Informasjonskapsler, søk og analyse

Formålet med informasjonskapsler er å forbedre innholdet og tjenestene vi leverer til besøkende på nettstedene, slik at innholdet og tjenestene blir mer brukervennlige.

Informasjonskapsler

Informasjonskapsler er små tekstfiler, “cookies”, som lagres på din enhet når du laster ned en nettside eller utfører en handling på nettsiden. Innholdet i informasjonskapslene vil da utveksles mellom din nettleser, nettstedet og ulike tjenester. Informasjonskapslene sørger for at nettstedet og ulike tjenester fungerer best mulig, og kan ikke brukes for å identifisere deg som person.

Oversikt over informasjonskapsler vi benytter på våre nettsteder.

Databehandleravtale og personvern

Oslo kommune (databehandleransvarlig) har inngått databehandleravtaler med Google og Hotjar (databehandlere) som inneholder bestemte vilkår og betingelser for bruk av tjenestene levert av databehandlerne. I tråd med innføringen av EUs personvernforordning (General Data Protection Regulations), er tjenestene oppdatert med funksjonalitet for å oppfylle krav i lovverket, herunder bestemmelser for dataoppbevaring og sletting av identifikatorer på brukernivå.

Google Analytics 4

Med bruk av analyseverktøyet Google Analytics 4 (GA4) får vi blant annet informasjon om hvilke sider som er besøkt og hvordan brukerne navigerer mellom disse, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og skjermoppløsning enheten som benyttes på nettstedet har. Google LLC er leverandør av Google Analytics, og databehandler for statistikken som samles inn. Oslo kommune er databehandlingsansvarlig, og bestemmer hvilke opplysninger som samles inn og sendes til Googles servere i USA.

Nettsteder som benytter Google Analytics 4

Google Analytics 4 benyttes på følgende nettsteder:

  • www.oslo.kommune.no
  • magasin.oslo.kommune.no
  • designverktøy.oslo.kommune.no
  • designmanual.oslo.kommune.no

Sporing av brukeradferd

Google Analytics 4 lagrer ikke IP-adressen til brukere av nettstedet. Deler av IP benyttes til å plassere brukere geografisk, på region- og landnivå, denne behandlingen skjer på europeiske servere. Oslo kommune har deaktivert innsamling av "granulær posisjons- og enhetsdata", som blant annet betyr at vi ikke samler inn enhetsdata som type mobil, operativsystem, nettleser osv. På denne måten ivaretar vi personvernet til våre brukere av nettstedet. Vi har også satt ned levetiden på informasjonskapslene som Google Analytics 4 bruker for å skille brukere fra hverandre (_ga_) fra standard innstilling 2 år til 30 minutter. Dette gjør at vi ikke måler returnerende besøk.

Oslo kommune har ikke slått på innstillinger for annonsesporing.

Mer om personverninnstillinger i Google Analytics 4

Tilbakemeldingsfunksjon

Noen få brukere vil uoppfordret legge igjen personopplysninger via vår tilbakemeldingsfunksjon. Vi arbeider kontinuerlig for å begrense omfanget gjennom informasjon til våre brukere, validering av tekst før innsending og maskering av bestemte personopplysninger i teksten, før dette lagres hos oss. Vi sletter synlige personidentifiserbare meldinger i Hotjar ved rutinemessig gjennomgang av disse.

Tredjeparter

Kommunens data i Google Analytics 4 deles ikke med tredjeparter uten vårt samtykke, med unntak av gitte avgrensede situasjoner, som når det kreves ved lov. Google vil ikke koble din atferd og bruk på nettstedet med annen informasjon Google har.

Hotjar

Oslo kommune bruker webanalyseverktøyet Hotjar for å forstå brukerens behov på nettstedet. Dette gjør oss i stand til å optimalisere din brukeropplevelse. Vi ser blant annet på hvor mye tid brukerne er på hvilke sider, hvilke lenker de velger å klikke på og hvor langt brukerne skroller på nettsidene. I tillegg benyttes Hotjar for innsamling av svar på spørreundersøkelser.

Nettsteder som benytter Hotjar

Hotjar benyttes på følgende nettsteder:

  • Oslo kommune, www.oslo.kommune.no
  • ByplanOslo, magasin.oslo.kommune.no/byplan

Anonymiserte IP-adresser

IP-adresse blir benyttet for å bestemme i hvilket land brukeren befinner seg, og blir lagret i anonymisert form på Hotjar sine servere.

Identifisering av brukere

Hotjar lagrer informasjon om brukerne i en anonymisert brukerprofil. Verken Oslo kommune eller Hotjar vil bruke denne informasjonen til å identifisere brukere.

Facebook

Vi har ingen koblinger mot Facebooks promoterings- eller annonseverktøy.

Nettstedssøk

Vi lagrer informasjon om søkeord og valg som benyttes i nettstedssøket (intern søkefunksjon) på noen av våre nettsteder. Vi bruker informasjonen til å bedre innhold og navigasjon for brukere av nettsidene. Bruksmønster og statistikk fra søk kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, som for eksempel IP-adresse.

Nettsteder som benytter nettstedssøk og søkemotor

Følgende nettsteder benytter nettstedssøk og Algolia søkemotor:

  • Oslo kommune, www.oslo.kommune.no
  • ByplanOslo, magasin.oslo.kommune.no/byplan
  • Aktuelt, aktuelt.oslo.kommune.no