Kino i Oslo i hundre år
Bli med på en liten reise gjennom hundre år med kino i Oslo. Klikk på bildene og opplev et nostalgisk møte med "din" gamle kino.

Colosseum
1895: De første kinematografer i verden åpnes i et kjellerlokale under Grand Cafe i Paris.
Parkteatret

Colosseum
1896: De første filmene i Norge vises i Cirkus Variete i Kristiania. Tyskeren Max Skladanowsky viser ni korte scener som en del av varieteprogrammet.
Parkteatret

Colosseum
1904: Den første kinematograf åpnes i Stortingsgaten 12 under navnet Norsk kinematograferselskap, og under ledelse av filmpioneren i Norge, direktør Hugo Hermansen.
Parkteatret

Colosseum
1910: Over tjue kinoer er i drift i Kristiania. Hvem som helst kan leie seg et lokale, kjøpe apparat og åpne kino. Et lerrete blir hengt opp på veggen, man nøyer seg med en hvit mur. Noen enkle trebenker, et ustemt piano, og vips så har man en kino.
Ringen

Colosseum
1913: Norge får en egen filmlov som slår fast at ingen kan ha offentlig framvisning av kinematografbilder uten tillatelse av kommunestyret.
Ringen

Edda
1921: Den første kommunale kinematografen åpnes i Bogstadveien 12 under navnet Rosenborg.
Ringen

Eldorado
1926: Bystyret innfører monopol på kinodrift i Oslo ved opprettelsen av Oslo kinematografer. Frogner kino åpner samme år. Soria Moria og Casino to år senere.
Ringen

Frogner
1929: Byens første lydfilmteater åpnes på Eldorado med filmen "The Singing Fool". Forestillingen er utsolgt. Folk fra nær og fjern vil være med på Norges første lydfilmpremiere. Oslo kinematografer overtar samme år to arge konkurrenter; Colosseum kino og Kino-Paleet i Aker, rett ved bygrensa.
Rosenborg

Gimle
1934: Saga åpnes
1935: Verdensteatret åpnes
1937: Nye Rosenborg og Scala åpnes
1938: Klingenberg og Jarlen åpnes
1939: Gimle, og Ringen åpnes

Rosenborg


Gimle
1945: Sentrum kino tas i bruk av Oslo kinematografer. Folk strømmer til kinoene i hopetall etter fem år med okkupasjon og sensur.
Rosenborg

Rosenborg
1948: Aker og Oslo slås sammen til en kommune. Byen får elleve private kinoer fra det tidligere Aker. De fleste drives av lokale organisasjoner og får konsesjon på å drive videre. De større Aker-kinoene, Ullevål, Sinsen og Nordstrand, overtas av Oslo kinematografer.
Saga

Carl Johans teatret
1951: Kinobesøket setter ny rekord med 8,8 millioner solgte kinobilletter. Store og små i byen går i gjennomsnitt tjue ganger på kino i løpet av året.
Saga

Carl Johans teatret
1954: Oslo kinematografer introduserer for første gang de nye projeksjonssystemene Cinemascope og Wide Screen på Colosseum kino.
Saga

Nordstrand
1958: "Windjammer-året", Oslo har for første gang premiere på en amerikansk storfilm der det norske skoleskipet Christian Radich spiller hovedrollen. På Colosseum får publikum for alvor oppleve det virkelig store lerretet, 20x9 meter.
Scala

Nordstrand
1960: Fjernsynet starter regulære sendinger. 23 500 fjernsynslisenser er betalt i Oslo-området. Kinematografene ruster seg til kamp mot TV, blant annet ved å installere maskiner og lydanlegg for 70 mm film (TODD-A-O).
Scala

Palassteatret
1963: Colosseum herjes av brann, og skaden på kinosalongen er total. Styret i kinematografene vedtar straks gjenoppbygging i den opprinnelige form. Samme år gjøres kinoene til "møteplasser" i kampen mot fjernsynet; både Saga og Carl Johan-Teatret får innredet bar med servering.
Scala

Palassteatret
1965: Over hundre tusen fjernsynslisenser er tegnet i Oslo. Antallet besøkende siden oppstarten av TV i 1960 er gått tilbake med godt over to millioner. Samme år åpnes Symra kino som Norges første drabantby-kino. Edda, på Kalbakken, kommer etter i 1967, men mange eldre sentrumskinoer blir samtidig lagt ned.
Soria Moria

Kinopaleet
1980-tallet: Enda flere kinoer blir lagt ned. Hjemmevideon blir lansert og gir kinoen konkurranse ved siden av fjernsynet. Kinematografene satser nå på kinosentra, hvor store lokaler deles opp i mindre saler, eller hvor nye saler bygges i tilknytning til den gamle. Saga er først ute i 1981 med ubetinget suksess.
Ullevål

Victoria

1997: Oslo kinematografer blir aksjeselskap.

2004:
Film vises fra 31 saler i Oslo hver dag, året rundt.


Ullevål


Tilbake
 

 

Kino for hundre år siden

Kino i fjernsynets barndom