Øvre Smedstad

Også Smedstad var klostergods. På gården sto det en trekirke, hvor det ble holdt gudstjenester så sent som i 1590-årene. Smestad var udelt til den ble kjøpt av oppsitteren Jacob Olssøn Smestad i 1700. Da ble den delt i Nedre - og Øvre Smedstad. I motsetning til Nedre Smestad, der våningshuset er bevart, er Øvre Smestad for lengst borte. Gården brant i 1914, og i 1922 ble eiendommen kjøpt av Aker kommune som la den ut for salg til villabebyggelse. Øvre Smedstad hadde fem husmannsplasser under seg, deriblant Makrellbekken og Heggeli.

Halvdan Brevig ble bonde på Elverum etter å ha avlagt sin eksamen ved Vinterlandbruksskolen i 1902 med kartet over Øvre Smestad i faget landoppmåling. Som vi ser skar Sørkedalsveien gjennom eiendommen. Veien rett nord ("til Holmenkollen"), vest for selve gårdsanlegget, er dagens Holmenvei. Gårdsanlegget lå omtrent der Holmenveien 81 er i dag.

Kart over Øvre Smestad

Denne siden bruker cookies fra Google Analytics for måling av trafikk. Fortsett å bruke siden som normalt om du godtar dette.

Lenke til YouTube Lenke til Facebook

Redaktør: Caroline Juterud

Ansvarlig redaktør: Stein Slyngstad