Informasjonskapsler, analyse og søk

Formålet med informasjonskapslerer å forbedre innholdet og tjenestene vi leverer til besøkende på nettstedene, slik at de blir mer brukervennlig.

Informasjonskapsler

Informasjonskapsler er små tekstfiler, “cookies”, som lagres på din enhet når du laster ned en nettside eller utfører en handling på nettsiden. Innholdet i informasjonskapslene vil da utveksles mellom din nettleser, nettstedet og ulike tjenester. Informasjonskapslene sørger for at nettstedet og ulike tjenester fungerer best mulig, og kan ikke brukes for å identifisere deg som person.

Oversikt over informasjonskapsler vi benytter på våre nettsteder.

Databehandleravtale og personvern

Oslo kommune (databehandleransvarlig) og Google, Hotjar og Facebook (databehandlere) har inngått databehandleravtaler som inneholder bestemte vilkår og betingelser for bruk av tjenestene levert av databehandlerne. I tråd med innføringen av EUs personvernforordning (General Data Protection Regulations), er tjenestene oppdatert med funksjonalitet for å oppfylle krav i lovverket, herunder bestemmelser for dataoppbevaring og sletting av identifikatorer på brukernivå.

Google Analytics

Med bruk av analyseverktøyet Google Analytics får vi blant annet informasjon om hvilke sider som er besøkt og hvordan brukerne navigerer mellom disse, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke enheter som benyttes på nettstedet. Google LLC er leverandør av Google Analytics, og databehandler for statistikken som samles inn. Oslo kommune er databehandlingsansvarlig, og bestemmer hvilke opplysninger som samles inn og sendes til Googles servere i USA.

Nettsteder som benytter Google Analytics

Google Analytics benyttes på følgende nettsteder:

 • www.oslo.kommune.no
 • magasin.oslo.kommune.no
 • www.miljohovedstaden.no

Anonymisering av IP-adresser

Google Analytics lagrer deler av IP-adressen til brukere av nettstedet for å samle inn geografisk informasjon i et begrenset omfang. Både Datatilsynet og Google regner IP-adresser som én av flere personopplysninger, og Oslo kommune har derfor aktivert funksjonen anonymizeIP for å maskere IP-adressen. På denne måten ivaretar vi personvernet til våre brukere av nettstedet. Dette innebærer at den siste åttebitgruppen i IP-adressene fjernes før lagring.

Tilbakemeldingsfunksjon

Noen få brukere vil uoppfordret legge igjen personopplysninger via vår tilbakemeldingsfunksjon. Vi arbeider kontinuerlig for å begrense omfanget gjennom informasjon til våre brukere, validering av tekst før innsending og maskering av bestemte personopplysninger i teksten, før dette lagres i Google Analytics.

Tredjeparter

Kommunens data i Google Analytics deles ikke med tredjeparter uten vårt samtykke, med unntak av gitte avgrensede situasjoner, som når det kreves ved lov. Google vil ikke koble din atferd og bruk på nettstedet med annen informasjon Google har.

Hotjar

Oslo kommune bruker webanalyseverktøyet Hotjar for å forstå brukerens behov på nettstedet. Dette gjør oss i stand til å optimalisere din brukeropplevelse. Vi ser blant annet på hvor mye tid brukerne er på hvilke sider, hvilke lenker de velger å klikke på og hvor langt brukerne skroller på nettsidene. I tillegg benyttes Hotjar for innsamling av svar på spørreundersøkelser.

Nettsteder som benytter Hotjar

Hotjar benyttes på følgende nettsteder:

Anonymiserte IP-adresser

IP-adresse blir benyttet for å bestemme i hvilket land brukeren befinner seg, og blir lagret i anonymisert form på Hotjar sine servere.

Identifisering av brukere

Hotjar lagrer informasjon om brukerne i en anonymisert brukerprofil. Verken Oslo kommune eller Hotjar vil bruke denne informasjonen til å identifisere brukere.

Facebook

Oslo kommune benytter på noen utvalgte nettsteder og nettsider, bedriftsverktøyet til Facebook Inc. for å promotere og markedsføre redaksjonelt innhold og arrangementer på facebook.com og selskapets mobilapplikasjoner. Bedriftsverktøyet benyttes til å målrette relevante promoteringer og annonser til målgruppen ved hjelp av mottakernes demografi, sted, interessefelt og atferd.

Nettsteder som benytter Facebook bedriftsverktøy

Følgende nettsteder eller nettsider benytter Facebook bedriftsverktøy:

 • Oslo kommune, www.oslo.kommune, på følgende nettsider;
  • www.oslo.kommune.no/plan-bygg-og-eiendom/skal-du-bygge-rive-eller-endre/
  • www.oslo.kommune.no/plan-bygg-og-eiendom/veiledere-foringer-og-skjemaer/
  • www.oslo.kommune.no/plan-bygg-og-eiendom/klage/byggetilsyn/
 • ByplanOslo, magasin.oslo.kommune.no/byplan

Endre dine annonseinnstillinger på Facebook

Du har som Facebook-bruker mulighet til å endre dine annonsepreferanser for din Facebook-konto. Dette kan du gjøre ved å besøke Facebook annonsepreferanser.

Nettstedssøk

Vi lagrer informasjon om søkeord og valg som benyttes i nettstedssøket (intern søkefunksjon) på noen av våre nettsteder. Vi bruker informasjonen til å bedre innhold og navigasjon for brukere av nettsidene. Bruksmønster og statistikk fra søk kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, som for eksempel IP-adresse.

Nettsteder som benytter nettstedssøk og søkemotor

Følgende nettsteder benytter nettstedssøk og søkemotor: