Kawsica valgte betongfaget på veien til arkitekt

Planen er å bli arkitekt eller ingeniør, men Kawsica Rashasingham har valgt en annen vei frem til målet, som hun mener er mye smartere.

Betongarbeider Kawsica Rashasingham jobber på byggeplassenBetongarbeider Kawsica Rashasingham arbeider på byggeplassen til Ny storbylegevakt. Fotograf: Linus Wik/Anders Tveit Eide/Elvebakken VGS

Kawsica Rashasingsham (18) er i full gang med å utdanne seg til betongfagarbeider, og stortrives på byggeplasser.

- I dag fyller jeg lommene med spikre, og bygger former til blant annet vegger og gulv etter arkitekttegning med finerplater og 2"x4".

- 2"x4"? Hva er det?

- Det visste ikke jeg før, heller, ler hun godt. Men det lærte vi første uka på skolen.

- 2"x4" er en planke som er to tommer tykk og fire tommer bred. Sammen med finerplater er dette de vanligste materialene vi bruker når vi lager formene, eller forskaler det som skal bli den bærende konstruksjonen i en bygning, forklarer Kawsica.

Den smarteste veien

Kawsica Rashasingham er veldig fornøyd med at hun valgte BYSK (bygg og anlegg med studiekompetanse) på Kuben videregående skole. Hun stortrives med variasjonen i å være tre uker på skole, og to uker på byggeplass. Og synes det er spennende å flytte fra byggeplass til byggeplass. Etter fire år vil hun ha både fagbrev og studiekompetanse. På skolen lærer hun betongarbeiderfaget i teorien. Ute på byggeplassen får hun prøve ut teorien i praksis.

- Jeg jobber side om side med kollegaer som kan yrket, og lærer av de beste. Selv om vi har arkitekttegninger å forholde oss til, må vi være kreative og løsningsorienterte. Det finnes ingen bruksanvisning. Tenk, hva jeg som lærling får være med på som mange andre ikke får. Tenk, hva jeg med fagbrev i hånda allerede kan av det grunnleggende når jeg skal studere videre til arkitekt eller ingeniør. Jeg tror det vil gjøre det mye lettere å forstå det jeg leser om på høyere studier. For meg, er det helt klart den smarteste veien til målet, sier hun ivrig.

Nysgjerrig, kreativ og effektiv

På skolen fikk Kawsica en mulighet til å snuste litt på både tømrerfaget og betongarbeiderfaget før hun valgte retning. Hun likte begge deler, men kunne minst om betongfaget. Kawsica valgte derfor det som for henne var den største utfordringen. - Kort fortalt, lager en betongfagarbeider skjelettet til en bygning. Vi bygger former, eller forskaler som vi kaller det, og må sørge for at formene er dimensjonert riktig slik at ikke forskalingen ryker når formene fylles med betong. Opp i formene binder vi et nettverk av jern for å forsterke betongen. Etter at støpen er ferdig, river vi forskalingen, forklarer hun, og legger til at det er mye som kan forskales og støpes. - Som for eksempel grunnmur, gulv, vegger, tak, trapper og støttemurer

- Hva er de viktigste egenskapene man bør ha for å trives i jobben som betongarbeider, mener du?

- Du må være nysgjerrig, kreativ og effektiv. Og du må være interessert i å følge med og lære av de som kan mer enn deg selv. Det finnes ikke bare en løsning, det finnes tusen. Og du skal finne den beste, og mest effektive for å få jobben gjort.

Stortrives på byggeplass

I ukene hvor Kawsica er på byggeplass, stiller hun ferdigskiftet i arbeidsklær på jobb presis klokka 7.

- Dagene har veldig forskjellig arbeidsoppgaver. Og når betongarbeidet er ferdig, bytter vi byggeplass. Men hver dag er vi ute, unntatt når vi går inn for å spise lunsj. Jeg trives veldig godt med variasjonen i arbeidsoppgavene, og synes alltid det er spennende å komme til en ny byggeplass. Og jeg liker å være så mye utendørs. Selvfølgelig er det ikke like artig om vinteren å bli kald på fingertuppene og tærne. Men når de andre på plassen står i det, klarer også du å stå i det. Også går det an å gå inn og varme seg om det blir for ille.

For Kawsica er det allikevel miljøet og samhørigheten med kollegaene som er det beste med jobben.

- Det er ikke alltid vi prater sammen når vi jobber. Vi vet hva hverandres arbeidsoppgaver er, og jobber side om side for å løse oppgavene sammen på den mest effektive måten uten at det er nødvendig å snakke. Det er en form for kommunikasjon som jeg ikke vet om man finner i andre yrker. Men vi prater selvsagt med hverandre også, særlig i lunsjen. Det er fine folk jeg jobber sammen med. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø, og jeg føler meg 100 prosent inkludert, sier hun.

Kan ikke være for sensitiv

Kawsica har aldri opplevd ubekvemt prat på arbeidsplassen, men det er ikke alltid hun har hatt egen garderobe å skifte i.

- Men altså, gutta skjønner at jeg skal skifte, og lar meg få tid alene. Og det finnes lås på døra. For meg er det heller ikke krise om noen skulle se meg i stillongsen. Det er nok lettere å finne seg til rette, om man tar ting som det kommer og ikke er for sensitiv, mener hun, og legger til at hun på nåværende byggeplass har egen garderobe.

På skolen har hun imidlertid fått høre at hun bør «holde seg til kjøkkenet».

- Jeg vet at mange jenter tar seg nær av det, men jeg lar det gå inn det ene øret og ut det andre. Det er jo bare for dumt.

Jenter på byggeplass er ingen «big deal»

Kawsica er opptatt av at flere jenter skal få øynene opp for at yrkesfag kan være noe for dem. Det er flere jenter innenfor byggenæringen som jobber inne på kontoret, men 18-åringen vil se flere jenter i arbeid ute på byggeplassene.

- For det første synes jeg det er smart valg på veien mot høyere studier, for det andre mener jeg det vil gjøre det sosiale miljøet enda bedre, og for det tredje er det viktig for likestillingsarbeidet. Jeg skulle ønske at vi var litt lenger fremme i 2021. Fremdeles finner du flest kvinner i omsorgsyrker, mens menn jobber med bygg.

- Hva er det som skal til for at flere jenter tar det steget, tror du?

- Det er viktig å vise frem jenter som rollemodeller på byggeplass. Når vi ser noe flere ganger som vi ikke er vant til å se, vil underbevisstheten vår etter hvert lage terskelen mindre å gå over. Men man må heller ikke gjøre det til en «big deal», for det er det ikke. Wow! En jente på byggeplass, liksom. Det vil bare kunne skremme bort mange. Man må finne en balanse, og alminneliggjøre det. Da håper jeg at jenter kan ta et uavhengig valg for seg selv.

Betongarbeider Kawsica Rashasingham.Betongarbeider Kawsica Rashasingham. Fotograf: Linus Wik/Anders Tveit Eide/Elvebakken VGS