Til innhold

Sørenga sjøbad

Ytterst på Sørengautstikkeren, i forlengelsen av Sentralparkens gressvoller og stinett, ligger sjøbadet som en egen frisone. To slanke gangbroer forbinder en stor flytebrygge med fastlandet. Sjøbadets ulike oppholdssteder og varierte soner åpner for allsidige utendørs aktiviteter og er blitt et sentralt samlingspunkt i byen.

Adresse: Sørengkaia
Bruk: Urbant sjøbad 
Landskapsarkitekt: LPO arkitekter og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Byggherre Bjørvika Infrastruktur AS 
Areal: 8700 m² inkludert flytebryggen på 3700 m²

Om prosjektet:

Havnepromenaden som runder piren og krysser Sentralparken, gjør det mulig å komme til sjøbadet som gående og syklende fra alle kanter av byen. Utformingen av sjøbadet er, som parken, tilgjengelig for alle, blant annet ved at et sjøbassengen har rampe ned i vannet. 

På land er det etablert en sandstrand vendt mot et bassengområde som er trygt for de minste gjestene og utrente svømmere. Stranden er innrammet av to gangbroer som forbinder Sørenga med flytebryggen. Stranden ligger side om side med et stort trappeanlegg som har flott utsikt mot Hovedøya. Mellom fastlandet og flytebryggen er det et 50 m langt basseng beregnet for konkurranse og trening. 

Den flytende delen av sjøbadet består av en 190 m lang betongkonstruksjon med isopor innvendig. Konstruksjonen er dekket med holdbart, miljøvennlig behandlet tre som gir en karakteristisk sølvblank overflate til anlegget. 

Den beherskede materialbruken og det åpne rundskuet gjør at flytebryggen kan minne om en øy med viker og svaberg. En sammenhengende rekke skråplan stilt mot hverandre inviterer besøkende til å nyte sommeren og nærheten til havet.  Ut mot Hovedøya er det fastbygde liggestoler for solbading, og ytterst mot syd står et stupetårn i trespileverk som et vertikalt endepunkt. 

Ideen om å sammenbygge parkarealet med et flytende sjøbad ble dannet da Sørengautstikkeren skulle sikres mot skipsstøt gjennom en voll utenfor den ytterste delen av kaia. Slik er Sørenga sjøbad historien om hvordan tekniske krav har beredt grunnen for et offentlig byrom der alle er velkomne til å nyte fjordutsikten, folkelivet eller et forfriskende bad.