Omvisninger i Oslo rådhus

En guidet omvisning gir et innblikk i Norges og Rådhusets historie, fortalt gjennom kunst og arkitektur. I sommer tilbyr vi gratis omvisninger i Rådhuset.

Om bygget

Oslo rådhus er et viktig symbol på Oslos og Norges verdier, tradisjoner og historie. Bli bedre kjent med ett av Norges mest ikoniske byggverk gjennom våre omvisninger.

Rådhuset er et aktivt politisk kontorbygg med mange ulike aktiviteter. Det kan derfor være enkelte saler som ikke er tilgjengelige under omvisningen, og avvik kan også forekomme på kort varsel.

Gratis omvisninger i rådhuset i juni, juli og august

Bli bedre kjent med rådhusets historie, utsmykning og arkitektur. Omvisningene gjennomføres mandag til søndag i perioden 24. juni til 31. august og er åpne for alle. Det holdes tre omvisninger hver dag. De starter klokken 10:00, klokken 12:00 og klokken 14:00.

Enkelte dager er rådhuset stengt på grunn av arrangementer. Da er det ingen omvisninger. Sjekk våre nettsider for oppdaterte åpningstider.

 • Oppmøte i rådhushallen.
 • Maksimalt 30 personer per gruppe, og det er fire omvisere tilgjengelig.
 • Omvisningene gjennomføres på norsk og engelsk.
 • Omvisningene varer i 45 minutter.
 • Temaet er klassisk omvisning, der du lærer om rådhusets historie og kunst.

Det er ikke mulig å booke plass på omvisning på forhånd. Vi minner om at alle besøkende til Rådhuset må gjennom sikkerhetskontroll og at man bør møte opp i god tid.

Private omvisninger

Våre omvisere tar deg med på en unik opplevelse hvor du får komme nærmere kunsten, arkitekturen, og får innblikk i den daglige bruken av bygget.

Varighet

Omvisningen varer i ca. 45 minutter.

Alle besøkende må passere gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn i Rådhuset. I perioder med mye aktivitet kan det oppstå kø, og noe ventetid må beregnes.

Språk

Omvisningene kan bestilles på norsk, engelsk, tysk, spansk og fransk.

Gruppens størrelse

Det er plass til inntil 30 personer per omvisning. Dersom dere er flere enn 30 personer deles gruppen opp i flere omvisninger.

Ved klokkespillomvisning kan gruppestørrelsen være inntil 12 personer per omvisning.

Priser

Prisene oppgitt gjelder per omvisningsgruppe inntil 30 personer (12 personer ved klokkespillomvisning).

 • Omvisning - hverdager frem til kl. 16:00, 2 380 kr
 • Omvisning - hverdager etter kl. 16:00 og i helgedager, 2 965 kr

Klokkespillomvisning

 • Klokkespill omvisning - hverdager kl. 10:00-16:00, 3 927 kr
 • Klokkespill omvisning - hverdager kl. 16:00-19:00, 5 116 kr
 • Klokkespill omvisning - lørdager og søndager kl. 09:00-16:00, 5 712 kr

Bestill privat omvisning

Send forespørsel via vårt bestillingsskjema:

Bestill omvisning

Avbestilling og endring av omvisning

Oslo rådhus er et aktivt politisk bygg og vi gjennomfører flere ulike arrangementer hele året. På bakgrunn av dette vil det kunne oppstå uforutsette hendelser, og vi forbeholder oss derfor retten til å endre omvisingene hvis det er nødvendig. Dette vil alltid skje i dialog med den som har booket omvisningen, og vi vil gjøre alt vi kan for å gjøre eventuelle endringer så gode som mulig.

Avbestilling må skje senest tre virkedager før avtalt omvisning. Avbestillinger kan sendes til omvisninger@rft.oslo.kommune.no. Avbestilles omvisningen etter dette vil hele beløpet faktureres. Dersom Rådhuset kansellerer omvisningen og det ikke er mulig å finne en ny dato så vil bestillingen ikke faktureres.

Dersom du ønsker å gjøre endringer i din bestilling så er det bare å ta kontakt med oss på e-post eller telefon.

Våre omvisninger

Dersom det er ønskelig med et spesielt fokus kan dette skrives i kommentarfeltet i bestillingskjemaet for private omvisninger.

Rådhuset – historie, arkitektur og kunst

Oslo rådhus er et signalbygg i Oslo og Norge. Arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson hadde i sin en klar ide om hva de ønsket at bygget skulle representere, og kunstnere som blant andre Edvard Munch, Henrik Sørensen, Alf Rolfsen og Per Krogh har vært med på å underbygge arkitektenes visjon. Gjennom arkitektur, materialvalg og det mangfoldige kunstneriske uttrykket representerer Rådhuset Oslos og Norges verdier, tradisjoner og historie.

I denne omvisningen tar vi publikum med på en unik opplevelse gjennom historien og kunsten i Oslo rådhus. Her presenterer vi de sentrale ideene som ligger til grunn for utformingen av Rådhuset, og vi ser også på dagens funksjon og bruk av ett av landets mest ikoniske byggverk.

Klokkespillomvisning

Turen går opp i Rådhusets østre tårn til Nordens største klokkespill.

Oslo fylles av mange ulike lyder og midt i den jevne summingen av byen kan vi også høre Rådhusklokkene. Hver time, hver dag, hele året spilles det alt fra klassiske stykker til nyere popmusikk, og hvis forholdene riktige kan klokkespillet høres helt til Maridalen.

I denne omvisningen får du bli godt kjent med den historiske, symbolske og arkitektoniske betydningen av dette bygningselementet, samt møte musiker, klokkenist og komponist Laura Marie Rueslåtten.

Les mer om klokkespillet

Skoleomvisning

Vi ønsker alle skoleklasser velkommen til omvising i Oslo rådhus. Under besøket vil elevene få lære hva som skjer i Oslo rådhus og de får kjennskap til Rådhusets historie, arkitektur og kunstneriske utsmykning. Våre omvisere tilpasser en dialogbasert omvisning til de ulike alderstrinnene med begreper og vinklinger de kan forstå og relatere seg til.

Arbeider dere med en spesiell tematikk? Ta kontakt med oss så skal vi forsøke å tilpasse omvisningen best mulig.

Når du er på besøk i Rådhuset

Kunsten i festbygget er åpen og tilgjengelig for alle, og vi har alle et ansvar for å ta vare på den.

 • Vær forsiktig i nærheten av kunst og utsmykning
 • Ikke ta på dekorerte veggflater, veggmalerier, kunstverk, rammer og montere.
 • Ikke ta med mat og drikke inn i salene.
 • Bær sekker eller store vesker i hånden eller på magen.
 • Ikke sett fra deg sekker, bagger, vesker og yttertøy eller lignende.
 • Paraplyer må brettes sammen og legges ned i veske eller sekk.
 • Du kan fotografere og filme til privat bruk. Fotografering eller filming utover dette må avtales på forhånd.
 • Du kan ikke ha med kjæledyr. Servicehunder og førerhunder er velkomne.
 • Det er mulig å besøke Rådhuset på egenhånd. Vi ønsker likevel at grupper over 20 personer tar kontakt med oss på forhånd for å avtale tidspunkt.

Kontaktinformasjon

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller noe vi kan hjelpe deg med vedrørende omvisninger i Rådhuset.