Vinderen

På 1700-tallet var Vinderen gård sommerbolig for Otto Holmboe, prest i Aker. Gårdens intime preg fikk den imidlertid under Rasmus Winderen først på 1800-tallet. Selve gårdstunet, med sine to portnerstuer ved oppkjørselen, var meget vakkert og stilfullt og hadde et visst adelspreg over seg. Portnerstuene ble dessverre revet da man bygde boligblokken i Tunfaret 12, og av hovedtunet er det kun våningshuset fra 1836 som er igjen. Nede i Sognsvannsbekken kan vi imidlertid se restene etter fundamentet til mølla som sto her. På 1890-tallet, da Holmenkollbanen meldte sin ankomst, begynte utparselleringen av gården.

I 1897 tegnet Ole Bjørnstad kartet over Vinderen gård. Han gikk opp til eksamen i 1898 og ble siden fullmektig ved Odals verk. Holmenkollbanen og Slemdalsveien dannet gårdens yttregrense i vest og Sognsvannsbekken i øst. Gjennom tunet går veien fra Blindernveien og ned til Borgen. Ved innkjøringen fra Blindernveien kan vi dessuten se de to portnerstuene på begge sider av veien, som var nokså enestående i sitt slag i Aker, og som ga oppkjørslen et nobelt preg. Vinderen var et av de vakreste og mest initime gårdstun i Aker, flankert av fint hageanlegg øst for tunet.

Kart over Vinderen

Denne siden bruker cookies fra Google Analytics for måling av trafikk. Fortsett å bruke siden som normalt om du godtar dette.

Lenke til YouTube Lenke til Facebook

Redaktør: Caroline Juterud

Ansvarlig redaktør: Stein Slyngstad