slik at bylivet fordeles. Særlig viktig er bakken eller bygulvet med ulik utforming som forener byens steder.

Gode fellesskapsløsninger forutsetter universell utforming. Også parker og grøntområder skal være tilgjengelige for alle og både tilby stille steder og steder for kunst, kultur og aktiviteter. Et mest mulig sammenhengende byromsnettverk med gode byrom styrker opplevelsen av mangfoldet i byen. Det er viktig å hegne om den urbane naturen og dens økosystem.

Boligområder og knutepunkter skal ha enkel tilgang til gode byrom, grøntområder og overordnede landskapsrom. I småhusområdene bør det skapes flere møteplasser som inviterer til lek og opphold utenfor egne hager. I knutepunktene skal bymessighet oppnås med åpne fasader og varierte byrom som fyller flere funksjoner. Bilfrie gater og torg skal gjøre det trygt å være fotgjenger.

Gatetrær, grønne fasader og tak kan heve byrommets arkitektoniske kvaliteter.