Til innhold
Rådhuset

Velkommen til søndagsomvisning i Oslo rådhus

Fra 19. januar og fire søndager fremover kan du delta på omvising i Rådhuset. Her kan du oppleve husets unike kunst og utsmykning og få innblikk i historien om Oslo og Norge.

Rådhushallen og Henrik Sørensens verk "Arbeid, administrasjon, fest".Henrik Sørensens verk "Arbeid, administrasjon, fest" pryder rådhushallen. Fotograf: Jiri Havran

Publisert 10. januar 2020

Byggingen av Oslo rådhus ble påbegynt i 1931, og Rådhuset åpnet i 1950. Et nytt rådhus var etterlengtet og viktig for den nasjonale identitetsbygging etter mange år i union med Danmark og Sverige. Dette bærer kunsten og utsmykningen preg av.

–  Alt fra gulv til tak i Oslo rådhus er utformet av norske kunstnere og arkitekter, og er bygget med norske materialer. Omvisningene formidler hvor viktig Rådhuset er som kulturhistorisk avtrykk. Dette er et hus alle i Oslo kan være stolte av, sier rådhusforvalter Marit Jansen.  

Rådhuset er byens politiske og administrative hjerte. Med de utsmykningene Rådhuset har, er det også byens storstue for viktige hendelser. Det huser store og små markeringer som utdeling av Nobels Fredspris, vigsler, konfirmasjoner og navnedager.  

Bygget er unikt i norsk historie og et symbol fra en tid nasjonsbygging var viktig, og det er et levende bygg i dag.

–  Vi ønsker at publikum skal få muligheten til å oppleve Oslo rådhus og bli kjent med husets historie. Rådhuset inneholder mangfoldige kunstneriske uttrykk gjennom arkitektur, utsmykning og kunst, sier Jansen.

Praktisk info

  • Det blir omvisning på Rådhuset 19. januar, 26. januar, 2. februar og 9. februar.
  • Omvisningene starter klokken 13.00. Billettsalg fra 12.30.
  • Det koster 100 kroner. Gratis for barn under 12 år.
  • Det er plass til maks 30 personer på hver omvisning.
  • Omvisningene er på norsk.

Visste du at …

Rådhushallen sett ovenfra.I januar og februar kan du bli med på omvisning på Rådhuset. Fotograf: Alexandra Bråten