Emma bygger fremtiden

For Emma Arnheim har det vært riktig og relevant å velge en litt utradisjonell vei. Les intervjuet med tømrerlærlingen her.

Tømrerlærling Emma Arnheim i verneutstyr og på byggeplassen
Emma Arnheim er tømrerlærling for Oslo Entreprenørbedrift AS. Fotograf: Tove Lauluten. Bilde: Tove Lauluten

- Jeg har vært på flere byggeplasser i læretiden. Jeg har blant annet vært med å bygge opp en politistasjon, og jeg har skiftet vinduer og satt opp lydtette vegger på skoler. Men det morsomste var kanskje å være med å bygge et helt hus. Det å bygge en fremtid for en familie, føles ekstra fint, sier Emma Arnheim, som har halvannet år igjen før hun er ferdig utdannet tømrer.

Undersøkte alle alternativer

Etter ungdomsskolen var 19-åringen litt lei av skole, og ikke topp motivert for å begynne et ordinært løp med studiespesialisering. Emma var imidlertid glad i å se på oppussingsprogrammer på TV, og likte å bruke hendene sine til å lage ting.

- Jeg hadde bygd et skap, noen benker og en sengegavl. Men jeg var en glad amatør, og hadde ikke peiling på det jeg holdt på meg, ler hun.

Emma kunne ingenting om tømrerfaget, og visste heller ingenting om yrkesvalg som studieretning, men moren var med henne rundt på Åpen skole, og motiverte henne til å undersøke alle alternativer.

- Jeg var blant annet med på besøksdag, og fikk lov å kjenne på hvordan det var å gå på den linja jeg går på nå. Jeg fikk prøve ut verktøy, og synes det var veldig gøy. Også var det en jente der som oppmuntret meg til å se at yrkesvalg faktisk er et alternativ, forteller hun.

Variert og spennende studieløp

I dag er Emma svært fornøyd med å ha valgt BYSK (bygg og anlegg med studiekompetanse). Etter fire år vil hun ha både fagbrev og studiekompetanse til å studere på høyere studier om hun skulle ønske det. På skolen lærer hun tømrerfaget i teorien. Ute på byggeplassen får hun prøve ut teorien i praksis.

- Vi er to uker på skole og to uker i lære i bedrift. Også bytter vi byggeplass etter hvert som vi er ferdige på et prosjekt. Jeg er veldig fornøyd med variasjonen i studiene, og synes alltid det er spennende å starte opp på nye byggeplasser, smiler tømrerlærlingen.

En tømrer bygger, renoverer, rehabiliterer og vedlikeholder hus og andre bygninger. Som lærling har Emma fått være med på å sette opp yttervegger og innervegger, bærevegger og lettvegger. Hun har satt opp stendere, isolert og kledd med gipsplater. Og hun har skiftet vinduer.

- Vi bygger etter plantegninger fra ingeniør, og må sørge for at det vi bygger er riktig dimensjonert og følger alle tekniske krav for bygget. Selv om jeg er lærling, er jeg ingen tilskuer. Jeg får prøve meg på alt, og gjør den samme jobben som kollegaene mine, forteller Emma entusiastisk, men legger til at hun har en veileder som følger henne og som hun kan rådføre seg med.

Tilfredsstillende å mestre

Med hammer og spiker, drill og skruer, har Emma så langt fått prøve seg på både større og mindre prosjekter.

- Jeg liker de små prosjektene aller best. Det er lettere å få tillit til å jobbe på egen hånd på mindre byggeplasser, og jeg opplever at det er enklere å sette seg inn i arbeidsoperasjonene og lære seg helheten. Jeg var på en byggeplass hvor jeg bare holdt på å skifte vinduer i en hel uke. Jeg hadde aldri prøvd det før, og i starten ante jeg ikke hvor jeg skulle begynne. Men jeg skal si deg, at etter en uke visste jeg nøyaktig hvordan jeg skulle gjøre det – helt på egen hånd. Jeg synes det er enormt tilfredsstillende å få til ting jeg i utgangspunktet ikke kan noe om. Og hver dag ser jeg konkrete resultater av arbeidet jeg gjør, sier hun.

- Hva er de viktigste egenskapene man bør ha for å trives i jobben som tømrer, mener du?

- Du må være tålmodig, åpen og klar for å løse arbeidsoppgaver, for det er stadig noe nytt og du kan støte på det meste.

- Hva er det du liker minst ved yrket du har valgt?

- Det jeg liker minst, er å jobbe ute om vinteren. Det er krevende når det er kaldt.

Roser arbeidsmiljøet

Emma roser det gode arbeidsmiljøet på byggeplassen, samt kollegaer som hun opplever raust deler av sin mangeårige erfaring.

- Jeg har bare møtt på kjempefine folk, og blitt tatt veldig godt imot. Jeg har en egen veileder som jeg kan spørre om råd, men det hender like gjerne at jeg bare tar tak i en kollega og spør når jeg lurer på noe. Alle er veldig innstilt på å hjelpe, og er ivrige på å vise meg hvordan jeg skal løse ting for å utføre arbeidsoperasjonene på riktig måte.

- Så du synes ikke det er utfordrende å jobbe i en mannsdominert bransje?

- Nå har jeg stort sett hatt tilgang på et par andre jenter, men jeg synes ikke at det er noe problem de gangene jeg har jobbet alene som jente heller. Jeg opplever at jeg blir inkludert, og at gutta nesten er enda mer ivrige på at jeg som jente skal få prøve meg på alt av arbeidsoppgaver, enn de er overfor de andre lærlingene som er gutter. Men det er nok et lurt trekk å ikke være for selvhøytidelig, altså.

- Må du være litt tøff for å passe inn, mener du?

- Du bør kanskje ha litt tykk hud, men ikke veldig. Jeg vil si at dersom du har et åpent sinn, og liker å bygge, så passer du inn. Det som imidlertid er smart, er å lære seg humoren. Vi fleiper mye med hverandre på byggeplassen. Dersom jeg for eksempel «failer» får jeg høre det. Da drar de andre en fleip, men det ligger ikke noe mer bak. Det er rett frem-humor, og jeg kan stå ved siden av og le meg i hjel selv. Personlig, liker jeg en fleip, og drar gjerne en tilbake, humrer hun.

Jenter bør også bygge landet

Emma håper hun kan være med å motivere andre jenter til å tørre å utforske yrkesfag som et reelt studiealternativ. Hun opplever at jenter flest kan for lite om mulighetene byggenæringen kan gi dem, og er avvisende i utgangspunktet fordi de er litt redde for å ende opp alene uten andre jenter rundt seg.

- Jeg forstår dem. Jeg har kjent på det selv. Samtidig har jeg følt på hvor riktig og relevant det har vært for meg å ta en litt utradisjonell vei. Jeg lærer så mye, og får et yrke med meg på veien uten å lukke noen dører for videre studier. Det unner jeg andre jenter også. Dessuten mener jeg at det er riktig at jenter, som representerer halvparten av befolkningen, også er med og bygger landet. Jeg har opplevd selv at vi utgjør en positiv forskjell for miljøet.

Tømrerlærling Emma Arnheim. Foto: Tove Lauluten
Tømrerlærling Emma Arnheim. Fotograf: Tove Lauluten. Bilde: Tove Lauluten