Lutvann

Helt nord i Østmarka ligger store og flotte Lutvann. Kjent som dronningen av Østmarka, med krystallklart vann, er det et helt spesielt vann å dra til. Her står naturopplevelsene i kø, enten du velger å gå langs stiene med fantastisk utsikt på øst- og vestsiden, eller tar deg en dag på “stranden” nord i vannet.

Tilrettelagt for bading i nord

Lutvann er et stort vann, og de beste bademulighetene finner du i nord. I nordenden av vannet er det tilrettelagt med rampe et stykke ned i vannet, og det er grusvei hele veien hit fra Trosterud og til dels fra Haugerud. Ved enden av grusveien finner du sandstrand, offentlig godkjent bålsted og tilrettelagt mulighet for å komme ut i vannet.

Lutvann er kanskje ikke markas varmeste badevann, siden det er 55 meter dypt, men likevel en deilig opplevelse og god nedkjøling i sommervarmen. Vannet har ypperlig vannkvalitet, noe som bokstavelig talt gjenspeiler seg i den flotte turkise fargen og det klare vannet.

Fantastisk natur i kupert terreng

Lutvann passer godt for mange, litt avhengig av hvor du velger å dra. Siden vannet er ganske stort er mulighetene mange. Noen steder krever svette og gode sko, mens andre er kortreiste badeperler. Å gå «rundt» Lutvann, eller fra en ende til en annen, er ikke det enkleste. Det er nokså kuperte stier rundt vannet, som gir rom for spektakulær utsikt og god trening.

Ypperlig padlevann

Dette er også et ypperlig vann å padle i, med kano eller kajakk. Det er lov å fiske med stang fra kano/robåt i vannet.

Badevannskvalitet og temperatur

Bading frarådes i ett døgn etter kraftig regnvær. Vi fraråder også bading om prøveresultatet, to ganger på rad, er over grenseverdiene satt av Folkehelseinstituttet. Badetemperaturen måles i juni, juli og august.

Badevannskvalitet

Sist målt 04.06.24

Badevannskvaliteten er god

Målt temperatur

17°C

Sist målt 24.07.23

Klassifisering basert på siste fire år

BlåUtmerket

Forklaring til fargekoder

  • Blå Utmerket: Badevannskvaliteten er stabilt bra gjennom hele badesesongen.
  • Grønn God: Badevannskvaliteten er stort sett bra, men det kan forekomme perioder med redusert kvalitet.
  • Gul Tilstrekkelig: Badevannskvaliteten er stort sett bra, men fraråding av bading kan forekomme i løpet av sesongen. Dette er stort sett knyttet til mye nedbør.
  • Rød Dårlig: Badevannskvaliteten er stort sett bra, men fraråding av bading kan forekomme i løpet av sesongen. Dette er stort sett knyttet til mye nedbør.

Fasiliteter

  • 1 HC-toalett (tørrklosett)
  • Urinal
  • Godkjent ildsted
  • Delvis tilrettelagt for bevegelseshemmede med baderampe og toalett

Slik kommer du deg til Lutvann

Det går grussti fra Trosterud, ved Lutvann leir, cirka én kilometer inn. Det går grussti kun til nordenden av vannet. Resten av vannet er vanskeligere å komme til, her er det bratt og ulendt om du ikke følger blåmerket sti. I sør kan du ankomme via Ulsrudvann, Rundtjern, Lutdalen eller fra Nøklevann, og det finnes muligheter for å bade også i sørenden selv om det ikke er tilrettelagt der.