Utmerkelser og priser

Oslo kommunes hagepris

Oslo kommune vil påskjønne hager og grøntanlegg som bidrar til å gjøre Oslo til en grønn, vakker, sunn og menneskevennlig by.

Vinnere av hageprisen 2019

Det er fem vinnere av hageprisen 2019.

Tokerudåsen boligsameie på Stovner

De har laget et urbant landbruksprosjekt mellom to av blokkene. De har tatt i bruk en bygning som tidligere var barnepark og laget en spiselig park i stedet med frukttrær, urter, grønnsaker, drivhus, orangerie og minidrivhus. Her kan alle i borettslaget bidra i et sosialt dyrkingsfellesskap som er frodig og samtidig oversiktlig. De deler ut det de dyrker ukentlig til de som vil ha. Dette er et inspirerende prosjekt der de har omdannet en trist og grå plass, til en grønn og bievennlig oase.

Avantor for Nydalen badeplass

Det gamle industriområdet i Nydalen er forvandlet til et levende anlegg i massiv bruk. Staudebed fremstår som rikt blomstrende og i god trivsel. Sammen med gressplener og trær rammer de inn de nyskapte bademulighetene i Akerselva på en utsøkt måte.

Sagene og Iladalen menighet for Iladalen kirkes klosterhage

Klosterhagen er en flott hage som har tatt utgangspunkt i kirkens lange tradisjonen med å ha urtehager og laget en klassisk utformet hage med et stort utvalg nyttevekster. De har hovedvekt på medisinplanter, men også grønnsaker og blomster har fått en plass. De har brukt mulighetene på stedet og utformet et lite rom blandt busker som allerede stod på stedet. Har kan man smyge seg inn og sette seg på en benk og kontemplere i ro og mak eller spise matpakke med barnehagen. Et annet kreativt grep de har gjort er å plante vin langs en mur som har vært en yndet plass for graffiti. Ved å la den grå muren kles av grønne planter, slipper de å stadig måtte bruke penger på å fjerne spraying fra veggen. I tillegg til vindruer har de dyrket korn og av dette har de laget vin og brød for å servere til biskopen som besøker dem. Dette er en kreativ og samtidig tradisjonsrik hage, på et område som tidligere var kjedelig gressplen.

Memphis cafe og Restaurant Bakgården

Plassen er forvandlet fra en kjedelig og asfaltert plass til en meget frodig og blomsterrik middelhavs-hage gjennom to tiår med plantekjærlighet. Det er de ansatte som selv ivaretar hagen, og har stor stolthet for sin lille oase. En meget iherdig og nitid innsats basert på kunnskap ligger til grunn for denne bakgården.

Rodeløkkens kolonihager

En grønn oase åpenbarer seg i Oslo sentrum på Rodeløkka. Inderlig hageglede viser seg gjennom disse bugnende hageparsellene. For humler, bier og sommerfugler er det et eldorado. Det blomstrer livlig sommeren igjennom. På parsellene kan man se godt uttenkte løsninger som på ulike måter skaper dybde i parsellene og mange lune idylliske sitteplasser. Det er åpent for alle og en spasertur gjennom området gir stor glede og inspirasjon.  

Kriterier for hageprisen

Alle typer hager og grøntanlegg kan nomineres. Hager og grøntanlegg tolkes i vid forstand, men det er en forutsetning at anlegget enten er synlig for allmennheten utenfra eller tilgjengelig på annen måte. Du kan foreslå anlegg du selv er involvert i eller anlegg som du bare har kjennskap til. 

Nominer din kandidat

Fristen for å nominere var 1. august 2019. 

Enkeltpersoner, hageeiere, borettslag, sameier, firmaer, fagfolk og fagmiljøer kan fremme forslag.

Om prisen

Hageprisen er en konkurranse med lange tradisjoner og ble for første gang avholdt i 1921. Vinnere tildeles en premie og et diplom. Tildelingen skjer gjennom en enkel seremoni som normalt finner sted i september. 

Komiteen

Komiteen som tildeler prisen består av:

  • Thomas Bartholdsen, Høyre
  • Guro Alette Elvenes, Miljøpartiet De Grønne
  • Karina Hellum, Arbeiderpartiet
  • Ida Dihle, Bymiljøetaten

Sekretariat

Bymiljøetaten fungerer som sekretariat for komiteens arbeid. 

Kontaktinformasjon

Vi kan kontaktes på e-post postmottak@bym.oslo.kommune.no, eller per post til Oslo kommune, Komiteen for premiering av hager og grøntanlegg, Bymiljøetaten, Postboks 636, 0507 Oslo.