Skolearkiver
 

Byarkivet har fått avlevert, ordnet og katalogisert ca 280 hm med skolearkiver, og får fortløpende inn eldre arkivmateriale fra eksisterende og nedlagte Oslo-skoler. Hva som er bevart varierer fra skole til skole. Fra enkelte har vi tilnærmet komplette serier av møtebøker, kopibøker, journaler, sakarkiv, karakterprotokoller og elevkort. Fra andre finnes det kun et fåtall protokoller til tross for kanskje hundre års skoledrift.


Sofienberg skole 1940-tallet, original i Byarkivet

Skolearkivene innholder i flere henseender viktig dokumentasjon. De omfatter et betydelig historisk kildemateriale som kan belyse byens skoledrift og barn og unges hverdagsliv de siste 100-150 årene. Se forøvrig skolearkivenes innhold.

Vel så viktig er det at de innholder sentral dokumentasjon for den enkelte Oslo-borger. Eksempelvis har mange behov for kopier av vitnemål og karakterutskrifter, mens andre kan trenge dokumentasjon i forbindelse med søknad om billighetserstatning for tapt skolegang. Et spesielt problem er det derfor at svært få skoler har bevart elevmappene.

Det er flere grunner til at sentrale deler av skolearkivene er gått tapt. Arkivmateriale kan ha kommet bort eller blitt kastet i forbindelse med nedleggelse, flytting eller oppussing av skoler. Men hovedårsaken til tap av dokumentasjon som angår den enkelte elevs skolegang ligger nok i de senere tiårs forvirring og ulik praksis med hensyn til retningslinjer for bevaring av personopplysninger innenfor skolesektoren. I følge Datatilsynets konsesjon av 21.02.1983, skulle elevkort i grunnskolen oppbevares i inntil 10 år, mens elevmapper skulle makuleres ett år etter at eleven hadde gått ut fra skolen. Senere konsesjoner har åpnet for å avlevere denne type materiale til godkjent arkivinstitusjon i stedet for makulering. I påvente av at nye, klarere retningslinjer for kassasjon blir utarbeidet av Riksarkivaren, vil vi understreke at elevmappene skal bevares for alltid. Se for øvrig Tobias1/1999 for en veiledning til arkivdanning i skolene.


Vestheim skole

Avleveringer til Byarkivet
Byarkivet har på grunn av skolearkivenes antall og omfang i første omgang prioritert avleveringer av arkiver etter nedlagte skoler og fra gamle sentrumskoler og de eldste Aker-skolene. Fra folkeskolene (grunnskolene) i de sentrale bydelene er det bevart rikholdige arkiver etter Gamlebyen, Hersleb, Lakkegata, Majorstua, Møllergata, Rosenhoff, Sagene, Sofienberg, Tøyen og Uranienborg. Materialet fra Grünerløkka, Grønland, Kampen, Rodeløkken og Vahl(sgaden) er mer mangelfullt, og arkivet etter Vaterland skole har sannsynligvis gått tapt.
Se forøvrig liste over avleverte skolearkiver

Av skolene i de omkringliggende bydelene har Bygdøy, Høybråten, Karlsrud, Tåsen, Ullevål, Sørkedalen og Østensjø avlevert arkiver til Byarkivet. Protokoller fra 1800-tallet etter skolene i Aker er også bevart (se omtale i Tobias 1/1999).

Fra middelskoler/realskoler og gymnas/videregående skoler finnes arkiver etter Berles skole, Borgerskolen, Elisenberg, Frogner/Gjertsen, Grorud høyere skole (Groruddalen skole), Hallings skole, Hammersborg, Hegdehaugen, Ila høyere skole, Lambertseter videregående, Linderud høyere skole, Ris ungdom- og videregående skole, Sinsen, Sofienberg høyere skole, Sven Foyns borgerskole, Vahl videregående, Vestheim og Aars og Voss.
Oslo yrkesskole (Elvebakken) og Fernanda Nissen videregående skole (Oslo fagskole i husstell) har også avlevert til Byarkivet. Videre er arkivene etter Voksengymnaset avlevert.


Sagene skole 1880-tallet


Det er bevart arkiver etter Framhaldsskolen for gutter og Oslo framhaldsskole, jenteskolen. Framhaldsskolen, eller fortsettelsesskolen som den het den første tiden, benyttet lokaler i mange skoler over hele byen, og som følge av dette gjenstår det fortsatt å få lokalisert og avlevert deler av disse arkivene.

Fra skoler med spesielle tilpasninger for elevene har Byarkivet materiale fra Blindernveien og Haukåsen skole og barnehager, Kirkeveien skole, Geitmyra/Lindern og Nordre Aasen.

Arkivene etter de tekniske skolene er relativt godt bevart. Sofienberg tekniske fagskole (herunder Oslo lærlingeskole, Oslo elementærtekniske skole og Oslo tekniske fagskole) har avlevert et omfattende materiale fra skolen og dens forgjengere tilbake til 1878. Fra Oslo teknisk-maritime skole er Oslo maskinistskole avlevert. Byarkivet har også arkivene etter Sjømannskolen og Oslo tekniske skole (den senere Ingeniørhøyskolen).

Kataloger over skolenes arkiver finnes på Byarkivets lesesal. Innsyn i skolearkivene gis normalt etter skriftlig søknad til Byarkivet.

Tilbake
 

Skolearkiver

Skolearkivenes innhold

Skolekretser 1934

Innsyn i skolearkiver

Avleverte skolearkiver

Sagene skole og krigen