Årvoll

Navnet Årvoll kommer av det norrøne Orravellir som betyr orrhanevollene. Den mest kjente eieren var borgermester i Christiania Nils Lauritssøn. Siden gikk gården i arv til Lauritssøns stedatter Maren Jensdatter Roll, som i 1665 overtok mer en åtti gårder og gårdparter etter moren og stefaren. Maren var en stridlysten og sta dame, og etter å ha lagt seg ut med kommanderende general i Norge, Gustav Wedel Jarlsberg, ble hun satt i husarrest på en av sine andre gårder, Bredtvet lenger opp i Groruddalen. Årvoll gård er i dag regulert til bevaring, og brukes i dag av bydelen til ulike kulturaktiviteter.

Dette er det nyeste kartet fra samlingen etter Vinterlandbruksskolen. Det er innlevert i 1926 av en elev med det betgnende navnet Ole Bonden i 1926 og viser Årvoll gård. Trondheimsveien skjærer gjennom kartet fra øst mot vest, og Refstadveien danner grense mot gården Bjerke i syd. I nord går Årvollveien fra Grefsen til Østreheim, som var kafé drevet Oslo Østre Skytterlag. I vest danner veien grense til Disen gård. Selve tunet ligger inntil Årvollveien med hovedbygning fra 1836.

Kart over Årvoll

Denne siden bruker cookies fra Google Analytics for måling av trafikk. Fortsett å bruke siden som normalt om du godtar dette.

Lenke til YouTube Lenke til Facebook

Redaktør: Caroline Juterud

Ansvarlig redaktør: Stein Slyngstad