Helserelatert atferd

Kosthold

Et variert og sunt kosthold kombinert med fysisk aktivitet i hverdagen, reduserer risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme.

Helsedirektoratet anbefaler inntak av minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær daglig. Halvparten av disse fem bør være grønnsaker.

Kosthold blant voksne

I 2015 spiste 59 prosent av innbyggerne i Oslo grønnsaker minst en gang daglig. Dette er en litt høyere enn i resten av landet, der 55 prosent spiste grønnsaker daglig.

Nye tall på kosthold blant voksne blir oppdatert etter neste levekårsundersøkelse.  

Se tall om kosthold i statistikkbanken (Oslo kommune)

Kosthold blant unge

Tall fra Ung i Oslo 2018 viser at 37 prosent av ungdommen i Oslo spiser grønnsaker og salater daglig. 32 prosent spiser frukt og bær hver dag.

13 prosent av ungdommene i Oslo spiser søtt godteri minst fire ganger i uka.

Det er flest ungdommer i de sentrumsnære bydelene St. Hanshaugen og Grünerløkka som spiser godteri minst fire ganger per uke, og færrest som spiser dette i Bydel Østensjø. Når det gjelder de sunne matvarene som grønnsaker og salat, ser det ut som det er et skille mellom de vestlige og østlige bydelene. Ungdommene i Bydel Vestre Aker har høyest andel ungdommer som spiser grønnsaker og salat minst fire ganger i uka, mens andelen er lavest i Bydel Alna og Bydel Stovner.

Se tall om kosthold i statistikkbanken (Oslo kommune)