Lovisenberg

Lovisenberg var en av byens fineste løkkeiendommer. Opprinnelig var det snakk om to løkker, men fra 1745 ble de drevet sammen av Mads Leerberg. Fra da av var Lovisenberg en ren bruksløkke. I 1789 kjøpte kapellan Paul Holst eiendommen og bygde et lyststed her. Navnet Lovisenberg kom først i bruk på 1790-tallet da daværende eier, Johan G. Bautlen, ga den navn etter sin kone Lovise. Lovisenberg fikk sin virkelige storhetstid da Fritz Heinrich Frølich kjøpte den i 1853. Han anla en gedigen hage med trær, busker, broer og dammer hvor han satte ut kreps og fisk. I 1882 utstedte daværende eier, kjøpmann O. Kiær, et gavebrev på eiendommen til Diakonissesykehuset. Sykehusanlegget skulle snart spise opp hele eiendommen, men hovedhuset ble stående og huser i dag Loveisenberginstituttet.

Dette kartet viser Lovisenberg i 1892 slik Isak Lund fra Fredrikshald (Halden) så den. Lovisenberg var strengt tatt ingen Aker-gård, men en løkkeeiendom nord for St. Hanshaugen. Det var et imponerende hageanlegg Lund festet til papiret. Banksjef Fritz H. Frølich hadde kjøpt eiendommen i 1853 og anlagt en prakthage her etter engelsk mønster.

Kart over Lovisenberg

Denne siden bruker cookies fra Google Analytics for måling av trafikk. Fortsett å bruke siden som normalt om du godtar dette.

Lenke til YouTube Lenke til Facebook

Redaktør: Caroline Juterud

Ansvarlig redaktør: Stein Slyngstad